„Tai kad gripo nebuvo dvejus metus! Dingo po koronos atradimo!“ Nedingo, bet labai sumažėjo jo plitimas dėl tų priemonių, kurias taikėme apsaugai nuo pandemijos sukėlėjo. Taip, mielieji skeptikai, gal ir nustebsite, bet saugodamiesi nuo vieno oro lašeliniu būdu plintančio sukelėjo apsisaugome ir nuo kitų nuo nosies iki nosies skraidančių zarazų.

„Kodėl reikia skiepytis, jei jo nebuvo dvejus metus?“ Prie gripo mūsų imuninė sistema pripratusi, mes turime „bandos imunitetą“. Daugelis nešiojame jo sukėlėjus nosiaryklėje, sveikindamiesi ir apsikabindami paplatiname nedidelius jo kiekius tarp sveikų žmonių taip palaikydami tą „bandos“ koncentraciją. O ką mes darėme paskutinius porą metų? Teisingai, mielieji, mes labai efektyviai saugojomės. Tad saugių viruso dozių neplatinome, nepasidalinome ir banda pradeda palengva pamiršti, kaip atrodo vilkas ir kuo jis skiriasi nuo šuns. Jaunesnė ir greitesnė kalė korona aplenkia gripą jau antrus metus iš eilės. Bet senas, ne toks apsukrus sargis gripas bet kada gali sugrįžti, ir sugrįžti su trenksmu.

Todėl, jei nenorime karantinuotis ir po gripo proveržių, turėtume apsvarstyti gripo skiepų variantą.

Gripas


„Kiekvienas gripo skiepas – sezono naujiena!“
Gripo vakcinos kuriamos ir atnaujinamos kasmet. Mokslininkai stebi mados tendencijas, viruso mutacijas, prognozuoja populiarumą, plitimą ir parenka keturis „perkamiausius“ gripo tipus kasmet. Šiemet ir vėl madingi bus du A (H1N1 ir H3N2) ir du B tipo virusai. Kasmet renkamas Top 4 padengia apie 60 procentų visų cirkuliuojančių gripo tipų.

Kaip pasiekti daugiau ir likti madingam ir kitąmet? Rinkti visų sezonų kolekcijas. Manoma, kad skiepijantis penkis metus iš eilės įgyjamas pakankamai stiprus kryžminis imunitetas visoms gripo mutacijoms ir mados tendencijoms iki kitos pandemijos. Tad gal laikas pradėti rinkti ne puponautus ir akcijų lipdukus, bet madingus šansus likti sveikiems?

Kokią vakciną rinktis? Jei Lietuvoje neatsiras purškiamos į nosį gripo vakcinos, tai tarp kitų didelio skirtumo nėra. Madingos visos. Nežymiai skiriasi vieno A tipo padermė, iš kurios buvo gauta medžiaga vakcinai, gamintojas ir dėžutes spalva. Kiti parametrai panašūs:

Vakcina negyva (kad gyvas virusas neapgraužtų čipo). Tad pasiskiepiję Jūs nesusirgsite net ir lengva gripo forma.

Vakcinos nereikia kažkaip ypatingai derinti prie kitų vakcinų (kadangi šiuolaikiniai čipai yra visiškai tarpusavyje suderinami). Ją galima skiepytis ir tą pačią dieną su kovido, erkinio encefalito ar vaikų mokyklinėmis vakcinomis, ir po savaitės, ir savaite ar dviem anksčiau.

Gripo virusas

Nėščiosioms vakcina ne tik rekomenduojama bet kuriuo nėštumo laikotarpiu, bet netgi ir kompensuojama iš valstybės biudžeto, tad savo poliklinikoje už ją mokėti nereikia. Nes tautiečiai taupūs – su viena vakcina gelbėja dvi gyvybes (čipas lieka mamai, jis nepraeina pro placentą).

Vakcina kuo puikiausiai tinka ne tik būsimoms mamoms, bet ir būsimiems tėčiams. Kuo daugiau paskiepytų aplink, tuo mažiau šansų susirgti mamai, mažyliui ir kitiems šeimos nariams.

Vaikams skiepytis nuo gripo galima nuo 6 mėnesių iki bet kokio pensijinio vaiko amžiaus. Tik jei vaiką iki 9 metų skiepysite pirmą kartą, ir jis nebuvo sirgęs gripu ar kontaktavęs su gripu sergančiais ankstesniais sezonais – atžalai reikėtų gauti antrą dozę (ir programinės įrangos atnaujinimą) po 4 savaičių pertraukos.

Ruošiant vakciną viruso auginimui naudojamas kiaušinis, tačiau net turintiems alergiją kiaušiniui nereikia bijoti šitos vakcinos. Nes vakcinoje nėra kiaušinių ir net jų likučių. Vakcinoje gali būti likutis ląstelių kultūros, gautos iš kiaušinio baltymo, bet ne paties baltymo, trynio ar omleto. Žingeidūs mokslininkai norėjo tą patikrinti: surado 4000 alergiškų kiaušiniams žmonių, iš kurių net 700 po buitinio kontakto su vištos palikuonimis atsidurdavo reanimacijoje. Visus čipavo su gripo skiepu. Nė vienam iš jų nepasireiškė jokių alergijos požymių.

Jei visgi turite baimių, nuogastavimų dėl alergijų ar kitų pašalinių, išsakykite jas savo gydytojui, ir jis pasiūlys Jums pasilikti po skiepo kiek ilgiau ir žavi slaugytoja pastebės Jūsų būklę.

O ko galima tikėtis? Skausmo dūrio vietoje, žasto patinimo, silpnumo ir virusinės infekcijos pojūčių. Šansas tai pajusti – 5–10 procentų, tad didžioji dalis nejaus nieko.

Ne, gripo vakcina nesukelia jokių trombozių, širdies raumens pažeidimo, gripo infekcijos, nevaisingumo, žvynelinės ir traukulių. Ja galima skiepytis sergant lėtinėmis ligomis ir vartojant vaistus nuo spaudimo, krešumo, diabeto, prostatos ir net nuo depresijos.

O štai vartojant vaistus nuo temperatūros – skiepytis negalima. Nes ūmus karščiavimas yra viena iš dviejų rimtų kontraindikacijų skiepui. Antra – buvusi stipri alerginė reakcija gripo skiepui. Ne šiaip kokiam skiepui, o gripo, ir ne šiaip koks bėrimas ar niežėjimas, o stipri ir rimta alerginė reakcija, kai buvo reikalinga skubi medicininė pagalba, be kurios neišgyventumėte.

Ar ne per anksti skiepytis? Jau nebe. Rugsėjo pabaiga ir spalio mėnuo – pats tas laikas gauti gelbėjantį dūrį. Girdėjau, kad rugsėjo pradžioje sučipuoti galėjo parsisiųsti ir peržiūrėti „Kopos“ filmą jau rugsėjo 10 dieną.

Ar ne per vėlu skiepytis? Jei jau sergate gripu – per vėlu. Jei dar ne – tada ne per vėlu. Ir gruodį nebus per vėlu, jei dar nebūsite užsikrėtęs, nes tradicinis gripo sezonas tęsiasi iki kovo mėnesio.

O ką daryti, jei po skiepo sukils temperatūra ar skaudės petį? Gerti vaistus, paracetamolį ir ibuprofeną, ar bet kokį kitą vaistą nuo uždegimo ir skausmo. Ne, vaistai neblogina gaunamo imuniteto ir nemažina antikūnų titrų, o skiepas nėra atgailos forma ir Jūs neprivalote kentėti. Skiepijatės ne dėl nuodėmių atleidimo, bet dėl apsaugos ir patogumo.

Vakcina nuo koronaviruso

Gripo skiepas tinka beveik visiems, bet kam patarčiau labiausiai (šito teksto autoriaus nuomonė gali skirtis nuo ministerijos ir draudikų nuomonės, ir negarantuoja nemokamo skiepo):

- Nėščiosioms, nepriklausomai nuo nėštumo laiko;

- Vaikams, pradedantiems lankyti ir lankantiems darželius, mokyklas, universitetus;

- Visiems senjorams nuo 65 metų nepriklausomai nuo lyties, lėtinių ligų ir vartojamų vaistų;

- Lėtinėmis ligomis sergantiems, nepriklausomai nuo amžiaus ir kolektyvų lankymo;

- Grįžtantiems į kolektyvus ne vien kontaktiniam mokslui, bet ir kontaktiniam darbui;

- Gyvenantiems kartu gausiai ir ilgai. Tai yra bendrabučių, globos namų, pabėgėlių centrų, kareivinių ir vienuolynų, seminarijų bei hipių komunų gyventojai.

- Nutukusiems asmenims;

- Tiems, kas rūpinasi kitais: moko, gydo, slaugo, prižiūri;

- Tiems, kas myli gyvenimą ir savo artimuosius.

Šilto rudens, saulėtų dienų ir lengvo dūrio!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)