Antsvorio netekimo tema dažniausiai asocijuojasi su geresne savijauta bei sveikesniu gyvenimo būdu, pamirštant kitą svarbų aspektą – kas lieka po to? 33-ejų metų Veronikos antsvorį lėmė padidėjęs cukraus poreikis. Kaip pasakoja jauna moteris, išsivystė priklausomybė, kai atrodė, jog nei dienos neįmanoma ištverti be saldumynų.

„Tai galima vadinti ir psichologiniu alkiu, bet tuomet negalėjau savęs kontroliuoti net girdėdama kolegų pastabas dėl mano augančių apvalumų. Tačiau, kai svoris viršijo gerokai daugiau nei šimtą kilogramų, vis dažniau pritrūkdavo oro, jaučiausi mieguista, tada supratau, kad reikia kreiptis į gydytoją. Atlikus tyrimus jų atsakymas pribloškė – širdies vožtuvas yra nesandarus. Gydytoja tiesiog pasakė, kad jei nenumesiu antsvorio, galiu mirti. Tada man buvo tik 31-eri“, – dalinosi savo istorija Veronika.

Ieškojusi galimybių, kaip sumažinti svorį, moteris ryžosi skrandžio mažinimo operacijai. Tačiau tuo svorio metimas bei sveikatos gerinimas nesibaigė. Per metus laiko po operacijos Veronikai pavyko numesti 90 kg. Greitą maistą ji pakeitė sveikesniu ir kiekvieną rytą pradėjo mankštintis sporto salėje.

Odos perteklius

„Didžiavausi savimi, manęs net nesukrėtė suglebusi oda, kuri liko nukritus antsvoriui. Bet laikui bėgant pradėjau galvoti kitaip. Žiūrėdavau į save veidrodyje ir atrodžiau lyg ištirpusi žvakė. Odos perteklius tiesiogine prasme „pakibo“ ant mano kūno. Tai mane vertė kompleksuoti, buvo emociškai sunku, kamavo depresinė nuotaika“, – prisipažįsta apie išgyvenimus Veronika.

Moteris ieškojo būdų, kaip susigrąžinti emocinį ir fizinį komfortą. Galiausiai nusprendė atlikti odos pašalinimo plastinę operaciją, kurios metu odos perteklius pašalintas nuo rankų, krūtų, pilvo. Kaip dabar atvirauja Veronika – pagaliau ji išsilaisvino iš kompleksų pančių ir jaučiasi gerai tiek fiziškai, tiek emociškai, tačiau pasiryžti tokiai operacijai nėra lengva, be to, svarbu žinoti, kaip tinkamai pasiruošti.

Iššūkis, kurio savarankiškai įveikti nepavyks

Fizinis aktyvumas, mitybos pokyčiai, žinoma, daro teigiamą poveikį, tačiau numetus antsvorį gyvenimo būdo koregavimas likusio odos pertekliaus įveikti nepadės. Tai problema, kuri nepriklauso nuo amžiaus, lyties, kai kuriais atvejais ir nuo numesto kilogramų kiekio. Pasak „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Andriaus Pajėdos, nors odą ir galime skambiai prilyginti stebuklui dėl jos gebėjimo išsitempti ir vėl sugrįžti į pradinę padėtį, visgi yra tam tikri limitai, priežastys, dėl kurių oda gali nebesusitraukti.

Andrius Pajėda

Dažnai taip atsitinka žmonėms, kuriems nukrenta daug svorio – po staigaus svorio kritimo, skrandžio mažinimo operacijos, kai daug svorio priaugama nėštumo metu ir jis nukrenta po gimdymo. Dėl likusio odos pertekliaus gali varginti nuolatinis fizinis diskomfortas – odos iššutimai, atsiverti žaizdelės, nukenčia gyvenimo kokybė.

Kompleksuoja ir vyrai, ir moterys

Gydytojo teigimu, kiekvieno iš mūsų oda yra unikali, tad kai kuriais atvejais netekus antsvorio odos pertekliaus deformacijos gali nebūti, o kartais ir numetus 15–20 kilogramų, papilvėje jau kabo oda, sudėtingiau apsirengti, užtikrinti higieną.

Odos perteklius

„Kai jaučiamas diskomfortas, kompleksuoja ir vyrai, ir moterys. Kūnas turi būti praktiškas – tai reiškia, turime gerai jaustis kasdien, tiek judant fiziškai, tiek turėti energijos auginti vaikus, dirbti, mėgautis gyvenimu. Kai nukrenta 40–50 kilogramų, žmogus kompleksuoja – diskomfortas jaučiamas tiek ieškant poros, tiek leidžiant laisvalaikį, žinoma, ir dėl fizinės savijautos. Atlikus operaciją šie dalykai išsisprendžia, grįžta pasitikėjimas savimi“, – atkreipė dėmesį gydytojas A. Pajėda.

Dažniausiai operacijos metu koreguojamos zonos: pilvas, krūtinė, šlaunys, žąstai, nugara, veidas – jei reikia koreguoti atsiradusį pagurklį. Konsultacijos metu įvertinus individualią situaciją, pacientui paaiškinama, kiek odos galima pašalinti, kokio rezultato galima tikėtis. Praėjus 6–8 savaitėms po operacijos jau galima grįžti prie lengvo fizinio krūvio. Jei darbas sėdimas, pirmoji savaitė gali būti sunkesnė, tad svarbu atkreipti dėmesį į savo savijautą ir leisti savo kūnui atsigauti. Kaip ir ryžtantis bet kokiais chirurginei intervencijai, taip ir odos pertekliaus šalinimo operacijai, svarbu įvertinti individualią situaciją, rizikas ir galimą rezultatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją