Vis dėlto organizmui būtinas natrio kiekis yra visai nedidelis – pakanka vos 1,5 gramo per dieną. Deja, pavyzdžiui, statistinis amerikietis per parą suvartoja maždaug 3,4 gramo natrio, rašoma portale „WebMD“. Pernelyg gausus druskos vartojimas gali privesti prie insulto, širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio ir kt.

Toliau – apie požymius, kurie neretai sufleruoja, kad suvartojamos druskos kiekis yra per didelis.

Išpūsto pilvo pojūtis

Išpūsto, kieto pilvo pojūtis – tai vienas įprasčiausių momentinių efektų, galinčių reikšti, kad žmogus vartoja pernelyg daug druskos. Kadangi druska sulaiko vandenį, susidaro skysčių perteklius. Maistas, kurio sudėtyje daug natrio, netgi neturi būti akivaizdžiai sūrus. Sumuštiniai, picos, sūrūs riestainiai ir sriubos konservai – vieni įprasčiausių bereikalingos druskos šaltinių.

Druska

Pakilęs kraujo spaudimas

Kraujo spaudimas gali pakilti dėl įvairiausių priežasčių, tačiau viena iš jų – pernelyg gausus druskos vartojimas. Kraujospūdžio pokyčius lemia inkstų veikla. Kai druskos vartojama per daug, inkstai sunkiau atsikrato nereikalingų skysčių. Kai taip nutinka, pakyla kraujo spaudimas.

Tinimas

Tinimas – labai tikėtinas pernelyg gausaus druskos vartojimo požymis. Dažniausiai tinsta veidas, plaštakos, pėros ir kulkšnys. Jei ima atrodyti, kad tinstate labiau nei įprastai, atkreipkite dėmesį į tai, kiek druskos paprastai suvartojate.

Nutukimas

Troškulys

Jei pastaruoju metu kamuoja stiprus troškulys, labai tikėtina, kad druskos vartojate daugiau nei derėtų. Dėl per gausaus druskos vartojimo įvyksta dehidratacija. Organizmas stengiasi pasisavinti ląstelėse esantį vandenį, todėl ima kamuoti troškulys. Geriant pakankamai vandens gali pavykti neutralizuoti druskos poveikį ir atgaivinti ląsteles.

Staiga padidėjęs svoris

Kai organizme sulaikomas vanduo, gali padidėti kūno svoris. Jeigu svarstyklių rodmenys pakilo vos per kelias savaites ar net dienas, tikėtina, kad druskos suvartojate per daug. Jeigu per dieną priaugote daugiau nei kilogramą ar per savaitę – du kilogramus, pagalvokite, kokį maistą vartojote pastarosiomis dienomis, ir pamėginkite taip pakoreguoti savo mitybą, kad druskos pavyktų gauti kiek mažiau.

Dažnas lankymasis tualete

Gausiai vartojant druskos tenka dažnai lankytis tualete, kadangi, visų pirma, vartojant stipriai sūdytą maistą, labiau norisi gerti, o daugiau geriant, dažniau prispiria gamtos reikalas.

Kojų tinimas


Prastesnė miego kokybė

Jeigu prieš miegą prisivalgysite gausiai sūdyto maisto, vargu ar pavyks kaip reikiant išsimiegoti. Tikėtina, kad naktį blaškysitės, vis nubusite, o ryte nesijausite pailsėję.

Pervargimas

Padidėjus druskos kiekiui kraujyje, ląstelės išskiria vandenį, kad druskos koncentracija bent kiek sumažėtų. Kaip šitai vyksta, galite pasijusti išsekę ir pavargę be jokios akivaizdžios priežasties.

Virškinamojo trakto sutrikimai

Jeigu vartojant pernelyg daug druskos organizmas patiria dehidrataciją, pilvas kaipmat duoda apie tai žinoti. Gali kamuoti pykinimas arba užeiti viduriavimas. Jei maudžia arba raižo skrandį, taip pat vertėtų pagalvoti apie tai, kuo maitinotės pastarosiomis dienomis, ir rasti būdų, kaip sumažinti į organizmą patenkantį druskos kiekį. Ląstelėms atsigauti bus daug lengviau, jei gersite pakankamai vandens: įveikus dehidrataciją, savijauta kaipmat pagerės.

Ilgalaikiai pernelyg gausaus druskos vartojimo padariniai

Be begalės momentinių reiškinių, įvykstančių vartojant pernelyg daug druskos, tenka kalbėti ir apie ilgalaikius šio ydingo įpročio padarinius. Nuolatinis natrio perdozavimas didina tokių problemų kaip širdies raumens padidėjimas, galvos skausmai, širdies veiklos nepakankamumas, aukštas kraujospūdis, inkstų ligos, inkstų akmenys, osteoporozė, skrandžio vėžys ir insultas riziką.

Jūros druska

Ką daryti, kad druskos pavyktų suvartoti kuo mažiau

Kadangi net devynių iš dešimties amerikiečių vartojamos druskos rodikliai prašoka rekomenduojamą normą, galbūt ir jūs druskoje esančio natrio suvartojate per daug.

Norėdami užsitikrinti normos neperžengiantį druskos kiekį:

– rinkitės neperdirbtą mėsą, o ne kaip nors apdorotus mėsos gaminius;

– pirkdami šaldytas daržoves rinkitės tokias, kurios buvo užšaldytos šviežios, ir stenkitės susilaikyti nuo gausiai pagardintų prieskoniais ir paruoštų su padažais;

– skaitykite, kas parašyta ant produktų etikečių, ir atkreipkite dėmesį į druskos kiekį perkamuose produktuose;

– rinkitės tokius padažus ir pagardus, kurių sudėtyje nėra natrio;

– jei tenka valgyti viešojo maitinimo įstaigoje, paprašykite padavėjo, kad užsisakytas patiekalas būtų paruoštas nenaudojant druskos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją