Apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų

„Nustatyta, kad tose vietovėse, kur žmonės valgo daug jūrinių žuvų, retai sergama širdies ir kraujagyslių ligomis. Pirmąsyk tai pastebėta Grenlandijoje, kur žmonės suvartoja daug jūrinės riebios žuvies. Buvo nustatyta, kad šios žuvys turi daug omega-3 polinesočiųjų rūgščių. Tyrimai taip pat parodė, kad žmonėms, kurie tokios žuvies valgo bent kartą per savaitę, koronarinės širdies ligos rizika sumažėja 16 procentų. O jei valgo 2–4 kartus per savaitę, reikšmingai sumažėja ir insulto rizika. Tačiau tiriant vien tik omega-3 papildų įtaką bendram mirtingumui, tokio poveikio kol kas nenustatyta“, – teigia kardiologas, platformos „Tavo imunitetas“ ekspertas R. Šerpytis.

Kardiologas tai paaiškina tuo, jog jei vartojama tik viena gryna naudingoji medžiaga be maiste esančių jos „draugų“, ši medžiaga paprasčiausiai nepasisavinama arba prasčiau pasisavinama.

Rokas Šerpytis

Todėl, pasak jo, kiekvienas žmogus, įskaitant vaikus, turėtų valgyti daug omega-3 polinesočiųjų rūgščių turinčio maisto: riebios jūrinės žuvies, sėklų, riešutų, o papildus galima vartoti greta – taip papildant galimą šios medžiagos trūkumą. Naudingai riebiai žuviai, anot gydytojo, priskiriami lašiša, upėtakis, tunas, skumbrė, menkė, silkė ir pan.

„Turint omeny, kad gyvename Lietuvoje, kur neturime geriausių šansų gauti ekologiškai augintos, aukštos kokybės lašišos, biotuno ar geros kokybės austrių, papildai gali būti racionalus sprendimas pasipildyti omega-3 atsargas. Tačiau, kaip minėjau, tai pakeisti maisto produktų negali“, – sako R. Šerpytis.

Vaikams omega-3 būtini kasdien

Kardiologas primena, kad vaikai omega-3 turinčio maisto turi gauti kasdien, nes tai būtina jų atminčiai, mąstymui, regai, kūno apykaitos procesams, smegenų ir širdies sveikatai, uždegimų prevencijai. „Svarbiausia, kad maisto dieta būtų subalansuota – vaikams tikrai labai svarbu valgyti žuvies, o žuvų taukai ar kiti omega-3 papildai gali būti į racioną įtraukiami papildomai. Vien tik žuvų taukai tikrojo poreikio nepatenkins“, – sako gydytojas. Taip pat jis priduria, kad vaikams reikia specialiai jiems pritaikytų omega-3 turinčių papildų.

Prisideda prie ilgaamžiškumo

Anot R. Šerpyčio, suaugusiesiems omega-3 turintis maistas ypač svarbus, nes padeda apsisaugoti nuo lėtinio uždegimo, tad turintys reikiamą šių polinesočiųjų rūgščių kiekį organizme žmonės gali pasiekti tai, kad gyvens ilgiau.

„Omega 3 mažina uždegimą, uždegiminių, lėtinių ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, koronarinės širdies ligos, riziką. Vienas stebėsenos tyrimas, kurio metu žmonės buvo stebėti 11 metų – matuotas omega-3 kiekis eritrocituose, nustatė, kad tie, kurie turėjo didžiausią omega-3 koncentraciją kraujyje, gyveno net 5 metais ilgiau nei tie, kurie turėjo mažiausius rodiklius“, – sako kardiologas.

Gydytojo teigimu, šiuo metu tarptautinės, Europos ir Amerikos, gairės rekomenduoja omega-3 papildus skirti žmonėms, turintiems aukštus trigliceridų rodiklius kraujyje.

Cholesterolis

„Trigliceridai – tai medžiagos, saugančios riebalus žmogaus organizme. Kai kalbame apie koronarinę širdies ligą ir cholesterolį, žiūrime į vadinamąjį „blogąjį“ cholesterolį, kurio padidėjimas reiškia tai, jog žmogus turi didesnę tikimybę susirgti labai pavojinga širdies kraujagyslių liga.

Jei taip pat kraujyje smarkiai padaugėję trigliceridų – tai irgi tokio paties reikšmingumo faktorius. Minėtose gairėse nurodoma, kad padidėjus trigliceridų kiekiui, ypač antrinei prevencijai, kai žmonės yra persirgę miokardo infarktu, ar yra nustatyta reikšminga koronarinė širdies liga, jiems rekomenduojama pirmiausia skirti vaistus, mažinančius cholesterolį, o jei nepavyksta jais sumažinti trigliceridų iki reikiamos normos, tada papildomai skiriamos omega-3 polinesočiosios rūgštys“, - teigia kardiologas.

Taip pat jis priduria, kad tokiais atvejais pacientams skiriama didelė dozė omega-3 – po 4 g. Palyginimui, įprastai papilduose yra po 1 gramą šios medžiagos.

Gydytojas taip pat sako, kad skysto pavidalo medžiagos papilduose paprastai yra geriau įsisavinamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)