– Kai kalbama apie sąnarių skausmą, dažniausiai galvojama apie vyresnius žmones. Tačiau ar tikrai sąnarių skausmas tik vyresnių žmonių problema?

– Sąnarių skausmai arba artralgijos yra dažnas ne tik vyresnio amžiaus, tačiau ir jaunų, darbingo amžiaus žmonių nusiskundimas. Sąnarių skausmas gali apsiriboti vienu sąnariu, apimti kelis ar daugelį sąnarių ir būti išplitęs. Apskaičiuota, kad maždaug 1 iš 4 JAV gyventojų patiria sąnarių skausmą, o apie 20–30 proc. pacientų, besikreipiančių į šeimos gydytoją, turi reumatologinės kilmės problemų. Be abejo, vyresnis amžius susijęs su degeneraciniais sąnarių pakitimais, tuo metu reumatoidinis artritas ar kitos kilmės autoimuninis artritas gali pasireikšti ir jauname amžiuje.

– Kokios yra pagrindinės sąnarių skausmo priežastys?

– Priežasčių išties gali būti nemažai. Jos gali sukelti trumpalaikį sąnario skausmą ar signalizuoti apie autoimuninio uždegiminio artrito pradžią. Tai gali būti įvairios traumos; virusinių, bakterinių infekcijų sukeltas skausmas – reaktyvios artropatijos, degeneracinės sąnarių ligos – osteoartritas, taip pat skausmas gali kilti dėl aplink sąnarius esančių audinių uždegimo, sausgyslių, raiščių patempimo, tepalinio maišelio uždegimo. Kartais skausmą gali lemti net vitamino D stoka ar endokrininės, onkologinės ligos, depresija. Pavyzdžiui, pacientas, kuris serga psoriaze ir skundžiasi sąnarių skausmais, gali sirgti psoriaziniu artritu. Tad priežasčių yra labai daug. Visgi visada užsitęsus skausmui reikia nelaukti ir kreiptis į gydytoją specialistą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją