Viena iš tokių išeičių – funkcinių diržų treniruoklis. Kaip pasakoja asmeninis treneris Dainius Dzikevičius, šie diržai atsirado visai neseniai, 2001 metais. Juos sugalvojo jūrų pėstininkai tam, kad sportuotų ir palaikytų fizinę formą.

Na, o dabar šie diržai pritaikyti visiems – ir vyresniems, ir jaunesniems, ir turintiems antsvorio.

Beje, tokius diržus visai nesunkiai galite prisitaisyti ir namuose. Pavyzdžiui, prie durų. Kaip tai padaryti, vaizdo įraše papasakojo treneris.


Šį kartą treneris Dainius parodys keletą pratimų, kurie prajudins visas raumenų grupes bei yra skirti pradedantiesiems. Visi jie atliekami 4 kartus po 15 pakartojimų.

„Šie pratimai yra pradedantiesiems ir juos gali atlikti bet kokio pasiruošimo lygio žmonės, taip pat ir namuose“, – sakė treneris.

Pirmas pratimas – rankos sulenktos per alkūnę ir priglaustos prie šonų. Daromas įtūpstas su viena koja atgal, o priekyje likusi koja sulenkiama per kelį. Išpūčiant orą ir laikant įtemptus diržus atsistojame atgal. Kartojame – įkvepiame, darome įtūpstą, rankoms padedant keliamės atgal. Darome 4 kartus po 15 įtūpstų.

„Dirbant su diržais nėra taip, kad vienas pratimas būtų skirtas tik vienai raumenų grupei, nes visada dirba apie 60-70 proc. viso kūno raumenų. Šiuo atveju labiausiai dirba kojos ir nugara, tačiau kartu prisideda ir rankos, ir juosmuo“, – papasakojo D. Dzikevičius.

Asociatyvi nuotrauka

Kitas pratimas – diržai pakeliami virš galvos, įtempti, rankos ištiestos į priekį. Padaromas didelis žingsnis į priekį, priekinė koja sulenkta per kelį, o kita koja ištiesta už nugaros. Pakylant atgal į pradinę poziciją, dirbti turi ir rankos. Labai svarbu nepamiršti kvėpuoti.

Trečias pratimas skirtas nugarai, tačiau kartu dirba ir pečių juosta bei presas. Pradinė padėtis – rankos ištiestos ir laikomasi už įtemptų diržų, kojos priekyje kūno, tai reiškia, besilaikant už diržų reikia žengti žingsnį į priekį ir šiek tiek atsilošti. Kuo daugiau bus atsilošiama ir einama į priekį, tuo pratimas bus sunkesnis.

Rankos pritraukia kūną ir yra ištiesiamos vėl – tarsi savotiškas prisitraukimas atsilošus. Svarbu – ištiesus rankas nereikia nuleisti juosmens, kūnas turi būti vienoje linijoje.

Toliau – nugaros tempimas. Rankos pilnai ištiestos, laikomasi už diržų, kojos sulenkiamos, sėdmenys metami į galą, nugara išsitiesia ir atsipalaiduoja. Pabūname 10-15 sekundžių. Tada kūnas lėtai pasukamas į vieną pusę, rankų padėtis tiesi, tada į kitą pusę.

Ir treniruotė baigta!

„Toks kompleksas pratimų neužima daug laiko, bet yra labai efektingas. Juos galima atlikti bet kokio pasiruošimo lygio žmogui. Kasdien padarius tokią mankštą galime būti užtikrinti, kad pasportavome ir visi raumenys aktyvuoti“, – sakė asmeninis treneris.

Tačiau prieš pradedant sportuoti su diržais, D. Dzikevičius įspėja: jei buvo įvykusi kokia nors trauma ar liga, išvarža, būtinai reikia pasitarti su treneriu, kad kūnui nebūtų pakenkta dar labiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)