Mokslininkai įspėja, kad susidūrus su miego sutrikimais, darbuotojų našumas krinta drastiškai. Jiems sunkiau susikoncentruoti ir kokybiškai atlikti pareigas. Tuo tarpu gerai miegantys darbuotojai sudėtingas užduotis kokybiškai atlieka net 1,5 karto dažniau.

O ar kada susimąstėte, kad nelaimingų atsitikimų būtų kur kas mažiau, jei visi galėtume džiaugtis kokybišku nakties poilsiu? Skaičiai šokiruoja – pasirodo, miego sutrikimai lemia net 7 kartus didesnį nelaimių darbo vietoje skaičių!

Tyrimai rodo, kad miego sutrikimų nepatiriantys darbuotojai į darbą laiku atvyksta dvigubai dažniau nei susiduriantys su nemiga. Rezultatai atskleidžia ir dar vieną susirūpinimą keliantį faktą – per metus nemigos aukos praleidžia dvigubai daugiau darbo dienų nei su šiuo sutrikimu nesusiduriantys kolegos, tad suprantama, kodėl nemiga gali būti tikrų tikriausias galvos skausmas ne tik jos aukai, bet ir jos darbdaviui.

Pastebėta, kad lengvus miego sutrikimus turintys darbuotojai kasmet į gydytojus kreipiasi 2 kartus, o sunkius – beveik 2,5 karto dažniau nei gerai miegantys. Medicinos paslaugomis jie taip pat naudojasi žymiai dažniau: prireikia daugiau vizitų pas sveikatos priežiūros specialistus, skiriama daugiau tyrimų ir vaistų.

Asociatyvi nuotr.

Nors nemiga susijusi su prastesne sveikata, klausimas, ar nemiga yra prastesnės sveikatos būklės padarinys, ar priežastis primena dilemą, kas pirmiau: višta ar kiaušinis. Bet kuriuo atveju, šis sutrikimas laikomas signalu ieškoti sunkesnių sveikatos problemų.

Tyrėjų duomenimis, nemigos kankinami pacientai net ir hospitalizuojami dvigubai dažniau nei gerai miegantys. Tiriant ligonius pastebėta, kad tarp virškinamojo trakto ligomis sergančiųjų nemigos kamuojamų pacientų daugiau net 3 kartus, o tarp patyrusių traumas – net 12 kartų!

Mokslininkai įspėja, jog sunki nemiga glaudžiai susijusi su depresija, širdies nepakankamumu, obstrukcinėmis kvėpavimo takų ligomis. Nustatyta, kad vyrai, sergantys sistemine hipertenzija, bronchitu, cukriniu diabetu ar reumatinėmis ligomis, miego sutrikimais skundžiasi dažniau nei sveiki vyrai.

Ilgalaikė nemiga daro įtaką net santykiams šeimoje. Pavyzdžiui, tarp jos kankinamų tėvų net 5 kartus daugiau tokių, kurie vengia padėti savo vaikams namų ruošos darbuose, ir beveik 2 kartus dažniau jaučiasi pavargę ar susierzina nuo savo vaikų.

Akivaizdu, kad nemigą gydyti būtina, tačiau kaip tai padaryti, jei vis garsiau skambinama pavojaus varpais, jog apie cheminiai preparatai nėra nekaltos tabletės, o netinkamas jų vartojimas gali sukelti priklausomybę?

Miego higiena – pagalba, kurią kamuojamiems miego sutrikimų gydytojai ir vaistininkai siūlo pirmiausia. Nieko nuostabaus – juk miego kokybė stipriai priklauso nuo dieną gaunamo šviesos kiekio, miego režimo, sąlygų miegamajame: tamsos, tylos, šviežio oro, suvartojamo kofeino kiekio bei maisto prieš miegą.

Antras pagalbos žingsnis – natūralios priemonės. Kai su maistinėmis medžiagomis gaunamo laimės hormono seratonino ir iš jo sintetinamo miego hormono melatonino gamybai būtinų aminorūgščių kiekio nebepakanka, prasideda sutrikimai. Deja, šių svarbių medžiagų organizmas pats nepasigamina.

Asociatyvi nuotr.

Tokiais atvejais rekomenduojami preparatai, kurių sudėtyje yra melatonino, 5-HTP bei triptofano derinys. Jie leidžia atsipalaiduoti ir greičiau užmigti, daro teigiamą poveikį gerai nuotaikai, mažina depresijos ir nerimo simptomus. Nerimaujantiems dėl priklausomybės nuo vaistų – gera žinia: tokie kompleksiniai preparatai ne tik papildo melatonino lygį, bet ir skatina patį organizmą jį gaminti. Beje, natūralios sudėties preparatų poveikis pastebimas palaipsniui – vieniems užtenka kelių dienų, kitiems reikia ir kelių savaičių.

Taigi, norėdami įveikti nemigą, užtikrinkite būtinų aminorūgščių kiekį ir sąžiningai pasirūpinkite miego higiena. Jei kurį laiką savijauta ir miego kokybė negerėja, dėl galimų nemigos priežasčių ištyrimo kreipkitės į šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)