– Kas jus paskatino domėtis sveika mityba?

– Asmeninė patirtis, nuo 17 metų turimas pirmojo tipo cukrinis diabetas, smalsumas ir noras pasikeisti.

– Nuo ko reikėtų pradėti norint pakeisti savo mitybos įpročius?

– Patarčiau pirmiausia pasikonsultuoti su mitybos specialistu. Įvertinęs individualią situaciją jis parinks tinkamiausias korekcijas, jas adaptuos pagal žmogaus gyvenimo būdą ir išsamiai paaiškins, kodėl reikalingi vienokie ar kitokie pokyčiai.

– Ar lengvai žmonės pripranta prie sveikesnės mitybos? Ką rodo jūsų, kaip mitybos specialistės, patirtis?

– Būna įvairiai. Į mane dažniausiai kreipiasi motyvuoti, keisti gyvenimo būdą nusiteikę klientai. Tuomet jiems tik parodau kryptį, kad būtų lengviau eiti naujuoju keliu.

– Ar žmonės, pakeitę gyvenimo būdą ir pradėję maitintis visavertiškai, greitai pastebi teigiamus pokyčius? Kada galima tikėtis pirmųjų rezultatų?

– Pirmieji geros savijautos, puikios nuotaikos ir nesenkančios energijos „simptomai“ juntami jau po dviejų savaičių. Motyvacija, azartas keistis tik stiprėja ir ilgainiui tai tampa naujais gyvenimo įpročiais.

S. Čapkauskienės knyga „Sveikata lėkštėje“

– Ar turint tiek daug žinių apie maisto produktus jums pačiai lengva pasirinkti, ką dėti į lėkštę? Ar atidžiai analizuojate produktų etiketes?

– Stengiuosi vadovautis sezoniškumo principu, daržoves ir vaisius bei uogas šiuo metu perku tik turguje, iš ūkininkų, kitus produktus – sveiko maisto parduotuvėse. Valgau tik savo gamintą maistą. Etiketes visada analizuoju (šypsosi).

– Pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo protarpinis badavimas. Kas vis dėlto yra svarbiau: kokį maistą valgome ar kokiu metu jį valgome?

– Koks maistas valgomas, jo kiekis ir valgymo laikas yra labai svarbu ir protarpinio badavimo metu. Dabar populiariausias ir labiausiai praktikuojamas 16:8 protarpinis badavimas: 16 valandų organizmas badauja, t. y. maisto visiškai negauna, o 8 valandas maitinamasi įprastai.

Galimi kiti protarpinio badavimo variantai: 18:6, 14:10 arba 12:12. Jei bus badaujama trumpiau nei 12 valandų, riebalų „deginimo“ procesas nebus „aktyvuotas“. Paprasčiausia laikytis šios rekomendacijos: nuo paskutinio dienos valgymo iki pirmo kitos dienos valgymo turi praeiti bent 12 valandų. Rekomenduojama praleisti vakarienę, taip susidarys 16 valandų nevalgymo pertrauka.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad vakarinis ar net naktinis valgymas neigiamai veikia miego trukmę ir kokybę, didina atsparumą insulinui, gliukozės koncentraciją, o toks organizmo išderinimas lemia diabeto, nutukimo, vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Protarpinis badavimas

– Kokie yra protarpinio badavimo privalumai? Ar žmogus gali pats nuspręsti, kad jam toks mitybos režimas tinkamas?

– Privalumų tikrai daug. Protarpinis badavimas teigiamai veikia žarnyną, mikrobiotos (bendras žarnyne esančių mikroorganizmų, arba bakterijų, pavadinimas) kokybę.

Moksliškai patvirtinta, kad protarpinis badavimas palaiko homeostazę, stiprina atsparumą stresui, atkuria pažeistas ląsteles, didina ląstelių išgyvenamumą ir pajėgumą, jautrumą insulinui, mažina oksidacinį stresą, gerina kognityvines funkcijas (atmintį, dėmesį, koncentraciją, reakciją). Svarbu žinoti, kad protarpinio badavimo negalima taikyti kasdien. Jis rekomenduojamas 1–2 kartus per savaitę, bent iš pradžių. Ir, aišku, būtinai reikia pasitarti su profesionaliu mitybos specialistu.

Reikėtų žinoti, kad protarpinis badavimas galimas ne visiems. Jis nerekomenduojamas vaikams, paaugliams, senyvo amžiaus žmonėms, nėščioms ir žindančioms moterims, po operacijų, taip pat asmenims, sergantiems pirmojo tipo cukriniu diabetu, skydliaukės hiperfunkcija, vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, poliartritu, turintiems valgymo sutrikimų, kepenų ir inkstų disfunkciją, priklausomybę nuo alkoholio ar narkotikų, ilgai sergantiems depresija. Daugiau informacijos apie protarpinį badavimą galima rasti mano naujoje knygoje (šypsosi).

– Kaip kilo idėja parašyti knygą „Sveikata lėkštėje“?

– Parašyti šią knygą paskatino kelerius metus rinkta informacija apie įvairius maisto produktus, asmeninė patirtis ir daug sėkmingų pavyzdžių, rodančių, kaip tinkamai sureguliuota mityba, žinojimas, kada geriausia valgyti tam tikrus maisto produktus ir kiek jų būtina suvartoti per dieną ar savaitę, padėjo žmonėms pajusti sotumo jausmą, pagerinti nuotaiką, sustiprinti motyvaciją, tapti energingesniems, sumažinti kūno apimtis.

Sandrija Čapkauskienė

– Kam rekomenduotumėte šią knygą ir ką skaitytojai joje ras?

– Knyga skirta visiems, besidomintiems sveika mityba. Informacija joje pateikta sistemingai, glaustai, papildyta patarimais ir receptais.

Norėdama paneigti kai kuriuos įsisenėjusius mitus apie maitinimąsi, knygos pradžioje supažindinu su naujausia moksliškai pagrįsta ir patikrinta informacija apie mitybą, užkandžiavimą ir dabar populiarų protarpinį badavimą. Tuomet aptariu tam tikrus maisto produktus, kurių nereikėtų pamiršti įtraukti į savo mitybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)