Daugiau nei pusė – 61 proc. – lietuvių nežino rekomenduojamo skaidulų kiekio ir neseka, kiek jų suvartoja. Penktadalis gyventojų pripažįsta, kad negauna reikiamo skaidulų kiekio, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Natūropatinės mitybos specialistės Tautvilės Šliažaitės-Miller teigimu, neužtenka gerti vaistinių probiotikų. Būtina į valgiaraštį įtraukti skaidulinių maisto produktų ir pasirūpinti, kad per parą tiek vaikai, tiek suaugusieji suvartotų reikiamą skaidulų kiekį. Priešingu atveju didėja rizika pakenkti žarnyno veiklai.

Skaidulos – organizmo šluota ir maitintoja

„Skaidulos – tai augaliniuose produktuose randami angliavandeniai. Mano pacientai, išgirdę žodį „angliavandeniai“, dažnai reaguoja neigiamai ir įtariai, tačiau be reikalo. Juk skaidulos – tai mūsų organizmo šluota ir maitintoja. Maistinės skaidulos nevirškinamos, todėl atlieka valymo funkciją. Jos taip pat maitina žarnyno gerąsias bakterijas, mikrobiotą, kurios naudingos visai imuninei sistemai“, – sako natūropatinės mitybos specialistė T. Šliažaitė-Miller.

Foto: Shutterstock

Mitybos specialistės teigimu, skaidulos naudingos ne tik žarnynui – jos taip pat padeda reguliuoti svorį, nes suvartoję skaidulinių produktų ilgiau jaučiamės sotesni. Skaidulos neleidžia staiga padidėti gliukozės lygiui. „Suvalgius tam tikrą saldumyną, pavyzdžiui, gabaliuką šokolado, cukraus lygis labai greitai pakyla ir nukrenta, netrukus vėl norime valgyti. Jei vartojame skaidulų, gliukozės lygis taip greitai nepakyla ir jaučiame sotumą“, – pasakoja T. Šliažaitė-Miller.

Atskleisdama skaidulų naudą mitybos ekspertė teigia, kad suvartojant tinkamą skaidulų kiekį sumažėja rizika susirgti žarnyno vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Jei skaidulų su maistu gauname per mažai, gali varginti vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas. Taip pat gali didėti svoris, nes greičiau išalkstame ir daugiau valgome.

Skaidulų norma priklauso nuo amžiaus

T. Šliažaitė-Miller atkreipia dėmesį, kad su maistu pakankamą skaidulų kiekį turi suvartoti ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. „Remiantis tarptautinėmis rekomendacijomis, 1–3 metų vaikai turėtų gauti iki 14 g skaidulų per dieną, 4–13 metų vaikai – apie 16–25 g, o nuo 14 metų rekomenduojama suvartoti suaugusiųjų normą, tai yra apie 28–35 g per dieną. Moterys turėtų suvartoti apie 28 g, o vyrai – apie 35 g skaidulų per dieną“, – sako natūropatinės mitybos specialistė.

Tautvilė Šliažaitė

„Užtikrinti reikiamą skaidulų kiekį nesudėtinga, tereikia pasirinkti tinkamus produktus. Pavyzdžiui, vietoj bandelių verčiau rinktis riekę kokybiškos duonos, taip pat rekomenduoju valgyti vaisius, o ne gerti spaustas vaisių sultis“, – pataria T. Šliažaitė-Miller.

Kalbėdama apie skaidulinių medžiagų turinčius vaisius ir daržoves, mitybos specialistė mini morkas, pupeles, žirnius, bananus, apelsinus. Taip pat pataria rinktis kitus augalinius, neperdirbtus produktus bei grūdinius produktus, pavyzdžiui, viso grūdo makaronus, ruduosius ryžius, nes juose skaidulos išlikusios, jos „nenuvalytos“.

Kitoks požiūris į duoną

„Jei mityba bus nesubalansuota, tuomet organizmui pradės trūkti skaidulų, pajusime neigiamus padarinius. Tam, kad galėtume užtikrinti pusiausvyrą, turime į mitybą įtraukti tinkamus produktus. Dažnai pastebiu klaidą, kai visiškai atsisakoma tam tikrų produktų, pavyzdžiui, juodos duonos. Žmonės tarsi jos bijo, mano, kad jos sudėtyje tik blogi angliavandeniai, tačiau tai nėra iki galo teisinga“, – sako natūropatinės mitybos specialistė.

„Kokybiška juoda duona – puikus skaidulų šaltinis ir ją siūlau įtraukti į racioną. Renkantis duoną ar kitus produktus siūlyčiau pradėti skaityti etiketes – tuomet nesuklysite. Patariu atkreipti dėmesį, ar duonos sudėtyje yra viso grūdo miltų, taip pat patikrinti skaidulų kiekį“, – sako T. Šliažaitė-Miller.

UAB „Vilniaus duona“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas pritaria mitybos specialistei ir sako, kad pirkėjui, ieškančiam duonos su skaidulomis, verta įsiminti dvi pagrindines taisykles. „Jei etiketėje nurodyta, kad 100 g produkto yra mažiausiai 3 g skaidulų, tokia duona laikoma skaidulų šaltiniu, o jei mažiausiai 6 g skaidulų – duona laikoma turinčia daug skaidulinių medžiagų. Žinodamas šiuos skaičius pirkėjas galės išsirinkti tinkamą produktą.“