Estetinės ir lazerinės medicinos klinikos „Era Esthetic Avenue“ gydytoja deramtologė Jurgita Stoškienė įvardijo ir trečią labai svarbų dalyką, kuris, įvairių tyrimų duomenimis, nulemia net apie 60 proc. mūsų geros savijautos ir gražios išvaizdos – epigenetiką, kitaip tariant – aplinkos veiksnių visumos poveikį žmogui.

Organizmas laikosi ant 3 svertų

„Šiais laikais labai pažengė ne tik mokslas, medicina, bet ir priežastinis ligų gydymas. Labai daug kas priklauso nuo genetikos, tačiau ne mažesnę reikšmę turi ir epigenetika – aplinkos veiksnių visuma žmogui. Kitaip tariant, kokia bus mūsų aplinka, koks bus gyvenimo būdas, toks bus ir senėjimo procesas. Mes galime patys leisti arba neleisti tam tikriems genams atsiskleisti ir tokiu būdu sulėtinti paties organizmo senėjimą, o kai kurių ligų netgi išvengti“, – pasakojo gydytoja.

Senėjimas

Ne atsitiktinai daugybėje pasaulinių grožio kongresų galima sutikti ne tik plastikos chirurgus, dermatologus, bet ir kitų specialybių gydytojus: urologus, ginekologus, endokrinologus.

„Visas organizmas laikosi ant 3 labai svarbų svertų: detoksikacinės sistemos, tai yra kepenų, antinksčių ir žarnyno. Labai svarbu, kad šios sistemos vieningai funkcionuotų. Jeigu pavyksta jas sureguliuoti, išlaikyti pusiausvyrą, galime kalbėti apie ilgaamžiškumą, sveiką organizmą, netgi lėtinių ligų remisiją“, – sakė J. Stoškienė.

Nuodai gali slypėti visur, net vandenyje

Svarbiausia, norint ilgiau išlikti jaunatviškiems, iš savo aplinkos pašalinti kiek įmanoma daugiau vadinamųjų „trigerių“ – tam tikrų provokuojančių veiksmų, iššaukiančių vienokią ar kitokią organizmo reakciją.

„Tai gali būti bakterijos, virusai, lėtinės ligos, esančios organizme. Reikėtų stengtis jas išsiaiškinti ir gydyti. Taip pat mūsų aplinkoje – ore, kuriuo kvėpuojame, geriamajame vandenyje – gali būti labai daug toksinių medžiagų. Reikia nepatingėti išsitirti, nes būna, kad randi tokių dalykų ten, kur nesitiki. Kartais paaiškėja, kad žmogus ilgą laiką nuodijaisi vandeniu, laikomu geru“, – įspėjo medikė.

Neigiamai mūsų organizmą veikiančių medžiagų be galo daug yra ir kosmetinėse priemonėse bei buitinėje chemijoje.

„Geriausia būtų iš viso atsisakyti žalingų veiksnių, mus veikiančių kas dieną, nes tokiu būdu mes patys nuodijame savo organizmą. O tuomet, kai pašaliname „trigerius“, atsinaujina paties organizmo detoksikacinė sistema ir jis tarsi pražysta. Viskas yra labai protingai sugalvota ir Dievo sukurta, mums tiesiog reikia patiems savęs nenuodyti ir leisti detoksikacinei sistemai pačiai būti labai aktyviai, budriai. Tada žmogus pasidaro mažiau jautrus žalingiems aplinkos faktoriams“, – pastebėjo J. Stoškienė.

Mitybos poveikis

Ankstyvesnį organizmo senėjimą gali lemti ir netinkama mityba.

Svarbu organizmą papildyti naudingomis maistinėmis medžiagomis, kad racionas nebūtų skurdus.

„Reikėtų, kiek įmanoma, ieškoti kuo sveikesnio, ekologiškesnio maisto, kuris neužterštas genetiškai modifikuotais hormoniniais produktais. Taip pat galima atlikti tyrimus ir, išsiaiškinus, kokių trūksta elementų, papildyti racioną vitaminais, polifenoliais, antioksidantais, omega rūgštimis tam, kad tikrai ta organizmo sistema funkcionuotų vieningai ir išnaudotų visą savo pajėgumą“, – patarė gydytoja.

Svarbi ir žarnyno sveikata

Žarnynas.

Deja, kaip pastebėjo J. Stoškienė, dažniausiai, užuot padėję savo organizmui, jį žlugdome. Todėl trečias labai svarbus dalykas, norintiems nepasenti anksčiau laiko, yra atstatyti žarnyno vientisumą, mažinti jo pralaidumą. Apie mūsų mikrobiotos svarbą be galo daug kalbama ir šiuolaikiniuose grožio kongresuose bei mokslo pranešimuose.

„Mūsų mikrobiotą sudaro apie 2 kilogramus bakterijų, trilijonas mikroorganizmų, kuriuose yra 3 milijonai genų. Taigi, kuo mes tai maitinsime, kaip prižiūrėsime savo žarnyną, tokius endorfinus, neuromediatorius, jie išskirs, taip funkcionuos mūsų imuninė ir endokrininė sistema, taip mes jausimės bei taip mes atrodysime“, – pastebėjo J. Stoškienė.

Padeda ir specialistai

Žinoma, labai svarbu ir tinkamai rūpintis savo oda. Tai padaryti padeda ir senėjimo prevencijos medicina (angl. anti-aging medicine), kuri yra pažengusi kaip niekada toli, pradedant mezoterapija, kai leidžiama mažos koncentracijos hialurono rūgštis, baigiant biorevitalizacija, kai naudojama didesnė koncentracija tos pačios hialurono rūgšties.

Mezoterpaija

„Šiuo metu labai populiari yra bioreparacija, kai leidžiamos ne tik aminorūgštys, koenzimai, mineralai, vitaminai, bet ir biomimetiniai peptidai, kitaip tariant – išmanieji peptidai, kurie labai taikliai prisitvirtinta prie ląstelės receptoriaus ir tarsi pasuka jauninimo mechanizmą. Kokį peptidą parinksime, tokį efektą ir turėsime. Tai gali būti ir odą šviesinantis, ir raudonį mažinantis, poras sutraukiantis peptidas. Kitaip tariant, pasileidžia atsijauninimo kaskada ir mes turime sveiką, švytinčią, atjaunėjusią odą“, – pasakojo gydytoja J. Stoškienė.

Medikė aiškino, kad daugybė veido ir kūno procedūrų, kurios atlieka ne tik gydomąją fotosenėjimo, pigmentacijos, raudonio ir kitų problemų, bet ir prevencinę funkcijas. Senstanti oda gali būti medikų stangrinama ir nechirurginėmis tiek invazinės, tiek neinvazinėmis procedūromis, kai glembanti oda patempiama aukšto dažnio radijo bangomis ar aukštai fokusuotu ultragarsu, taikant platų lazerių spektrą. Svarbu, anot medikės, parinkti teisingas procedūras tinkamu laiku ir tinkamam pacientui, tada jos turės be galo didelį poveikį ne tik gydymui, bet ir senėjimo prevencijai.

Tiesa, J. Stoškienė įspėjo nepasiklysti šiuolaikinėse grožio tendencijose ir visada rinktis patyrusį specialistą, mediką, o ne bet ką.

„Visuomet išlošia tas, kas renkasi žinias ir patirtį“, – pastebėjo medikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)