Valgyti reikia ne tik pačią morką, bet ir morkos lapus – jie labai naudingi. Lapuose gausu beta karoteno, kuris padeda sumažinti stresą.

„Ne visi žino, kad tie lapai irgi yra valgomi ir, jei juos įpjaustysime į salotas, jas praturtinsime beta karotenu. Tai puikus antioksidantas. Tradiciškai vyrauja nuomonė, kad beta karoteno daugiau yra morkoje, bet iš tiesų, jo daugiau nei pačioje morkoje yra lapuose. Todėl tikrai nereikėtų jų išmesti“, – LNK laidoje KK2 sakė profesorius.

Rimantas Stukas

Pasak prof. R. Stuko, morkų lapai yra tokie pat skanūs kaip ir morkos.

Šiltuoju metų laiku reikia valgyti kuo daugiau žalios spalvos daržovių. Tačiau ne visos daržovių dalys yra valgomos – kai kurios net pavojingos.

„Salotos šerdies, aišku, nevalgome. Bet kartais mamos mėgsta vaikams duoti kopūsto šerdį. To nereikėtų daryti, nes kopūsto šerdyje yra didžiausia nitratų sankaupa“, – kalbėjo prof. R. Stukas.

Pavojingos medžiagos kaupiasi daržovių šerdyse ir galiukuose, todėl negailėkite – nupjaukite ir meskite lauk.

Morkos

„Jei nuo to galo, kur tvirtinosi žiedas, galime nupjauti tik vos vos, kad būtų gražiau, tai čia, kur kotelis, yra didžiausia nitratų koncentracija. Dėl to reikia nupjauti agurko galiuką. Nupjovėme kokius 3 milimetrus. O jei ruošiame patiekalą mažiems vaikams, nupjaukime dar daugiau“, – laidoje pasakojo pašnekovas.

Tikimybė valgant daržoves apsinuodyti nitratais nedidelė, bet vis tiek egzistuoja.

„Gali sumažinti kraujo įsisotinimą deguonimi, dėl ko gali trūkti deguonies ir smegenims, ir kitiems organams, ir audiniams. Gali pakenkti ir vidaus organams, kasai“, – sakė prof. R. Stukas.

Asociatyvi nuotr.

Dar vienas labai svarbus profesoriaus patarimas – jei auginate daržoves, o netoliese turite šulinį, negerkite šulinio vandens, nes jis gali būti užterštas nitratais daug labiau nei daržovės.

„Jei iš tokio šulinio pasėmėte vandens ir praskiedėte maistą kūdikiui, gali net atsitikti mirties atvejai. Vandenį reikia naudoti iš žinomų šaltinių, nes jie nitratai neturi nei skonio, nei kvapo, o rizika didelė“, – kalbėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)