Remkitės intuicija ir instinktais – šaltis nėra mūsų priešas

Gyvenime yra daug daugiau, nei tai, kas pagaunama akimis, jei tik nuspręsite paieškoti. Ieškotojas tampa radėju, radėju kažko kur kas didesnio, nei mes manėme, kad būtų įmanoma. Daugelis iš mūsų buvome auklėjami laikytis pažįstamo, nuspėjamo kelio: eini į mokyklą, pasirenki karjerą ir tada, jei tau pasisekė, užsidirbi Šabo metus, gal paaukštinimą. Ši patirtis mus apibrėžia, tačiau mes nesame tai. Mūsų egzistencija, tai, kas mes esame savo gilumoje, yra daug, daug, daug daugiau. Mūsų siela. Pasiekę tą sielą sužinome, kad mūsų protas ir kūnas sugeba kur kas daugiau. Mes esame šviesos būtybės, kurioms pagal gimimo teisę priklauso savas protas ir siela. Atėjo metas pabusti ir atpažinti tikrąją jėgą, kurią kiekvienas savyje turime. Sąmoningai susijungdami su roplio smegenimis, kurios anksčiau buvo laikomos nepasiekiamomis, mes pasiekėme naują ribą – suvokėme smegenų viršenybę kūnui. Šis suvokimas leidžia jums tikrai pasitikėti savo nuovoka, paremta intuicija ir instinktu. Šias įžvalgas pasiekiau įlįsdamas į šaltą vandenį, savo protą ir kūną įgalindamas atmesti pirmapradį, priešistorinį požiūrį, kad šaltis yra mūsų priešas ir todėl mes turime kūrenti ugnį ir sėdėti oloje, kad jį įveiktume. Su niekuo mums nereikia kovoti, išskyrus mūsų sąlygotumą ir baimę.

„Wim Hof Metodas“ knygos viršelis

Ar tikrai suvokiame, kam priešinamės?

Mano amerikietis draugas Chrisas Ryanas parašė knygą „Mirtinai civilizuoti“ („Civilized to Death“) apie šiuos giliuosius jausmus, apie tai, kaip mes tapome tokie civilizuoti, taip įsitvirtinę savo komforto zonose, kad praradome tai, ką turėjome geriausio. Jis teigia, kad gyvename nebe gamtoje, o priešindamiesi jai. Ir kam galų gale iš tikrųjų priešinamės? Šaltis ir jo priešiška jėga nėra mūsų priešas! Šaltis žino, kaip paveikti mūsų kraujagyslių sistemą, kurios ilgio, ištiesus nuo vieno galo iki kito, užtektų beveik du su puse karto apsukti aplink pasaulį.

Su širdies ir kraujagyslių sistema susijusios ligos šiandien yra didžiausias žudikas mūsų visuomenėje, tačiau taip neturėtų būti. Kiekviename iš mūsų yra maždaug šimtas tūkstančių kilometrų venų, arterijų ir kapiliarų. Kraujagyslių sistemą po milijonų evoliucijos metų sudaro milijonai mažų raumenų, kurie, reaguodami į orą, sutraukia ir atveria venas bei kraujagyslių kanalus. Nepriklausomai nuo to, ar oras yra šiltas ar karštas, pagrindinė mūsų kūno temperatūra turi išlikti 37 laipsnių pagal Celsijų.

Jei jūsų pagrindinė temperatūra nukrenta vos dviem ar trimis laipsniais žemiau, jūs patiriate hipotermiją, hipoterminę būseną.

Drabužiai silpnina mūsų kraujagyslių sistemą

Jei temperatūra nukrenta dar trimis ar daugiau laipsnių, prasideda negrįžtami procesai. Pagrindinė jūsų kūno temperatūra staiga nukrenta ir kūnas nebepajėgia sušilti. Tad mes turime šią kraujagyslių sistemą, atsidarančią ir užsidarančią, kad apsisaugotume nuo šalčio ir karščio, išlaikydami kūno temperatūrą normos ribose. Ši sistema yra labai subtili.

Wimas Hofas

O ką mes darome? Apsirengiame drabužiais. Drabužiai mums be galo patinka – tos suknelės ir kostiumai ir gražūs kaklaraiščiai. Jie nuostabūs! Mes turime „Gucci“, „Versace“, „Vanderbilt“, visos tos visų mėgstamos mados. Tačiau drabužiai iš tikrųjų silpnina mūsų kraujagyslių sistemą – tą sudėtingą sistemą, per kurią kraujas patenka į visą mūsų kūną. Kai gamtos stichijos veikia mūsų kraujagyslių sistemą, ji atsidaro ir užsidaro, išsiplečia ir susitraukia, o tai darydama – tonizuoja kraujagyslių sistemos raumenyną. Tačiau drabužių dėvėjimas, nuolatinis buvimas apsirengus destimuliuoja. Šie maži raumenys nedirba. Ar žinote, kas už tai moka? Mūsų širdis. Jei šie maži kraujagyslių raumenys nėra sureguliuoti, neveikia optimaliai, tam, kad išjudintų kraujotaką, mūsų širdis yra priversta pumpuoti daug daugiau, giliau ir stipriau. Mūsų širdis patiria nereikalingą lėtinį stresą. Ir tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kartu su netinkama mityba ir fiziniu nejudrumu, kodėl širdies ir kraujagyslių sistemos ligos yra žudikas numeris vienas mūsų visuomenėje.

Šaltas dušas kasdien ir sveikata – išvien

Kaip su šiuo žudiku kovoti? Labai paprastai. Šaltas dušas kasdien ir sveikata – išvien. Medicinos sistema kol kas vis labiau orientuojama į farmacinius sprendimus, o ne į gydymą, ir mažai kas jums rekomenduotų šį metodą, tačiau jis yra. Jis yra paprastas ir veiksmingas, be to, visiškai nieko nekainuoja. Reikia stimuliuoti savo kraujagyslių sistemą, siekiant norimo raumenų tonuso. Nereikia jo treniruoti – vien pažadinti. O kai jį pažadinsite ir optimizuosite, tarkime, per dešimt dienų, kūne prasidės stebuklų grandinė.

Šaltas dušas

Kiekvienas, kuris kada nors įžengė į nešildomą baseiną ar ištvėrė „Ledinio vandens kibiro iššūkį“, žino, koks nemalonus ar netgi skausmingas mūsų kūnams gali būti tiesioginis šalto vandens poveikis. Todėl suprantama, kodėl kai kurie galėtų priešintis minčiai savanoriškai pasirinkti tokį diskomfortą. Tai yra nemalonu. Bet kaip jūsų kūnas laikui bėgant prisitaiko prie baseino vandens, lygiai taip pat jis – pakartotinai veikiamas – prisitaiko prie šalto vandens dušo. Iš pradžių šaltas vanduo sukels šalčio šoko reakciją ar dusimo refleksą – šios reakcijos yra visiškai natūralios.

Kuo dažniau prausitės po šaltu dušu, tuo daugiau naudos patirsite

Tai gali lemti tam tikrą hiperventiliaciją, tačiau šis nevalingas fiziologinis atsakas laikui bėgant atslūgsta, kai tik kūnas atsipalaiduoja ir pradeda taikytis prie savo naujos aplinkos. Kuo dažniau prausitės po šaltu dušu, tuo labiau priprasite prie to pirminio šoko ir tuo labiau pradėsite to potyrio trokšti.

Intuityviai, būdamas vos septyniolikos, leidausi tyrinėti šaltą vandenį. Dabar suprantu, kad ši intuicija kilo iš mano gimimo traumos, bet tai mano asmeninė istorija. Nesvarbu, kaip jūs iki to prieisite, jeigu išvis prieisite, – jeigu ten pateksite paskatintas mano pasiūlymo, bus visų geriausia. Aš tam paskyriau visą gyvenimą, nes savo kailiu patyriau to naudą. Tada aš turėjau vien potyrį, kurio paaiškinimo negalėjau rasti jokiose savo skaitytose knygose. Nepavyko jo rasti. Tad kreipiausi į gamtą ir joje radau atsakymų, kurių nebuvo knygose. Kadangi gamta priklauso mums visiems, jaučiuosi turįs prievolę pasidalinti tuo, ką išmokau. Tai ne mano, o mūsų. Aš tiesiog viską supaprastinau. Mes kaip visuomenė esame pajėgūs įveikti širdies ir kraujagyslių ligas, jei kolektyviai sugebėsime išmokti, kaip pasiekti optimalią kraujagyslių būklę.

Vos dešimt šalto dušo dienų – ir poveikis milžiniškas!

Kai maudotės po šaltu dušu, visi tie maži jūsų kraujagyslių sistemos raumenys – milijonai jų – yra aktyvuojami ir mankštinami. Per dešimt dušo dienų pastebėsite, kad gerokai sumažėjo jūsų širdies susitraukimų dažnis – net nuo penkiolikos iki trisdešimt smūgių per minutę, ir kad toks ritmas išsilaiko dvidešimt keturias valandas per parą. Tai reiškia daug mažiau streso. Svarbu suprasti, kad jūsų širdies ritmas padidėja, kai tik jūsų kūnas patiria stresą. Jis siunčia pirmapradį signalą kūnui suaktyvinti adrenaliną ir kortizolį, kurie sukelia seriją biocheminių procesų, išderinančių jūsų antinksčių ašį, sekinančių jūsų energiją, nes jūsų kraujagyslių būklė – prasta. Jūsų širdis turi daugiau pumpuoti, daugiau dirbti.

Wim Hof

Jūsų energija išsekusi, o viršininkas liepia padaryti tą ir aną, jūsų sutuoktinis kelia savų reikalavimų, vaikai daro tai, ką paprastai daro vaikai, ir visa tai dar padidina jūsų streso lygį. Kamščiai keliuose ar viešojo transporto vėlavimas situacijos taip pat nepagerina. Viskas sukrenta į krūvą ir turime galutinį rezultatą: jūsų širdis turi pumpuoti net dar intensyviau, neturėdama jokios galimybės nurimti, atsikvėpti, nes jūsų kraujagyslių sistema yra pažeista.

Užsiimkite „kraujagyslių fitnesu“ jau dabar – poveikis privers nustebti

Jeigu jūs imatės mankštinti savo kraujagyslių sistemą – šiais laikais aš tai vadinu „kraujagyslių fitnesu“, jūs galite veiksmingai atremti šį stresą. Kartą išsitreniravę pasitikti šalčio poveikį, galite atlikti „snowgą“, tai – kaip ir skamba – yra joga sniege. Galite išeiti laukan ir atlikti pratimus šaltame ore, plika krūtine ir basi, vien su šortais.

Per penkiolika minučių nepajusite šalčio, o tai yra ženklas, kad jūsų kraujagyslių sistema puikiai prisitaikė. Tai įgimta. Šis gebėjimas visada buvo šalia, bet nuolat ieškodami komforto nutolome nuo natūralios, optimizuotos savo kraujagyslių būklės.

O gaila, nes būtent kraujagyslių sistema perneša kraują į ląsteles, o su juo ir maistines medžiagas, deguonį bei vitaminus, reikalingus mūsų organizmui klestėti. Jei jūsų kraujagyslių sistema bus ištreniruota ir gebanti prisitaikyti, jūsų širdies ritmas atitinkamai sulėtės. Tai tikras streso priešnuodis, o viskas prasideda nuo šalto dušo.

Daugiau skaitykite knygoje WIM HOF METODAS, kurią išleido leidykla „Obuolys“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)