Ar vitaminas C mažina uždegimą? Taip. Didesnės nei minimaliai rekomenduojamos jo dozės mažina uždegiminius rodiklius, skatina tam tikrus apsauginius procesus ląstelėse, tačiau, kaip dažnai būna, tie skatinimai ir laimėjimai taip ir lieka laboratorijos ribose. Tai, kas veikia mėgintuvėlyje, nebūtinai veiks gyvajame organizme.

Ar vitaminas C apsaugo nuo peršalimo? Vitamino C sukeliamos apsaugos bumas atsirado apie septyniasdešimtuosius, po Linuso Paulingo publikacijų, kuris optimistiškai nurodė, kad papildomai vartojamas vitaminas C gali kone dvigubai sumažinti peršalimų dažnį jį vartojančiam organizmui. Nepaisant to, kad absoliuti dauguma vėliau atliktų tyrimų paneigė Paulingo panegirikas ir ditirambus askorbo rūgščiai, kaip dažnai būna, plačioji visuomenė pasigavo patogų, leidžiantį pigiai atsipirkti mitą, ir kultivuoja jį iki dabar. Taip, pavienės mokslinės studijos vis dar randa galimą naudą: pavyzdžiui, vieni tyrėjai nurodo, kad profilaktinės 1 gramo dozės ir didesnis tablečių kiekis (3-5 gramai) susirgus leidžia tikėtis persirgti lengviau (mažiau skauda raumenis, žemesnė temperatūra), bet šansų susirgti nemažina. Tačiau kur kas daugiau jų kolegų neranda jokios sąsajos tarp prarytos vitamino C tabletės ir kokios nors naudos. Sveikiems individams nerekomenduojama gauti papildomai vitamino C papildų forma, nebent jie nesveiki arba patenka į rizikos grupes dėl galimo jo trūkumo.

Ar vitaminas C apsaugo nuo gripo ir koronaviruso? Ta pati istorija kaip ir su peršalimu. Maksimali galima nauda nuolat vartojantiems nedideles (iki gramo parai) – galbūt Jūs ir sutrumpinsite sirgimą viena diena, bet gamintojas Jums to negarantuoja. O štai klaidingą įsitikinimą, kad esate apsaugoti nuo rimto susirgimo, gaunate. Dėl to įsitikinimo kyla realus pavojus susirgti: kai nustojate elgtis atsargiai ir protingai (pavyzdžiui, nesiskiepijate).

Kam gali trūkti vitamino C (arba reikia papildomų jo kiekių): beveik niekam. Visą reikiamą rūgštaus vitamino dozę galime ir kasdien gauname su maistu. Kelios šviežių vaisių ir daržovių porcijos pilnai patenkina mūsų poreikius, net jei tą dieną mes nesiraukiam nuo rūgščios citrinos ir neašarojam nuo aitraus cybulio. Net papildomam kiekiui gauti, kuris galbūt kažką nuo ko nors ir apsaugo, pilnai užtenka sukirsti porą papildomų obuolių ar kopūstų lapų.

Tačiau vitamino C gali reliatyviai trūkti lėtinėmis ligomis (ypač uždegiminėmis) sergantiems, garbaus amžiaus senjorams ir senjorėms, pacientams, gaunantiems agresyvų gydymą (chemoterapiją) ir save žalojantiems: rūkantiems, didelio emocinio (perfekcionistai) ir fizinio streso (rimtai sportuojantys) individams. Jiems galima rekomenduoti papildomai gauti 250-1000 mg vitamino C per parą, jei nepavyksta gauti jo su maistu.

Vitaminai ir daržovės

Maža to, kelios studijos pagaliau nurodo realią tabletės naudą: daug sportuojantys, vartodami papildomai iki 2 gramų vitamino C, gali sumažinti patiriamų peršalimų dažnį. Išvada: nori apsisaugoti su vitaminu C? Pradėk sportuoti.

Ar reikia vitaminą C vartoti rūkantiems? Ne, jiems reikia mesti rūkyti. Jokių kitų nuodėmingo elgesio išpirkos formų.

Tai gal vitaminas C apsaugo nuo sunkių susirgimo formų? Kadangi papildomas vitamino C kiekis (daugiau nei reikia normaliam žmogui parai) gali mažinti uždegiminius rodiklius, sunkiai sergant gali būti skiriamos didelės (kelių gramų) dozės, gal net tiesiai į veną. Bet ar verta pradėti vartoti dideles jo dozes jau dabar tam, kad susirgus nepritrūktų? Ne. Vitamino C perteklius greitai šalinamas per inkstus, o didelė jo koncentracija šlapime gali skatinti vitamino C kristalų susidarymą gintaro spalvos substracijoje. Tad jei nuo vaikystės svajojote sysioti kristalais – 5-8 gramai per parą vitamino C neblogas būdas pabandyti, bet kitokio teigiamo efekto negausite.

Tabletės

Po peršalimo užsitęsę simptomai ir būklės. Vieną vertus, užsitęsusios infekcijos sukeliamas uždegimas greičiau sunaudoja vitamino C atsargas, kitą vertus, ilgalaikis vitamino C vartojimas pats gali sąlygoti tam tikrus simptomus. Pavyzdžiui, kosulį. Užsitęsusio kosulio viena dažniausių (jei ne dažniausia) priežastis – iš skrandžio kylančios rūgštys, kurias vitaminas C (būdamas stipria askorbo rūgštimi) tikrai pastiprina. Ir, skirtingai, nuo apsaugos nuo peršalimo, askorbo rūgšties sukeliamo rūgštingumo dažnis yra statistiškai patikimas.

Moralas:

Esate jaunas, gražus ir sveikas, auginate tokius pačius vaikus – papildoma vitamino C tabletė šeimos nariams nepadės, geriau gaukite jo su maistu;

Blogėja mityba dėl amžiaus arba yra lėtinių ligų – papildomas kiekis vitamino C 0,2-0,5 g gali būti naudingas;

Norite vartoti – vartokite, manoma, kad dozė iki 2 gramų dienai didesnių pašalinių nesukels;

Valerijus Morozovas

Norite vartoti ir gauti naudą – pradėkite sportuoti: atletai sumažina šansus peršalti perpus dėl papildomai vartojamo vitamino C;

Susirgote – teoriškai su 2-5 gramais dienai galite palengvinti ir taip nestiprius simptomus (bet neišsigydyti), tačiau stebėkite galimus pašalinius (visų pirma, skrandžio rūgštingumą);

Su maistu įmanoma gauti iki 2 gramų vitamino C;

Penkios vaisių ir daržovių porcijos per dieną pilnai dengia net padidinto poreikio vitamino kiekį;

Vitamino molekulė labai jautri temperatūrai, tad nereikia jo vartoti arbatų pavidalu, o jo turinčių produktų geriau papildomai termiškai neapdoroti (pagal galimybę).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)