Pakalbinti vilniečiai papasakojo, be kokių patiekalų neįsivaizduoja savo stalo. Štai vienas iš jų pasakojo, kad ant Kūčių stalo visada turėtų būti silkės, kitokios žuvies, aguonų pieno ir kūčiukų, o ant Kalėdų stalo – keptos mėsos.

„Už šeimos stalą atsakinga mama, anksčiau buvo atsakinga, amžinąjį atislį, močiutė, tos tradicijos eina iš kartos į kartą. Tai yra silkė, žuvies patiekalai, kūčiukai ir daug kitų malonių smulkmenų, kurios sukuria šventę“, – pasakojo vilnietė.

Kita kalbinta pašnekovė, kilusi iš Žemaitijos, pasakojo, kad ant Kūčių stalo visada turi būti kanapinės druskos, taip pat 3 rūšių silkės, grybų, kisieliaus.

Dietistė Vaida Kurpienė pasakoja, kad ant Kūčių stalo esantys patiekalai iš esmės nėra blogi, nes tiek silkė, tiek grybai ir daržovės organizmui yra naudingi ir reikalingi. Visgi, dietistė pataria rinktis mažiau sūrią silkę, nes didelis druskų kiekis gali padidinti kraujospūdį ir tinimą.

„Kur galima suklysti, tai yra kisielius, kompotai, net natūralios sultys – tai yra desertas. Geriau maistą užgerti šilta arbata arba vandeniu ir tų desertų, jei vartojame, tai mažais kiekiais, o ne stiklinėmis. O sultis geriausia praskiesti, nes vienoje stiklinėje yra apie 25 g cukrų. Tai yra maksimali cukrų dozė per parą vyrui“, – sakė V. Kurpienė.

Dar viena klaida – naudojamas labai didelis riebalų kiekis. Dažniausiai daugiau riebalų pripilama į keptuvę, nes baiminamasi, kad maistas prikeps. Tokiu atveju geriau kepti orkaitėje arba į keptuvę pripilti karšto vandens.

Taip pat svarbu kūčiukus ir kitus desertus vartoti saikingai.

„Čia rekomenduočiau padaryti tokį triuką – tai yra per pagrindinį valgymą, per pietus pasigaminame karštą patiekalą ir šalia jo pasidedame 3 rūšių šviežių arba raugintų daržovių. Šaltus užkandžius valgyti po pagrindinio patiekalo, ne prieš, nes po to dažniausiai nebesinori pagrindinio patiekalo.

O desertą reikėtų valgyti per pavakarius arba priešpiečius, priklausomai nuo to, kada mūsų pietūs. Jei pietūs vėliau, desertas priešpiečiams, o jei pietūs anksčiau, desertą galima valgyti per pavakarius. Taip susidaro 2-3 valandų tarpas tarp valgymo ir bendrai suvalgome mažiau“, – sakė dietistė.

V. Kurpienė pasakojo, kad per Kalėdas patiekiant pagrindinį patiekalą negalima pamiršti daržovių. Jos turi daug antioksidantų ir padeda virškinti žuvį bei mėsą. Svarbiausia vengti skrudintų produktų ir maisto neperkepti.

Vaida Kurpienė

Dietistė pabrėžia 3 svarbius aspektus besiruošiant šventėms:

1. Gaminkite tik tiek, kiek suvalgote;
2. Naudokite kuo mažiau riebalų ir daugiau daržovių;
3. Svarbiausia, daugiau dėmesio skirkite ne maistui, o bendravimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)