Nors neturi riebalų, arbūzai didina apetitą

Kaip teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, labiausiai arbūzai žmogaus organizmui naudingi dėl skysčių – apie 90 proc. šio vaisiaus sudaro vanduo. „Arbūzuose yra B grupės vitaminų, kurie būtini energijos gamybai. Taip pat juose randama vitamino C, magnio ir kalio. 100 g arbūzo turi maždaug 21 kaloriją, 4,5 g angliavandenių (0,5 g skaidulų), 0,4 g baltymų ir lygiai 0 g riebalų. Tad arbūzus puikiai tinka dėti į salotas, jis taip pat dera ir su pieno produktais ar kitais vaisiais. Skonio paįvairinimui tai tikrai puikus komponentas“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Tačiau gydytoja dietologė įspėja, kad yra ir viena neigiama arbūzų savybė: „Arbūzų glikeminis indeksas yra aukštas, tai reiškia, kad šis produktas gali didinti apetitą, sunkiau kontroliuoti sotumo jausmą. Todėl asmenys, sergantys cukriniu diabetu arba tie žmonės, kurie kontroliuoja savo apetito lygį, turėtų žinoti šią arbūzo savybę ir saikingiau vartoti šiuos vaisius.“

Edita Gavelienė

Pasak dr. E. Gavelienės, arbūzai gali puikiai paįvairinti mitybos racioną, bet tai neturėtų būti vienintelis vaisių pasirinkimas. Jeigu iš arbūzo gaminamas glotnutis, toks gėrimas taip pat turėtų būti vartojamas saikingai.

Kaip atskirti prinokusį arbūzą?

Pasak produktų vadovės Rūtos Genienės, į prekybos centrus arbūzai pagal sezoniškumą atkeliauja iš Ispanijos, Italijos, Maroko, Brazilijos, Ukrainos bei Vengrijos. Kiekvienas norime, kad nusipirktas vaisius būtų saldus, sultingas ir gerai prinokęs – tai atskirti padės kelios gudrybės.

Arbūzas

„Prinokusio arbūzo minkštimas visada bus ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos. Tuo tarpu neprinokęs arbūzas turės balkšvų dryžių minkštime. Pernokusio arbūzo minkštimas atrodo sausokas, pernelyg miltingas, iš jo krenta sėklos. Neperpjautas arbūzas turėtų būti lygus, tvirtas, simetriškos formos. Jeigu jis sunkokas, vadinasi, vandeningas ir sunokęs. Šviesi gelsva dėmė ant arbūzo šono taip pat reiškia, kad jis gerai sunokęs. Tamsios žalios spalvos arbūzas viduje turėtų būti raudonesnis ir saldesnis“, – sako R. Genienė.

Produktų vadovė pataria parsineštą iš parduotuvės arbūzą laikyti šaldytuve: „Neperpjautą arbūzą galima laikyti vėsiau – iki 10C, o perpjautą kambario temperatūroje laikykite minimaliai ir kuo greičiau suvartokite. Šaldytuve perpjautas arbūzas ilgiau išliks šviežias, tik jo skonis gali šiek tiek išblėsti, mat laikant jame vaisius, susilpnėja kvapas.“

Arbūzas

Tiršto arbūzų kokteilio receptas

Kokteiliui reikės:

750 g arbūzo

1 vnt. žalios citrinos

250 g ledukų

80 g klevų sirupo

Gaminimo eiga:

Išimkite arbūzo sėklas ir supjaustykite jį kubeliais.
Išspauskite citrinos sultis.
Visus ingredientus elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės (vietoj klevų sirupo galite naudoti agavų).
Supilkite į taures, papuoškite žaliosios citrinos skiltele ir skanaukite.
1 patarimas. Kokteilį galite pagardinti braškėmis.

2 patarimas. Arbūzą galite užšaldyti ir sutrinti vietoje ledukų.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją