Atopinis dermatitas yra lėtinė odos būklė, pasižyminti sausumu, sutrikusiu apsauginiu barjeru ir uždegimu. Dėl šių veiksnių dažnai juntamas odos niežulys, skausmas nusikasius, gali matytis bėrimai. Dažnai su liga susiduria vaikai, tačiau pasikartojantys dermatito paūmėjimai neaplenkia ir suaugusių. Kaip sau padėti ir nutraukti šią varginančią odos kelionę?

„Kūno oda yra didžiausias žmogaus apsauginis organas. Ji kasdien mus saugo nuo aplinkos taršos, vėjo, saulės žalos ir kitų pavojų. Pažeidus odą, atveriame duris uždegimams, todėl kviečiu išlaikyti apsaugines odos funkcijas, išlaikant rūpestingą priežiūros rutiną“, – sako specialistė K. Vėgėlė ir duoda kitų patarimų, kurie gali praversti visiems.

Karolina Vėgėlė

1. Farmacijos specialistė pirmiausia pataria kūną prausti ne per karštu vandeniu, jis gali papildomai suerzinti odą. „Juk nenorite pradėti darbo dienos suirzę, tikiu, to nenori ir jūsų oda“, – sako K. Vėgėlė.

2. Būtent dėl to taip pat reikėtų rinktis kūno priežiūros priemones be pridėtinių kvapiųjų medžiagų ir papildomų dirgiklių, geriausia – 5,5 pH.

3. Jei pasireiškė pasikartojantys nemalonūs odos niežulio reiškiniai, kurie atsiranda dėl patirto streso, netinkamos mitybos, vyraujančio sezono ir neteisingos odos priežiūros, į pagalbą galima pasitelkti ir aliejinius prausiklius, kurie užtikrins sustiprintą apsaugą nuo išsausėjimo.

4. Farmacijos specialistė pastebi, kad šiuo metų laiku, kai patalpose dažniausiai per sausa, o lauke susiduriame su šalčiu ir vėju, labai svarbu užtikrinti tinkamą kūno odos drėkinimą. „Tai padaryti siūlau naudojant losjonus ar kremus, į kurių sudėtį įeina bent 10 proc. šlapalo. Pablogėjus odos būklei, ieškokite priemonių, praturtintų omega rūgštimis ir natūraliais aliejais. Jie padės atkurti prarastą drėgmę, pamaitins odą ir suteiks apsaugos“, – sako K. Vėgėlė.

Atopinis dermatitas

5. Ne tik žiemą, bet ir vasarą drėkinančius kremus geriausia tepti iš karto nusiprausus, kol nuo odos neišgaravo paviršinė drėgmė. Taip priemonės bus įsisavinamos geriau.

Farmacijos specialistė sako, kad norint pasiekti geriausių rezultatų, reikia žinoti, jog suaugusiam žmogui viso kūno padengimui reikia net šešių arbatinių šaukštelių kremo, vaikui – trijų.

„Priemonę patariu rinktis su dozatoriumi, taip žinosite, ar jos sunaudojate užtektinai, 1 paspaudimas atitinka 1 šaukštelį“, – sako specialistė.

Norint suvaldyti atopinį dermatitą, svarbiausia nuoseklumas ir konsultacijos su specialistais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)