Štai, paskutiniai Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) bendrosios populiacijos tyrimo duomenys rodo, kad mūsų šalyje nemažėja tabako cigarečių rūkymas. Susirūpinimą kelia ir kitų gaminių vartojimas – cigaretes kasdien rūko 31,1 proc., elektronines cigaretes – 2,7 proc., kaitinamąjį tabaką – 3,1 proc. lietuvių. Ar norintiems yra suteikiama pagalba mesti rūkyti? Ar dabartinės rūkymo kontrolės strategijos pakankamai efektyvios?


Realiai veikia tik vienas būdas

Respublikinio priklausomybės ligų centro atstovai – Klaipėdos filialo Ambulatorinio skyriaus vedėjas, gydytojas psichiatras Pavel Osipov ir Projektų valdymo skyriaus Projekto tyrėja (IMPRESA) Dovilė Mačiulytė informavo, kad šiuo metu yra baigiamas rengti svarbus dokumentas – „Metodikos sveikatos priežiūros specialistams teikiant pagalbą metantiems rūkyti“ leidinys, kurio tikslas yra išsamiai ir aiškiai pateikti informaciją, kuri yra reikalinga specialistams dirbantiems su metančiais ar planuojančiais mesti rūkyti asmenimis. Dokumente aprašomi metodai yra moksliniais tyrimais įrodyti kaip šiuo metu efektyviausi siekiant ilgalaikių rezultatų.

„Metodikoje apžvelgiamos pagrindinės su tabako vartojimu susijusios sveikatos problemos, pristatomi priklausomybės nikotinui ir psichologiniai potraukio rūkyti aspektai, trumpai apžvelgiami nauji, elektroniniai tabako ir nikotino vartojimo gaminiai bei pristatomi pagrindiniai tabako rinkos reguliavimo principai. Pirmoje metodikos dalyje specialistai supažindinami su psichologiniais metimo rūkyti barjerais, mokomi motyvacijos stiprinimo įgūdžių, pristatomi keli pagrindiniai konsultavimo aspektai ir paslaugų teikimo metodai.

Asociatyvioji nuotr.

Taip pat, pateikiama informacija, aktuali teikiant metimo rūkyti paslaugas skirtingoms visuomenės grupėms, t.y. besilaukiančios moterims, vaikams ir jaunimui, asmenims turintiems psichikos sveikatos sutrikimų, asmenims sergantiems kitomis lėtinėmis ar ūmiomis ligomis. Likusiose metodikos dalyse pateikiama informacija apie gydymo plano sudarymą, apžvelgiami medikamentai, pateikiama informacija apie atkryčio prevenciją ir tolimesnę pagalbą metusiems rūkyti“, – pasakojo specialistai.

Vienam mesti rūkyti, sutinka jie, yra labai sunku. Juolab, kai rūkymas vis dar yra labai „nuvertinta“ priklausomybė. Dažnai sakoma, kad norėdamas mesti rūkyti, tiesiog nusprendi ir neberūkai. Kiek žmogus šioje vietoje yra vienas, o kiek gali gauti pagalbos iš šalies? Kokios?

„Metimas rūkyti yra ilgas procesas, galintis trukti mėnesius ar metus, ir tai vertėtų prisiminti. Proceso metu pasitaiko atkryčių, tačiau tai neturėtų stabdyti nuo bandymų mesti rūkyti toliau. Metimas vienam be profesionalios pagalbos neretai baigiasi nesėkmingai. Dažnai bandomas būdas „mesti pačiam“ statistiškai yra mažiausiai efektyvus – apie 90 proc. bandžiusių sugrįžta prie rūkymo jau po 1 metų. Kaip rodo tyrimai, ¾ rūkančiųjų norėtų mesti rūkyti. Apie 40 proc. bando mesti bent vieną kartą per metus. Tik apie 5 proc. jų meta sėkmingai. Išlieka nerūkantys – dar mažiau. Metimas rūkyti su specialistų ir medikamentų pagalba yra 3 kartus sėkmingesnis, negu metant vien valios pastangomis be išorinės pagalbos“, – pasakojo RPLC ekspertai.

Lengvo būdo nėra

1985 m. britų rašytojas Allen Carr parašė knygą, kurią, tikėtina, galima rasti ant daugelio naktinių statelių greta peleninės – „Lengvas būdas mesti rūkyti“. Knyga greitai tapo bestseleris, joje aprašytus metodus gyrė žvaigždės ir paprasti žmonės. Kai kuriems ji tikrai padėjo, visgi empirinių duomenų apie knygos receptų efektyvumą nėra. Priešingai, auga suvokimas, kad nėra lengva mesti rūkyti. Įrodyta, kad metantiems rūkyti, šiuo metu veiksmingiausia yra kombinuoti specialistų konsultacijas su medikamentiniu gydymu.

„Negalima šių produktų sulyginti vien dėl to, kad medžiagų sudėtis esanti juose gali labai skirtis (kad ir tas pačias elektronines cigaretes užpildantis skystis pagal sudėtį būna labai įvairus). Nikotino vartojimas rūkant tradicines cigaretes yra pats pavojingiausias žmogaus sveikatai. Cigaretės degimo metu dūmuose randama šimtai nuodingų cheminių junginių, kurie sukelia vėžį ir kitus sveikatos sutrikimus. Tradicinis cigarečių rūkymas sukelia apie 80–90 proc. visų plaučių vėžio atvejų, 8 iš 10 lėtinės obstrukcinės plaučių ligos atvejų, 25 proc. kardiovaskulinių ligų mirčių susiję su rūkymu. Bet koks tabako vartojimas, įskaitant el. cigaretes, yra kenksmingas sveikatai“, – pabrėžė gydytojas psichiatras P. Osipov ir tyrėja D. Mačiulytė.

Vieno metimo istorija – tai sunkiausia, ką teko daryti gyvenime

Apie tai, kad mesti rūkyti yra be galo sunkus uždavinys feisbuke pasidalino ir žinomas verslininkas Liudvikas Andriulis. Įrašą komentavo šimtai, mėgo – tūkstančiai. Emocionaliame įraše, kuriuo L. Andriulis leido pasidalinti, jis ne tik pasidalina, kas jam padėjo žengti esminį žingsnį, bet ir parodo, kiek sutaupė jau metus nerūkydamas – pusketvirto tūkstančio eurų.

„Šiandien yra lygiai metai nuo tos dienos, kai visiškai, šaltu kalakutu mečiau rūkyti.
Mane pažįstantys žino – daugiau už mane rūkiusio nebūta. Aš rūkiau visur ir visada, buvau visiškai išprotėjęs ir net išmokęs sėkmingai rūkyti lėktuvuose.

Liudvikas Andriulis

Mesti rūkyti buvo sunkiausia, ką esu daręs gyvenime, pirmą mėnesį pamenu per miglą.

Skaičiau ir tą žymiąją knygą. Per penkerius metus gal kokius dešimt kartų – paskaitydavau, vimteldavau į vidų nuo self helf vaibo ir primityvaus proto plovimo, padėdavau, užsirūkydavau. Bet ir ji padėjo – ten yra dvi esminės žinutės, kurias galima užrašyti viename puslapyje, tik jos kartojamos daug kartų. Išmokus tas žinutes mintinai yra lengviau tvarkytis su noro rūkyti priepuoliais.

Aš esu neįtikėtinai laimingas, kad mečiau rūkyti. Maždaug taip laimingas, kaip būni laimingas nuo lifetime achievements – univero baigimas, vaiko gimimas, etc – pagalvoji apie tai, ir gera. Aš daug gyvenimo kokybės, kurią taip vertinu ir nuolat optimizuoju, prašikau su tuo rūkymu, ir nieko negavau in return. Dabar gyvenimas tiesiog buitiškai džiugina labiau – patogesnis, ramesnis, geresnis. Svarbiausia, kad nebereikia lakstyti kaip durniui pirmyn atgal – kai prisimenu, net nupurto
.
Žodžiu – jei rūkyti mesti galėjau aš, jei metė net Andriulis – tai galit ir jūs. Aš buvau 100 proc. įsitikinęs, kad aš mesti tiesiog biologiškai negaliu – dėl savo psichologijos ir didžiulės priklausomybės. Pasirodo, galiu.

Liudviko Andriulio metimas rūkyti

Ir meskit viską, visus tuos kaitinamo tabako gaminius (jie tikrai smirdi, nežinojau) ir juolab – cigaretes.

Knygą tą, kiek bevimdytų ji, pasidėkit ir paskaitinėkit. Visi sako, kad ją reikia bent penkis kartus paskaityti (referatas ten toks, keliasdešimt puslapių repetitive crap'o). Kombinacijoje su kaitinamuoju tabaku – man padėjo.

Trečias man padėjęs elementas – metimo rūkyti appsas. Aš esu data driven žmogus, man labai svarbi statistika, grafikai, geimifikacija, levelupinimai visokie – aš naudojau appsą Smoke Free – jis praprastas, ūkiškas ir nelabai gražus, bet man kažkodėl suveikė.

Liudviko Andriulio metimas rūkyti

Meskit rūkyti. Iš rūkymo naudos yra tik metimo kaifas. Tik buvęs rūkorius gali pajusti kaifą gyvenimo be cigaretės. Niekada nerūkę nežino, ką turi.

Ir last but not least – ačiū mylimai žmonai Medeinai Andriulienei. Dievas žino – nuo to mano metimo prisikentėjai nemažiau, nei aš. Ačiū už kantrybę“.

Liudviko Andriulio metimas rūkyti

Kviečia naudotis nemokama pagalba

Pašnekovai iš RPLC pasakojo, kad apsisprendimui atsisakyti rūkymo įtakos turi daugelis faktorių: aplinka namuose, darbe, suvaržymų keliamas diskomfortas, darbdavių sudaromi privalumai nerūkantiems (atlyginimai, poilsio pertraukėlės, darbo laiku rūkymo kontrolė ir pan.). Tačiau sėkmei didžiausią įtaką turi būtent paties paciento motyvacija.

Asociatyvioji nuotr.

Nuo 2020 kovo 1 d. RPLC teikiama metimo rūkyti paslauga, kurią sudaro 6 specialisto konsultacijų ciklas. Konsultuojant specialistui, sudaromas asmeninis metimo rūkyti planas, specialistas domisi asmens progresu ir padeda analizuoti gydymo sėkmę ir atkryčius. Paslauga teikiama nemokamai. 2020 m. metimo rūkyti paslauga Respublikiniame priklausomybės ligų centre pasinaudojo 62 asmenys. 2021 m. iš viso šia paslauga pasinaudojo 93 asmenys.

10 patarimų, norintiems mesti rūkyti

Sveikatos apsaugos ministerija svetainėje siūlo patarimus, galinčius padėti atsisakyti šios priklausomybės:

1 žingsnis. Jei tvirtai nusprendėte mesti rūkyti, neatidėliokite savo sprendimo. Pradėkite tai daryti tuoj pat. Nesakykite sau „nuo pirmadienio“, „rytoj“, „kai baigsiu pakelį“. Kita vertus, metant rūkyti, pravartu pakeisti įprastinę aplinką. Pirmoji Jūsų nerūkymo diena galėtų sutapti su Jūsų atostogų ar kelionės pradžia, o gal tai būtų Pasaulio diena be tabako?..

2 žingsnis. Išmeskite visas savo cigarečių atsargas. Iš kišenių, automobilio, rankinės, darbo stalo. Pažiūrėkite, ar kur nors neliko atsargų, skirtų svečiams. Paslėpkite visas pelenines, degtukus, žiebtuvėlius – visa, kas galėtų priminti rūkymą.

3 žingsnis. Venkite ar keiskite tas situacijas, kai dažniausiai norėdavote užsirūkyti. Surašykite ant popieriaus visus ritualus, kuriuos siedavote su rūkymu. Šį didesnės rizikos situacijų sąrašą visuomet turėkite su savimi. Jei užsirūkydavote tik atsikėlę iš lovos, pamėginkite vietoj to išsimaudyti po dušu, jei rūkydavote gerdami kavą ar „prie taurelės“ , geriau kurį laiką venkite ir taurelės, ir kavos.

4 žingsnis. Visuomet turėkite kramtomosios gumos, ledinukų, vaisių ar bent galimybę išgerti stiklinę vandens, kad, kilus norui užsirūkyti, galėtumėte jais pasinaudoti. Kartais norą rūkyti susilpnina keli gilūs įkvėpimai.

Elektroninė cigaretė

5 žingsnis. Visiems giminėms, pažįstamiems, draugams, bendradarbiams pasisakykite, kad metėte rūkyti. Gal kas nors iš jų taip pat yra metęs – jų pritarimas ir parama Jums bus labai svarbūs.

6 žingsnis. Stenkitės kuo smulkiau planuoti savo dieną, numatykite kuo daugiau ir kuo įvairesnės veiklos. Išbandykite naujas veiklos rūšis – puiku, jei turite galimybę pradėti mokytis, lankyti parodas, spektaklius, koncertus.

7 žingsnis. Pamėginkite pradėti mankštintis ar sportuoti. Fizinė veikla gerina nuotaiką, teikia žvalumo ir energijos, mažina įtampą. Susiraskite pačią maloniausią fizinio aktyvumo rūšį.

8 žingsnis. Eiti miegoti ir keltis stenkitės kas dieną tuo pačiu metu. Jei buvote įpratę rūkyti prieš miegą, vietoj to pamėginkite lėtai skaičiuoti nuo 100 iki 1.

9 žingsnis. Susikurkite savęs skatinimo sistemą. Atšvęskite dieną, savaitę ar mėnesį be cigaretės, kuo nors save apdovanokite. Paskaičiuokite, kiek pinigų jau sutaupėte, nepirkdami cigarečių. Mesti rūkyti nelengva, todėl nenusiminkite, jei kartą nepavyks. Tiesiog pradėkite viską iš naujo.

10 žingsnis. Venkite rūkyti pasyviai – nebūkite prirūkytose patalpose, rūkančių žmonių būryje. Neleiskite niekam rūkyti šalia Jūsų.

Prisiminkite, kad pagalbą gali suteikti ir profesionalai – Jūsų šeimos gydytojas mielai padės Jums mesti rūkyti, prireikus skirs vaistų (informaciją parengė Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)