Lietuvos paralimpinio komiteto organizuojamoje diskusijoje kartu su atletais A. Palšyte ir D. Sodaičiu dalyvaus šalyje gerai žinomas sporto medicinos gydytojas Dalius Barkauskas, rašoma pranešime spaudai.

„Man patiko Daliaus Barkausko pasakymas, jog iki šiol buvo daug eskaluojama išorinė apsauga nuo viruso, bet mažai kalbėta apie paties žmogaus savo imuniteto puoselėjimą. Fizinis aktyvumas, ko gero, dažniau yra siejamas su išore, su grožio kultu, bet rečiau susimąstoma apie sveikatos gerinimą.

Todėl manau, kad artėjanti diskusija – puiki ir reikalinga iniciatyva tinkamu laiku. Tikiu, žmonės pasimokė iš šios pandemijos ir padarys išvadas, keis savo mąstymą ir prioritetus. O penktadienio diskusijoje išsakytos mintys prisidės prie žmonių konkrečių veiksmų“, – sako 2018 m. Europos neįgaliųjų lengvosios atletikos čempionato sidabro medalio laimėtojas D. Sodaitis.

Anot A. Palšytės, jai ypatingai svarbus ne tik informacijos šia tema kiekis, tačiau ir jos patikimumas.

„Prasidėjus pasaulinei pandemijai žmonės ėmė kiek daugiau domėtis savo sveikata, ieškoti tinkamų būdų, kaip apsisaugoti nuo įvairių virusų ir ką daryti, kad imuninė sistema būtų atsparesnė įvairioms negandoms. Su informacijos poreikiu radosi ir didesnė paklausa, bet tikrai ne visi šaltiniai, skelbiantys apie geriausius būdus imuniteto stiprinimui, gali būti šimtu procentų patikimi“, – sako 2017 m. Europos uždarų patalpų lengvosios atletikos čempionato aukso medalio laimėtoja A. Palšytė.

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos absolventas D. Sodaitis džiaugiasi, jog peršalimai ir įvairūs virusai – gana retas dalykas jo gyvenime. Sportininkas įsitikinęs, kad jo organizmo atsparumui didelę įtaką turėjo aktyvus ir judrus gyvenimo būdas nuo ankstyvos jaunystės.

„Kas yra tobulėjimas? Tobulėjimas yra išėjimas iš komforto zonos. Organizmo tobulinimui irgi reikia ne tik sėdėti ant šiltos sofos. Reikia pamatyti ir šilto, ir šalto. Organizmo stiprinimas, ko gero, greičiau yra maratonas, o ne sprintas. Tam reikia ir laiko, ir pastangų“, – įsitikinęs D. Sodaitis.

A. Palšytė ir D. Sodaitis atkreipia dėmesį, kad profesionalaus atleto imunitetas yra atskira tema ir ne viskas, kas tinka eiliniam žmogui, tinka ir sportininkui, balansuojančiam ant savo galimybių ribos. Profesionalai ypatingai daug domisi šia tema, konsultuojasi su specialistais.

„Man, kaip profesionaliai sportininkei, labai aktualu, kad tiek mano bendra sveikata, tiek imuninė sistema būtų pačios geriausios formos. Žinau, kad gerėjant fizinei formai mažėja atsparumas įvairioms ligoms. Kartu silpsta imuninė sistema. Tad man visuomet aktuali ta informacija, kuri leidžia ne tik siekti geresnės fizinės formos, bet kartu ir sveikiau gyventi bei kiek įmanoma labiau išvengti ligų.

Sportuojant dažnai tenka konsultuotis su sporto gydytojais ir mitybos ar kitais specialistais, kurie įvairiais periodais padeda ir konsultuoja su imunitetu ar sveikata susijusiais klausimais“, – pasakoja A. Palšytė.

„Be abejo, būdamas profesionalus sportininkas, tu tikrai nevaikštai pusnuogis. Tau yra svarbūs ciklai, rezultatai. Nuo programos ir nuo ciklų priklauso tavo būklė, nuotaika, organizmo atsparumas. Labai svarbi tinkama mityba, organizmo aprūpinimas reikiamais elementais“, – pasakoja D. Sodaitis.

Pasak A. Palšytės, kelias į imuninės sistemos ir sveikatos stiprinimą – sveikas gyvenimo būdas.

„Pakankamas fizinis aktyvumas, pilnavertė mityba, mėgstamos veiklos propagavimas, padedantis mažinti stresą, grynas oras ir buvimas gamtoje, žalingų įpročių atsisakymas bei pozityvus požiūris į gyvenimą ir meilė sau. Laikantis šių principų turėtų tikrai pagerėti ne tik nuotaika, bet ir savijauta bei imuninis atsparumas įvairioms ligoms“, – sako A. Palšytė.

Žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės moderuojamos diskusijos „Karantino pamokos: kaip save ruošti rudeniui?“ vaizdo transliaciją liepos 3 d., penktadienį 15 val. galėsite tiesiogiai stebėti Lietuvos paralimpinio komiteto paskyroje Facebooke ir naujienų portale Delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)