Istorikų surinkti duomenys byloja, kad dar antikos laikais buvo draudžiama persivalgyti ar vartoti alkoholį, patariama vengti nesveikų desertų. Mūsų laikų visuomenė vis labiau rūpinasi dietomis ir mityba, tačiau nesiliauja storėti. Nutukimas išsivysčiusiose šalyse jau pasiekė epidemijos mastą. Knygos apie dietas bei neriebūs maisto produktai turi vis didesnę paklausą, tačiau žmonės iki šiol nežino, kaip saugiai ir ilgam numesti svorio.

Antsvoris reiškia ne vien tai, kad žmogui yra nepatogu ir tai rimtas signalas, kad žmogus yra nesveikas. Pagrindinės sveikatos problemos yra susijusios su persivalgymu ir būtent dėl šios priežasties dauguma gyventojų yra nutukę, nors gausybė knygų ir įvairių straipsnių moko, kaip sulieknėti, o patarimai ir receptai prieštaringi ir stebėtinai skiriasi.

Akivaizdu, kad daugelis stebuklingų dietų ir patarimų iš tiesų labai kenkia sveikatai, o numestas svoris greitai sugrįžta. Mes puikiai suvokiame, kad, deja, nėra ypatingo recepto, kuris būtų paprastas ir tiktų be išimties visiems, turintiems antsvorio.

Tad aš patariu su svoriu susijusias problemas spręsti pasitelkiant subalansuotą mitybos programą bei dienos režimą. Būtina valgyti reguliariai, kiekvieną dieną tuo pačiu metu, taip pat valgyti mažomis porcijomis, kas 3 valandas, 5 kartus per dieną ir labai svarbu nepamiršti pusryčių – nuo pat ryto skrandis neturi būti tuščias, nes badaujant lėtinama organizmo medžiagų apykaita, o kito valgymo metu rizikuojama persivalgyti“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja maisto entuziastė Kornelija Lubauskienė.

Kornelija Lubauskienė

Ji pabrėžia, kad su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų, o tiek jų neturi nė vienas maisto produktas. Tad būtina valgyti kuo įvairesnį maistą, ir tik vartojant įvairius maisto produktus bus patenkinami organizmo poreikiai šioms medžiagoms.

Badaujantis kūnas – silpnas kūnas

Darniai audinių ir organų veiklai palaikyti būtinos įvairios maisto medžiagos. Be mums tinkamo maitinimosi kūnas tampa mažiau atsparus infekcijoms, ligoms, o nuovargis tampa nemalonia kasdienybe. Beje, ne tik nutukimas, bet ir per didelis lieknumas yra pavojingas sveikatai. Nutukusios moterys dažniau serga vienomis ligomis, o labai liesos – kitomis, tad išlaikyti balansą itin svarbu, ir moterims ši sveikos mitybos taisyklė ypač aktuali. Moterų organizme medžiagų apykaita 5–10 proc. yra lėtesnė, negu to paties amžiaus vyrų.

Tad koks kūno svoris yra normalus? „Per amžius požiūris į kūno svorį keitėsi, ypač – į moters kūno svorį. Senovėje gražia moterimi laikė tą, kuri svėre apie 64 kilogramus, viduramžiais žmonės gėrėjosi lieknomis linijomis, todėl moteris turėjo sverti ne daugiau kaip 45 kilogramus. XVI amžiuje jau žavėtasi „apkūnesnėmis“ moterimis, sveriančiomis iki 58 kilogramų, o XVII amžiuje graži moteris turėjo sverti apie 72 kilogramus“, – istoriją prisimena dietistė Eglė Markovska ir sako, kad šiandien svarbiausias svorio rodiklis – gera savijauta.

Eglė Markovska

Ir nors moteris juokauja, kad dietisto darbas gana monotoniškas – valgiaraščių sudarymas bei maistinių medžiagų apskaičiavimas, ji savo darbą labai mėgsta ir vertina. Eglės kurtus patiekalus realizuoja subalansuoto maisto pristatymo į namus įmonė „7pack.lt“, o tai jos darbą įprasmina labiausiai.

„Maisto rinkiniai sukuriami pagal tam tikrą kalorijų kiekį, kurį klientas pasirenka suvesdamas savo asmeninius duomenis: ūgį, svorį, fizinį aktyvumą, amžių. Jei tikslas – numesti svorio, sistema parenka tokį rinkinį, kurio laikantis svoris krenta laipsniškai, nesukeldamas organizmui streso. Tai labai svarbu norint ne laikino efekto. Taip pat labai svarbu vartoti organizmo poreikius atitinkančius, sveikatai palankius maisto produktus ir daryti tą reguliariai“, – primena E. Markovska.

Organizmui normaliai funkcionuoti reikia suvartoti pakankamą kiekį baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų bei mineralų. Taip surenkamas pakankamas sveikų kalorijų kiekis, organizmui reikalingas per parą. Reguliarus valgymas suteikia sotumo jausmą, galimybių valgyti skirtingai virškinamus produktus, jie geriau įsisavinami.

Alkoholis – svorio draugas ar priešas?

Žinia, sveika mityba ir alkoholis nesuderinami, nors viena kita taurė labai pakenkti neturėtų, svarbu jausti saiką.

Vynas

„Išgertas alkoholis organizme skaidomas į acto rūgšties aldehidą, šis –f į acetatą, kurį organizmas sudegina pirmiausiai, palikdamas ramybėje kitas medžiagas. Tai reiškia, kad išgėrus alkoholinio gėrimo ir suvartojus daugiau kalorijų nei organizmui reikia, atsiranda rizikos, kad tai, ką suvalgėme, pavirs riebalais, nes organizmas gaus energijos iš alkoholio, o likusią energiją naudoti pamirš.

Yra ir radikalesnių tyrimų. Anot jų, išgėrus alkoholio organizmas liaujasi deginęs net ir tuos riebalus, kurie buvo sukaupti seniau, ir nors svorio lengviausia priaugti nuo maisto, dar lengviau jo priaugti papildomai geriant alkoholio. O ir visos iš alkoholio gautos kalorijos yra „tuščios“, jose nėra būtinų maistinių medžiagų“, – pabrėžia dietistė E. Markovska.

Ji taip pat priduria, kad mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, gaunamo fizinio krūvio. Džiaugsmą suteikiantis fizinis aktyvumas – apie 60–180 minučių per dieną, ir tam tinka visos judėjimo formos. Svarbu judėti su džiaugsmu, nepersitempti ir neužsisėdėti. Daug reikšmės turi ir pilnavertis miegas (beje, labai gerai ir trumpalaikis snūstelėjimas dienos metu), nerūkymas ir „nesisvaiginimas“ nei alkoholiu, nei narkotikais, nei vaistais. O dar labai svarbu nors kelis kartus per dieną nusišypsoti ir nusijuokti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)