Medetkos – laiko patikrintas turtas

Nuo birželio iki pirmųjų šalnų Lietuvoje žydi ryškiai geltoni medetkų žiedai. Šios gėlės nuo seno žinomos, kaip itin vertingos vaistažolės.

Medetkos pasižymi antiseptinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Šio augalo preparatai naudojami žaizdoms ir odos problemoms gydyti. Ypač jie padeda vasarą, kai oda labiausiai kenčia nuo saulės, vabzdžių ar nubrozdinimų.

Medetkų paslaptis – flavonoidų gausa. Jie augalo žiedams suteikia ryškiai geltoną ar oranžinę spalvą, o žmogui tai – veiksmingos gydomosios medžiagos. Jos apsaugo pažeistą odą nuo infekcijų, sumažina niežulį, paraudimą, patinimą, skausmą, vabzdžių įkandimų žalą, pragulas.

Medetka

„Medetkų preparatų vaistinėse dažniausiai ieško vyresnio amžiaus žmonės, nuo senų laikų žinantys, kad jie ramina sudirgusią odą. Daugeliui patinka, kad preparatai yra augaliniai ir laiko išbandyti“, – sako „Apotheka“ vaistininkė Leonora Puodžiūnaitė.

Medetkos gali būti naudojamos odos raminimui nudegus saulėje, įsipjovus, įsibrėžus, išsausėjusiai, suskilinėjusiai odai ar nestipriai nudegus. Mažos koncentracijos medetkų tirpalai tinka ir burnos skalavimui, esant burnos gleivinės pažeidimams. Jos pasitelkiamos į pagalbą ir spuoguotai odai gydyti. Medetkos švelniai ramina ir dezinfekuoja aknės pažeistą odą jos nesausindamos, todėl gali būti naudojamos ir kartu su kitomis dezinfekuojančiomis priemonėmis, tokiomis kaip salicilo rūgštis.

Salicilo rūgštis – ne tik spuoguotai odai

Salicilo rūgštį galima rasti kiekvienoje vaistinėje. Ši priemonė didina ląstelių apykaitą, atveria poras, skatina kolageno gamybą ir švelniai pašalina negyvą odą.

Asociatyvioji nuotr.

„Salicilo rūgštį geriausiai žino ir dažniausiai perka turintys probleminę ir riebią odą. Tačiau svarbu žinoti, kaip naudoti šią priemonę ir jos nepadauginti, nes vietoj to, kad padėtumėte odai, galite ją labai išsausinti“, – pataria vaistininkė L. Puodžiūnaitė.

Salicilo rūgšties spirito gamybai naudojamas 70 proc. etanolis. Tokios koncentracijos etanolis naikina virusus, bakterijas bei kitus kenksmingus mikroorganizmus. Todėl salicilo rūgštis labai tinka rankų dezinfekcijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją