Tokia yra viena pagrindinių išvadų, paskelbtų naujoje ankstesnių tyrimų apžvalgoje. Jos metu mokslininkai analizavo naudingo kavos ir kofeino poveikio – daugelio sveikatos tyrimų objekto – įrodymus, skelbia webmd.com.

„Kavos poveikis sveikatai yra svarbus, nes tai bene labiausiai pasaulyje paplitęs gėrimas“, – sakė pagrindinis apžvalgos autorius Robas van Damas.

Remiantis jo komandos atradimais, kavos mėgėjai gali lengviau atsikvėpti: kava su kofeinu, regis, nepadidina rizikos susirgti kokia nors liga. Tiesą sakant, priešingai – sumažina šią riziką. Saikingas kofeino kiekis daugeliui žmonių neturėtų sukelti problemų. „Pabrėžiu žodį „saikingas“. Per didelis kofeino kiekis gali sutrikdyti miegą arba padaryti žmones nervingus“, – nurodė tyrėjas.

„Nemalonų pašalinį poveikį sukeliančio kofeino kiekis skiriasi atsižvelgiant į konkretų asmenį“, – aiškino Singapūro nacionalinio universiteto dėstytojas R. van Damas. Jis rekomenduoja žmonėms stebėti, ar kofeinas paveikia jų gebėjimą užmigti, ar galbūt sukelia „jaudulį arba nerimą“. Jeigu jums pasireiškia minėtasis šalutinis poveikis, „sumažinkite suvartojamą kavos kiekį arba negerkite vėlai vakare, jeigu greitai ruošiatės miegoti“.

Nors pirmiau pateikti patarimai galioja daugeliui suaugusiųjų, nėščios moterys turėtų atsargiau gerti šį gėrimą. Remdamasi turimais įrodymais, R. van Damo komanda rašė, kad nėščiosioms per parą derėtų suvartoti ne daugiau kaip 200 miligramų kofeino. Šis kiekis atitinka maždaug 350 mililitrų kavos.

R. van Damo teigimu, visiems kitiems suaugusiems žmonėms per parą galima išgerti iki penkių 250 mililitrų talpos puodelių kavos. Žinoma, viskas priklauso nuo konkretaus asmens kofeino tolerancijos.

Lauri Wright yra Šiaurės Floridos universiteto Mitybos ir dietologijos katedros vadovė bei Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė. „Būta labai daug diskusijų, ar kofeinas yra naudingas, ar kenksmingas, – sakė prie apžvalgos neprisidėjusi L. Wright. – Todėl smagu sugrįžti prie įrodymų.“

Apskritai kalbant, studijų rezultatai rodo, kad, nepaisant blogos kofeino, kaip stimuliatoriaus reputacijos, kava nedidina rizikos, jog ims varginti padidėjęs kraujo spaudimas, ir nepablogina esamų kraujo spaudimo problemų. Tiesą sakant, kavos vartojimas siejamas su mažesne širdies ligų ir keleto kitų rimtų negalavimų (antrojo tipo diabetas, tam tikros vėžio rūšys, Parkinsono liga, kepenų ligos ir tulžies akmenys) rizika.

Kita vertus, nė vienas iš apžvelgtų tyrimų neįrodo, kad būtent kava arba kofeinas sumažina minėtųjų sutrikimų riziką, pabrėžė L. Wright. Ji pritarė apžvalgos išvadoms, jog žmonės neturėtų vartoti kavos kaip prevencinio preparato. „Visgi kava ir kofeinas gali būti sveikos gyvensenos dalis“, – reziumavo moteris.

Dalgona kava

Taip pat ginčijamasi, ar filtruota kava, pavyzdžiui, iš kavos aparato, yra sveikesnė nei nefiltruota. Į pastarąją kategoriją patenka tokie gėrimai kaip espreso kava, puodelyje plikyta kava ir prancūziškame kavinuke paruošta kava. Anot R. van Damo, tyrimų rezultatai rodo, kad nefiltruota kava gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje.

L. Wright teigia, kad „gerokai svarbiau – ką dedate į kavą, o ne jos paruošimo būdas“, t. y. stenkitės nepadauginti cukraus ir grietinėlės. „Kai kurie parduodami kavos gėrimai primena pieno kokteilius“, – stebėjosi ji.

Kofeino yra ne tik kavoje, bet ir, pavyzdžiui, arbatoje, gazuotuose gaiviuosiuose gėrimuose bei šokolade. Tiesa, nedaug, patikino L. Wright. Specialistė nurodė ir dvi išimtis: energiniai gėrimai ir vadinamieji vieno gurkšnio kavos gėrimai, kuriuose kofeino gali būti tiek pat arba netgi daugiau nei puodelyje kavos.

Kava

Remiantis tyrimų apžvalga, šie gėrimai gali staigiai padidinti kraujo spaudimą ir sukelti padažnėjusį širdies plakimą. Beje, kofeinas reaguoja su kai kuriais vaistais, todėl L. Wright rekomendavo kilus klausimų pasitarti su vaistininku.

Tyrimų apžvalga buvo paskelbta žurnale „New England Journal of Medicine“ liepos 23 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)