Kartu su Lietuvos sporto universiteto (LSU) biomedicinos mokslų daktaru, mitybos specialistu Artūru Sujeta plačiau panagrinėjome, kokią naudą turi blynai ir kas įvyks, jei kasdien pusryčiams rinksimės būtent šį patiekalą.

Deja, bet blynų mėgėjams naujienos prastos – pasak mitybos specialisto, paprasti miltiniai blynai yra nieko daugiau nei tiesiog angliavandenių ir riebalų mišinys. Juose itin mažas kiekis skaidulinių medžiagų, dar kitaip vadinamų ląsteliena, kurių dažniausiai gauname iš pilnagrūdžių produktų, sėklų, riešutų.

Negana to, kad kepami iš baltų miltų ir pagardinti nemenku kiekiu cukraus blynai jau savaime tampa gana kaloringi, papildomai žmonės deda įvairių priedų, kurie situacijos tikrai neišgelbėja. Pavyzdžiui, gardina medumi, tad organizmas gauna ir daug fruktozės. O pastarosios, kaip rodo tyrimai, itin daug suvartoja Vakarų visuomenė. Naujausi tyrimai rodo, kad per didelis suvartojamos gliukozės ir fruktozės kiekis koreliuoja su Alzheimerio, neurodegeneracinėmis ligomis.

Purūs blynai

Beje, reikia nepamiršti ir blynų kepimo – jei jie kepami su gausiu kiekiu aliejaus, perkepami ir apdega, jie tampa ne tik nenaudingi, bet ir žalingi.

„Perkepimas, didelis aliejaus kiekis siejamas su onkologiniais susirgimais, o mažas skaidulų kiekis kenkia žarnyno peristaltikai. Be to, blynai turi daug kalorijų, kurios kaupiasi kaip riebalinis audinys“, – sakė dr. A. Sujeta.

Tad kasdien vartoti įprastus miltinius blynus su įvairiais cukraus pilnais pagardais – tikrai nevertinga. Jei jie taps mūsų įprastu maistu, kils didelė rizika nutukti ir turėti problemų su cholesteroliu.

Visgi visiškai išbraukti blynų iš savo mitybos ir kankintis jų nevalgant – tikrai neverta.

„Blynais galima pasimėgauti per Užgavėnes ir kitas šventes, bet tik joms ir reikėtų palikti šį maistą. Kasdien vartoti pusryčiams blynus – nieko gero, tai nevertinga, – sakė dr. A. Sujeta.

– Bet norėčiau pabrėžti, kad per šventes – viskas gerai. Amerikoje yra net restoranai, kurie pavadinti, pavyzdžiui, „Kraujagyslių žudikas“, ir ten pateikiama blynų porcija su šonine, grietine ir pan. Bet toks patiekalas smarkiai kels cholesterolį ir kenks sveikatai.“

Grikių ir varškės blynai su obuoliais

Galimos sveikesnės alternatyvos

Mitybos specialistas pateikia pavyzdžius, kaip blynus būtų galima paversti geresniu patiekalu. Vienas iš variantų – avižų blynai, kurie turės žemesnį glikeminį indeksą.

„Sportuojantys žmonės galėtų juos vartoti tam, kad kūną papildytų kokybiškesniais angliavandeniais. Visgi tai vis tiek bus perdirbtas maistas, bet geresnė alternatyva, – kalbėjo pašnekovas.

– Jei įjungsime fantaziją ir netingėsime, blynus galime paversti labai sveiku patiekalu, ypač prieš fizinę veiklą. Galime paimti tą patį šaukštelį medaus, ant jo užbersime 20 g ispaninio šalavijo sėklų, padarysime tokią masę, su kuria vartosime patiekalą ir gausime omega-3 rūgščių, taip pat ir skaidulų, kurios pagerins virškinimo procesą.“

Dar vienas variantas – grikių blynai. O neretai laikomi sveikuoliškais bananų blynai iš tiesų nėra kažkuo smarkiai geresni nei paprasti miltiniai. Tas pats galioja ir morkų blynams, nes jų glikeminis indeksas yra didelis.

Ar vaisiai prie blynų geras pasirinkimas?

„Su vaisiais yra problema, nes didiname fruktozės kiekį. Jei juos tiesiog supjaustysime ir šviežius vartosime su blynais, bus šiek tiek geriau, bet, jei juos įpjaustysime į tešlą ir iškepsime, nieko gero nebus“, – pasakojo dr. A. Sujeta.

Dažna klaida, kurią daro žmonės, pasak mitybos specialisto, yra ta, jog vietoje cukraus naudojami saldikliai.

Artūras Sujeta

„Naujausios studijos rodo, kad saldiklis sukralozė, kuri dedama į blynų tešlą ir sakoma, kad tai turės mažiau kalorijų, vartojama kartu su cukrumi padaro labai daug blogų dalykų. Žmogus iš kasos išskiria daugiau insulino ir ilgainiui tai gali pasibaigti cukriniu diabetu“, – perspėjo pašnekovas.

O kaip dėl bulvinių blynų?

„Bulvė nėra skatinantis nutukimą produktas. Bet bulvių vartojimas – taip. Jei bulvė tarkuojama ir kepama ant gyvulinės kilmės riebalų ar kad ir ant alyvuogių aliejaus, turės labai daug kalorijų ir cukraus – bulvių krakmolo. Tai iš esmės negeras pasirinkimas. Jei norime problemą sumažinti, kepkime ant lydyto sviesto. Tas riebalas duos šiek tiek omega-6 riebiosios rūgšties“, – paaiškino dr. A. Sujeta.

Blynai

Mitybos specialistas išvardijo geriausius pasirinkimus pusryčiams:

- avižinė košė, į kurią galima prisidėti liofilizuotų vaisių;
- juodos duonos sumuštinis su avokadu ir pomidoru;
- liesos mėsos užkandis su juoda duona ar trapučiais;
- šalavijų pudingas – šalavijų sėklas sumaišyti su migdolų pienu, palikti per naktį, ryte įsimaišyti kivį;
- gali būti tradicinės vaisių salotos, sumaišytos su graikiniu jogurtu ar kokosų pienu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)