Kofeino koncentracija. Turbūt pirmiausia į užsimiegojusias akis krentantis aperityvų skirtumas. Taip, statistiniame kavos puodelyje kofeino bus bent du kartus daugiau nei arbatos. Priklauso nuo stiprumo, praskiedimo ir žaliavų, bet vidutiniškai 90 ir 40 miligramų atitinkamai. Bet arbata yra tirpalas, o kava – sodrus ekstraktas. Jei arbatą gamintumėme taip pat, kaip ir kavą, (spaudimas, temperatūra, koncentracija, žaliavos susmulkinimas) tai arbata laimėtų šioje kategorijoje. Tą puikiai žino ribotos socialinės atsakomybės asmenys laikinai apriboti nuo visuomenės ir verdantys čefyrą: kavą iš arbatžolių laikino įkalinimo įstaigose.

Kofeino prieinamumas. Kavoje kofeino daug ir jis toks pat visiškai laisvas ir aktyviai ieškantis kontakto, kaip sostinės studentės Vilniaus ir Islandijos gatvių sankryžoje penktadienio naktį. Tad energijos antplūdžio laukti ilgai nereikia, jau po 15 minučių jaučiame pakylėjimą. Bet kaip ir paryčiais sutiktos studentės draugija, taip ir energijos po kavos antplūdis yra trumpalaikis, jau po 40 minučių abiejų laukia smigimas. Tada arba ieškai naujos (porcijos kavos), arba eini miegoti. Kadangi kofeinas (kaip ir žavi studijuojanti panelė) padidina dopamino koncentraciją ir padaro mus santykinai laimingus, tai norisi dar ir dar, kaip ir su visais žaviais traukos objektais. Bet perteklius ir nuolatinis vartojimas greitai išsekina ir nebeduoda norimo poveikio – išsivysto tolerancija. Kaip ir neatsargių vedybų su žaviais traukos objektais atveju.

Tuo metu arbatoje esantis kofeinas „apsuptas“ kitomis medžiagomis, kaip bare sutikta panelė apsupta draugėmis. Ir jos (medžiagos ir draugės) leidžia siautėti tik pamažu. Todėl momentinis poveikis ne toks staigus, bet tarpusavio ryšys ir bendravimas užtruks net kelias valandas, o papildomas puodukas nesukels galvos skausmo ir kraujospūdžio padidėjimo.

Maža to, tarp tos panelių svitos irgi galima atrasti įdomių pažinčių. Arbatoje esantis L-teaninas veikia sinergiškai su kofeinu, bet kartu nuima perdėm agresyvų jo poveikį širdžiai ir smegenims. Jis ir pats puikiai stimuliuoja smegenis, bet neužkala širdies ir neveikia kraujospūdžio.

Svorio metimas. Kaipgi be jo. Ir arbata, ir kava gali padėti numesti svorio (padėti, o ne mesti už Jus). Kofeinas padidina deginamų kalorijų kiekį iki 15 procentų (padidina jau deginamų, o ne degina už Jus). Arbatoje esantys polifenoliai ir antioksidantai irgi prideda savo pliusų. Bet čia jeigu mes kalbame apie tradicinę, saviraiškos ir ekspresijos ribų neperžengiančią kavą ir arbatą. Puslitris pieno su penkiais šaukštais cukraus ir keistų skonių sirupais nėra kava, ir juo labiau gėrimas, padedantis mesti svorio. Maža to, tai gali būti pagrindinė papildomo svorio priežastis. Bet kuriuo atveju, geriausia kavos ir arbatos pagalba metant svorį – kai kava ir arbata pietums ar vakarienei geriama vietoje pietų ir vakarienės.

Kraujospūdis. Taip, kavos puodukas pakelia kraujo spaudimą 5–10 mmHg. Todėl dažnas pacientų bandymas apkaltinti kavos puoduką dėl gydytojo kabinete staiga pamatuotų 200 mmHg yra visiškai nepagrįstas. Tokio kraujospūdžio vien su kava nepasieksite – tam reikia rimtos savęs nepriežiūros. Įdomu tai, kad kava labiau pakels kraujospūdį tam, kuriam jis jau yra padidėjęs. Ir labiau pakels kraujospūdį tam, kuris negeria kavos kasdien. Išgerdami po 2–3 puodelius kavos kasdien mes „pratiname“ savo kraujagysles prie kavos poveikio ir žymesnio kraujo spaudimo pakilimo nepastebėsime. Arbata kraujo spaudimą veikia mažai. O abiejų gėrimų sukeliamas noras aplankyti tualetą netgi mažina kraujospūdį, mažindamas cirkuliuojančio kraujo kiekį.

Kraujo spaudimas

Rūgštingumas. Vienareikšmiškai laimi kava. Bet vien dėl to, kad, kaip jau minėjau – sodrus, tirštas, koncentruotas gėrimas. Jeigu geriate ne kavą, o skiestą kavos gėrimą – poveikis nuo arbatos nelabai skirsis. Svarbu nepadauginti.

Apsauga nuo ligų. Pasižymi abu gėrimai. Ir kofeinas ir antioksidantai abiejuose gėrimuose puikiai mažina širdies kraujagyslių, onkologinių ar degeneracinių ligų siautėjimo galimybes. Aišku, klausimas, kiek reikia išgerti litrų arbatos, kad gautumėte bent kiek kliniškai reikšmingą antioksidantų dozę. Bet visgi klinikiniai tyrimai yra optimistiški.

Gerdami vidutiniškai 3 kavos puodukus per dieną mes minimaliai, bet mažiname šansą susitikti senatvėje su ponais Džeimsu ir Aloyzu. Pavardėmis – Parkinsonas ir Alzheimeris.

Valerijus Morozovas

Viena studija stebėjo arbatos mėgėjus: 10 metų su kiek daugiau nei litru arbatos per dieną sumažina šansus būti ištiktam insulto 21 proc. Kita studija stebėjo kofemanus: viso labo vargani 1,2 litro kavos per dieną per tuos pačius 10 metų sumažina rizika insultui net 23 proc. Suderinus abi studijas galėtų išeiti puikus rezultatas ir joks insultas būtų Jums nebaisus. Kaip ir antsvoris, nes, vargu, ar dar tilps kas nors į skrandį po 2,5 litro abiejų tonizuojančių gėrimų per dieną.

Gėrimų derinimas, tarp kitko, visai verta dėmesio mintis. Kava ryte, kai reikia pabusti, five o’clock arbatėlė, kad neužmigtumėte. Arbatos puodukas po espresso puodelio, kad nuimtų drebuliuką ir prailgintų budrumą. Gėrimai ne panelės iš baro, dėl Jūsų dėmesio nesusipeš. Bet, galbūt tame pačiame bare jau lankosi žavi egzotinio grožio gražuolė, suderinusi visas geras abiejų draugių savybes? Mate – arbata, kurios kofeino koncentracija labai artima kavai, o poveikio švelnumas – arbatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją