Mados tendencija – natūralus grožis

Inovatyvios dermatologijos centro vadovė, profesorė Matilda Bylaitė-Bučinskienė pastebėjo, kad dabar žmonės, kreipdami vis daugiau dėmesio į sveiką gyvenimo būdą (sveikiau maitindamiesi ar sportuodami), ilgiau jaučiasi darbingi, o kartu ir jaunatviški.

„Žmogus, būdamas darbingu iki 70, neretai dabar jau ir iki 80 metų, dirbdamas su jaunimu, nori jaustis lygiaverčiu. Jis jaučiasi jaunas viduje, jaučiasi aktyvus. Dauguma, net ir būdami tokio amžiaus jaučiasi sveiki, tad jie nori atrodyti to amžiaus, kokio pajėgumo yra ir kokios sveikatos jaučiasi“, – teigė M. Bylaitė-Bučinskienė.

Matilda Bylaitė-Bučinskienė

Nenuostabu, kad šiuo metu estetinės medicinos paslaugų paklausa yra milžiniška. Pasiūla, be abejo, taip pat. Tiesa, rinkdamiesi šias paslaugas žmonės nori atrodyti ne tik jauniau, bet ir kuo natūraliau, kad nesimatytų, jog prie grožio prisidėjo ir specialistai.

„Pastaruoju metu į Lietuvą atkeliauja nauja mada – natūralus grožis, kai žmonės nori atrodyti natūraliai, tik 10 metų jauniau“, – šyptelėjo profesorė.

Tą laiką atsukti bandoma įvairiai: įvairiomis dramatologinėmis paslaugomis, botulino toksino ar hialurono rūgšties injekcijomis arba plastinėmis operacijomis – kiekvienam savo.

Tiesa, gydytoja įspėjo: jeigu renkatės taip gražintis, patikėkite šias procedūras atlikti profesionaliems medikams, o ne kažkam, baigusiam savaitės-dviejų trukmės kursus.

„Norėčiau, kaip profesorė, kaip savo specialybės atstovė, dar kartą priminti, šviesti visuomenę ir pabrėžti, kad šiandien estetines, injekcines procedūras gali atlikti tik gydytojai dermatovenerologai ir plastikos chirurgijos specialistai. Visa kita pasiūla yra nelabai legali. Todėl reikėtų kiekvienam žmogui, pasiryžusiam keistis, daryti injekcijas, pasidomėti, kas tai atlieka ir kas legaliai gali atlikti, nes tos kelios minutės injekcijų arba grožio gali virsti didžiule tragedija.

Eina kalbos, kad tam tikri „specialistai“, ne gydytojai, pasimokę 3 valandas, su liniuote leidžia botuliną. Aišku, kyla klausimas, kodėl tokie žmonės dantų neina taisytis pas santechniką. Injekcinės procedūros gali būti atliekamos tik gydytojų, kas Lietuvoje yra reglamentuota“, – įspėjo M. Bylaitė-Bučinskienė Tarptautinei grožio dienai skirtame renginyje.

Du skirtingi dalykai: raukšlės ir klostės

Profesorei pritarė ir kiti medikai, įspėję, kad grožio injekcijos tinka toli gražu ne visiems. Kai kuriems pacientams jie to tiesiog nerekomenduoja, nes rezultatas gali būti priešingas. Tiesa, šių niuansų neilgus kursus, kuriuose mokėsi leisti į odą įvairius preparatus, baigę grožio salonų darbuotojai tiesiog nežino.

Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ plastikos chirurgas daktaras Darius Radzevičius pasakojo, kad jis visada, kad ir kokią procedūrą atliktų – injekciją, operaciją, veido odos patempimą, nosies ar ausų plastiką – laikosi savo filosofijos: tai, kad kažkas buvo keista, turi akivaizdžiai nesimatyti.

Darius Radzevičius

Turbūt dažniausiai į jį pacientai kreipiasi dėl su laiku veide išryškėjusių raukšlių ir senstančios odos nulemtų pokyčių. Vieni juos pastebi anksčiau, kiti – vėliau. Taigi, vienos populiariausių paslaugų yra botulino toksino ar hialurono rūgšties injekcijos. Jų paskirtis skirtinga.

„Pagrindinis dalykas, kuris mums su amžiumi užkliūva, yra, be jokios abejonės, raukšlės. Mes lietuviškai labiau mėgstam žodį „raukšlės“, bet yra kitas terminas – „klostės“. Jos yra skirtingos prigimties. Raukšlės yra daugiau tai, ką vadiname mimikos raukšlėmis. Klostės atsiranda dėl to, kad veidas su amžiumi netenka riebalų, smunka žemyn ir praranda audinių elastingumą“, – patikslino D. Radzevičius.

Ar botulino toksinas yra blogis?

Raukšlėms ir klostėms naudojami skirtingi preparatai. Vienas jų – botulino toksinas, kuris, nepaisant didelio populiarumo, visuomenėje turi tarsi neigiamą reputaciją. Visų pirma todėl, kad „toksinas“, kaip žinia, reiškia „nuodas“. Nuo šio preparato atbaido ir blogi televizijoje matomi pavyzdžiai.

„Dažniausiai tie blogi pavyzdžiai pasireiškia tuo, kad kažko yra per daug, kad nebelieka mimikos. Manau, normalu, kad žmogus turi mimiką, net ir maži vaikai ją turi. Jie išreiškia emocijas, gali pykti, šypsotis, nustebti. Normalu, kad yra emocijos.

Bet, pasiekus tam tikrą amžių, o tas amžius kiekvienam žmogui būna labai skirtingas, gali būti nuo 36 iki 40 metų, mes tiesiog nebesugebame savo raukšlių kontroliuoti. Kitaip tariant, mes nesišypsome, bet vis tiek yra raukšlė, mes nesame pikti, bet raukšlė tebėra mūsų veide. Tos raukšlės nėra aktyvios, atsirandančios, kada reiškiame emocijas, bet pasyvios, esančios veide net ir tada, kada jokių emocijų nereiškiame“, – kalbėjo daktaras.

Botulino toksinas.

Mediko nuomone, amžius, kai pradeda ryškėti pasyvios raukšlės būtent ir yra laikas, kuomet verta pradėti kažką daryti, kad jos būtų mažiau pastebimos, be abejo, jeigu žmogui tai atrodo svarbu. Tačiau tai nereiškia, kad gydytojas raukšles turėtų panaikinti apskritai. Nes be raukšlių nebeliks mimikos.

„Būtent su botulino toksinu dažniausia problema yra ta, kad, jeigu mes per daug jo suleidžiame, tada turime tuos pavyzdžius, kai sakome, kad yra „botulino veidas“. Tai yra, kada žmogus neturi jokių raukšlių, jo kakta tampa visiškai lygi. Bet, kai toks žmogus juokiasi, jis juokiasi savo nosimi, kitaip sakant, raukšlės atsiranda kitose vietose, nes mimika turi kažkur dingti. Kai botulino toksino per daug, kada gaunamas nenatūralus efektas, kada žmogus negali išreikšti savo emocijų.

Geras rezultatas yra tada, kada žmogus gali išreikšti savo emocijas, kada jis gali šypsotis, pykti ar nustebti. Mūsų tikslas yra padaryti taip, kad to botulino toksino nebūtų suleidžiama per daug, kad mes gautume kuo natūralesnį rezultatą ir kuo natūralesnį vaizdą“, – paaiškino D. Radzevičius.

Plačiai naudojamas medicinoje

Pratęsdamas kolegos mintį klinikos „DR klinika“ plastikos chirurgas daktaras Dainius Balčiūnas pasakojo, kad botulino toksinas, kaip ir daugelis kitų medicinos preparatų, gali būti ir vaistu, ir nuodu.

Dainius Balčiūnas

Kaip vaistas jis medicinoje naudojamas labai plačiai jau kelis dešimtmečius.

„Didžiąją dalį produkcijos kompensuoja ligonių kasos. Botulino toksinas naudojamas spazminiams paralyžiams, atskirų raumenų spazmams, šlapimo skausmingai pūslei, diagnozuotam padidintam prakaitavimui ir daugybei kitų diagnozių gydyti. Mes išnaudojame aktyvios medžiagos gerąsias savybes geram tikslui. Viskas, kas yra protinga ir su saiku, manau, yra sveikintina ir to mes siekiame. Kiekvienas įrankis gali būti įvairios paskirties“, – neabejojo daktaras D. Balčiūnas.

Medikas nemato nieko blogo, jeigu botulino toksinas leidžiamas ir dėl grožio, ypač jeigu žmogus dėl išryškėjusių raukšlių jaučiasi nekaip.

„Oda yra didžiausias žmogaus organas. Tai yra rimtas dalykas ir reikalauja rimto požiūrio. Todėl turime užtikrinti nuolatinį jos gerovės palaikymą: jeigu ji sudirgusi – nuraminti, jeigu per daug glebi – pakeisti kitaip, jeigu per sausa – sudrėkinti, jeigu pavargusi – pailsinti.

Jeigu oda linkusi labiau sudirgti, reikia pašalinti priežastis ir duoti jai tonusą taip, kaip duodame savo raumenims. Odai irgi reikia palaikyti jos sportinę formą ir skaistumą. Tam mes naudojame visą arsenalą priemonių. Labai seniai žinomas botulino toksinas yra patikrintas būdas pašalinti nedideles raukšlių grupeles, suteikti žmogui kitą savijautą ir neleisti susiformuoti nuolatinėms raukšlėms ramybės būsenoje“, – kalbėjo gydytojas.

Leidžiančiam botulino toksiną specialistui svarbu žinoti tam tikrus principus.

„Mūsų specialybėje yra dvi bazinės disciplinos: taikomoji geometrija ir taikomasis apšvietimas. Jeigu keičiame liniją, o raukšlė yra linija arba jų grupė, mes keičiame veido išraišką, arba kūno liniją, arba veido raukšlių grupes. Taikomoji geometrija yra pagrindinė disciplina, kuria savo kasdieninėje praktikoje vadovaujuosi.

Lygiai kaip ir apšvietimas: jeigu pašviesi į veidą tiesiai iš priekio, viskas atrodys gražu, tik duosi kampą – smulki raukšlelė arba klostė iš karto mes šešėlį ir įdubimą. Tai yra ir makiažo pagrindinės taisyklės: šviesinti, tamsinti, šešėliuoti ir daugybė kitų niuansų.

Taigi, jeigu apvalaus ar plokščio veido centre išnaikinsime raukšles, veidas atrodys masyvesnis. Ir atvirkščiai: jeigu paliksime vertikalias raukšles, jis įgis ovalo formą, atrodys aristokratiškesnis, jaunesnis ir taip toliau“, – pastebėjo D. Balčiūnas.

Tiesa, anot gydytojo, vien botulino toksino situacijai pataisyti gali nepakakti, tad svarbu žvelgti į visumą.

„Kadangi su amžiumi dingsta ne tik odos elastingumas, bet ir išvis veido tūris: sumažėja kaulų, raumenų ir riebalų tūris, smukteli oda. Mums reikia atstatyti ir tūrį. Todėl naudojame daugybę visų kitų priemonių, įskaitant nuosavus riebalus, užpildus, pastaruoju metu labai aktualius ir veiksmingus gintaro rūgšties preparatus. Viską maišant, kombinuojant, mes atstatome veido tūrį, tuo pačiu užpildydami jį ir priduodami jaunatviškumo, sumažindami raukšles, gerindami veido, odos bei kitų audinių regeneraciją.

Šiais laikais regeneracinė medicina yra pakylėjime. Ji labai populiari. Todėl visos aktyvios medžiagos: tiek profilaktinės, tiek gydomosios, kurios skatina odos regeneraciją iš vidaus, kad ji galėtų atsinaujinti ir būti skaistesnė, gražesnė, dabar yra naudojamos komplekse“, – sakė daktaras.

Skirtingoms problemoms – skirtingi preparatai

Nors botulino toksinas visuomenėje dėl, kaip minėta, prastų pavyzdžių, vertinamas prieštaringai, D. Radzevičiaus nuomone, žymiai nesaugiau yra leisti hialurono rūgštį, ypač jeigu injekcijas leidžia ne patyręs medikas.

„Jeigu leidžiame hialurono rūgštį, veide gali atsirasti dramatiškų komplikacijų. Tam tikrų komplikacijų gali būti ir leidžiant botuliną, bet jos per 3–6 mėnesius praeis.

Aš visuomet sakau pacientams, kad tai nėra: „aš noriu to, bet nenoriu ano preparato“. Tam tikroms problemoms spręsti yra skirti vieni, kitoms – kiti preparatai.

Jeigu tai yra mimikos raukšlė, kuri labai stipriai išreikšta dėl padidėjusios mimikos, be jokios abejonės, tą raukšlę reikia mažinti, suleidus botuliną tam, kad sumažintume raumens intensyvumą.

Jeigu raukšlė yra tokia gili, kad netgi suleidus botuliną vis tiek kažkas lieka toje vietoje, tokiu atveju papildomai leidžiama hialurono rūgštis, kuri iš vidaus tą raukšlę, ar net, sakyčiau, klostę sušvelnina, susimažina.

Jeigu tai yra klostės, kurios susidarė dėl to, kad netekome veide riebalų, tai, kaip kolega minėjo, gali būti leidžiami užpildai, kas gali būti hialurono rūgštis, arba paties žmogaus riebalai. Kitaip tariant, skirtingi dalykai, kurie koreguojami skirtingomis priemonėmis“, – paaiškino D. Radzevičius.

Kai kuriuos pacientus nuo injekcijų atkalba

Plastikos chirurgas D. Radzevičius pastebėjo, kad skirtingiems preparatams, nesvarbu – botulino toksinui, užpildui ar hialurono rūgščiai – yra tam tikros indikacijos. Kai kuriais atvejais jis savo pacientams netgi atsisako leisti botuliną.

„Nerekomenduoju leisti botulino pacientui, kuriam prieš tai reikia atlikti tam tikras operacijas. Pavyzdžiui, žmogus nori sumažinti raukšles kaktoje. O kakta raukiasi dėl to, kad smunka vokai ir mes norime, kad antakiai labiau atvertų akis. Jei tokiu atveju suleisime botulino į kaktą, mimikos nebebus, nusmuks antakiai ir vokai. Taip gausime atvirkščią efektą ir žmogus bus nepatenkintas rezultatu, turės labai neigiamą nuomonę apie botulino toksiną, kadangi jam iki to suleidimo kaip ir viskas buvo tvarkoje, tik buvo raukšlės.

Tam tikrais atvejais sakau pacientams: „Apgailestauju, bet jūsų atveju jau per vėlu leisti botuliną arba hialurono rūgštį. Jūsų atveju reikalinga chirurginė intervencija ir jau po to galima atlikti botulino injekcijas ar hialurono rūgšties injekcijas“. Tam yra specialistas, kuris pataria, ką konkrečiu atveju daryti“, – pastebėjo D. Radzevičius.

Pasikeitė visa filosofija

Estetinės ir lazerinės medicinos klinikos „Era Esthetic“ gydytoja dermatologė Jurgita Stoškienė pastebėjo, kad botulino injekcijos šiais laikais yra labai pasikeitusios – tiek jų dozės, tiek naudojimo technikos, tiek absoliučiai visa filosofija.

Jurgita Stoškienė

„Dabar yra labai madingas veido harmonizavimas, kai veidas atrodo natūraliai, nepakeista jo išraiška, tiesiog paryškinti tam tikri bruožai ir stabdomas senėjimas. Taip ne tik nesusidaro klostės, bet ilgainiui netgi slopinama kaukolės rezorbcija. Čia yra labai įdomus mechanizmas, kadangi raumeniui ilgą laiką spaudžiant tam tikrą vietą, įvyksta kaukolės rezorbcija toje vietoje pasidaro tarsi duobė. Tada žmogus sako: „Kodėl pas mane šitoje vietoje duobė?“

Reikia nepamiršti, kad senstame ne tik mes, ne tik mūsų oda, bet ir nyksta poodinis riebalinis audinys, kaulai“, – sakė gydytoja J. Stoškienė apie dar vieną injekcijų naudą.

O D. Radzevičius pridūrė: neoperacinės priemonės vis tik nepanaikina plastinės chirurgijos reikalingumo, tik atitolina jį pacienčių naudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)