Tyrėjai iš įvairių mokslo įstaigų, įskaitant Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos fakultetą, panagrinėjo 90 504 menopauzę patyrusių moterų (50–79 metų amžiaus), kurios buvo stebimos beveik 19 metų, sveikatos duomenis. Jie norėjo išsiaiškinti, ar yra ryšys tarp saldžiųjų gėrimų, tokių kaip įvairūs gazuoti gaivieji gėrimai ir vaisvandeniai, ir kepenų vėžio rizikos, skelbia insider.com.

Mokslininkai nustatė, kad moterų, kasdien išgeriančių vieną saldųjį gėrimą, rizika susirgti kepenų vėžiu buvo 73 proc. didesnė (jei daugiau nei vieną – 78 proc. didesnė), palyginti su moterų, kurios per mėnesį išgerdavo vos tris ar mažiau saldžiųjų gėrimų.

Vadovaujantis Pasaulio vėžio tyrimų fondo informacija, kepenų vėžys užima šeštą vietą dažniausiai pasauliniu mastu diagnozuojamų vėžio rūšių sąraše. Amerikos vėžio draugija pridūrė, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) daugėja tiek kepenų vėžio atvejų, tiek jo sukeltų mirčių skaičius.

Kepenų vėžys siejamas ir su kitais gėrimais, pavyzdžiui, alkoholiniai gėrimai didina šios onkologinės ligos riziką, kava – mažina.

Atsižvelgiant į tyrimo rezultatus, galima padaryti išvadą, kad sumažinus suvartojamų saldžiųjų gėrimų kiekį galima apsisaugoti nuo kepenų vėžio, tačiau reikia atlikti papildomų tyrimų šiam ryšiui patvirtinti, sakė pagrindinis studijos autorius Longgangas Zhao, Pietų Karolinos universiteto doktorantas.

„Daug cukraus turinčius gėrimus pakeitus vandeniu ir ne cukrumi saldinta kava ar arbata, ženkliai sumažėtų kepenų vėžio rizika“, – spaudai skirtame pranešime nurodė jis.

Kepenys

Saldieji gėrimai gali paveikti organizmo jautrumą insulinui ir sukelti įvairių sveikatos problemų

Tyrėjai iškėlė hipotezę, kad saldieji gėrimai didina kepenų vėžio riziką dėl šalutinio poveikio, kuriuo pasižymi cukrus. Suvartojant per daug cukraus, sumažėja organizmo jautrumas insulinui – hormonui, atsakingam už cukraus kiekio kraujyje reguliavimą. Taip pat dėl pernelyg gausaus cukraus kiekio auga svoris, galimas kepenų suriebėjimas. Šie sveikatos sutrikimai yra potencialiai žalingi kepenims ir siejami su kepenų vėžio rizika, teigė mokslininkai.

Tiesa, norint geriau suprasti ryšį tarp saldžiųjų gėrimų ir kepenų vėžio, reikia atlikti daugiau tyrimų. Ši studija tebuvo stebimojo pobūdžio, o nustatytas ryšys tarp kepenų vėžio ir saldžiųjų gėrimų nebuvo pagrįstas priežastingumu. Taip pat neaišku, ar šis ryšys yra aktualus ir kitiems gyventojams, t. y. ne tik vyresnio amžiaus moterims, bet ir jaunesnio, taip pat vyrams, pabrėžė tyrimo autoriai.

Kadangi yra įrodymų, jog žmonės sunkiai atsisako savo įpročių vartoti saldžiuosius gėrimus arba netgi jų vartoja daugiau, įrodymais pagrįsti duomenys apie su tokiais gėrimais susijusią riziką sveikatai gali padėti nuspręsti rinktis sveikesnes alternatyvas, sakė L. Zhao.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)