Kokteiliui reikės:

9 razinų;
7 migdolo riešutų,
5 datulių,
3 anakardžių riešutų,
1 graikinio riešuto.

Paruošimas:

Visus ingredientus iš vakaro užmerkti vandenyje, ryte jį nupilti. Užpylus 1 stikline karvės arba augalinio pieno, užvirti, atvėsinus suplakti ir gerti mėgaujantis mažais gurkšneliais.

Džiovintos datulės

Kaip pataria A. Keturkienė, kokteilį reikėtų gerti vietoje pusryčių po vandens stiklinės.

„Koktelis yra suteikiantis energijos, kadangi jame esantys angliavandeniai nėra greitai įsisavinantys, todėl organizme išlieka ilgiau. Atvirkščiai nei bandelė ar šokoladas, kurie suteikia greitą pasitenkinimą, tačiau labai laikiną. Kokteilis tinkamiausias rytui, kai norima neapsisunkinti pusryčiais po stiklinės vandens“, – sakė ajurvedos konsultantė.

Kokteilis naudingas sveikatai, nes turi baltymų, kurie yra pagrindinė kūno audinių statybinė medžiaga. Šis kokteilis, pasak A. Keturkienės, ypač aktualus ruošiantis kviesti į šeimą naują sielą, nes stiprina reprodukcinį audinį, todėl tinka žmonėms, kurie nori tapti tėvais.

Gėrimo sudėtyje yra 23 amino rūgštys, tarp jų nepakeičiamas senėjimą stabdantis triptofanas. Jame esantys antioksidantai apsaugo nuo laisvųjų radikalų sukeliamų uždegiminių procesų organizme. Ne tik pats neturi cholesterolio, bet ir prisideda prie jo pertekliaus mažinimo. Gliukozė ir fruktozė išsprendžia saldaus skonio poreikį, priduoda energijos bei padeda įsisavinti vitaminą B5.

Norite sulieknėti – venkite streso

Sveikos gyvensenos konsultantė taip pat davė keletą patarimų, kurie padės norintiems numesti svorio. Pasak jos, visų pirma itin svarbu kaip įmanoma labiau vengti streso. Mat būtent dėl jo suvalgome daug daugiau nei turėtume.

Asta Keturkienė

„Šiais laikais gyvename nuolat jausdami didžiulį stresą. Apskritai, fiziologiškai stresas turėtų mus aktyvinti ruošiantis ginti arba pulti – turint priežastį. O dabar dažnai bijome, bet nežinome – ko, gyvename praeitimi ar ateitimi. Jaučiant lėtinį stresą gaminamas hormonas kortizolis. Kuo dažniau jaučiame stresą, tuo daugiau išskiriama insulino ir organizmas labiau nori nesveiko maisto, kuriame daug riebalų, rafinuoto cukraus, daug druskos. Vis labiau norime greito maisto, – pasakojo A. Keturkienė.

– O nesveikas maistas skatina kortizolio gamybą. Tai reiškia, įsisukame į tam tikrą ratą – padidintas stresas provokuoja nesveiko maisto valgymą, o pastarasis didina riebalines ląsteles, kurios gamina daugiau streso hormono“.

Kaip sako gydytoja, neramiam žmogui ir kamštis kelyje ar kokia nors nepatikusi smulkmena vėl siųs organizmui signalą gaminti kortizolį.

Joga namuose

„Kai toks energijos pliūpsnis nepanaudojamas, nepanaudojamas ir raumenų kuras – gliukozė, kurios kraujyje daugėja. Tada kūne kaupiasi riebalai. Ir tai mums neleidžia sulieknėti“, – sako ajurvedos konsultantė.

Susitaikykite su savo kūnu, bet imkitės veiksmų

Pasak pašnekovės, visų pirma reikia įsivertinti, kodėl jaučiame tiek streso ir kaip jį galėtume sumažinti.

„Jeigu mes negalime pakeisti situacijos, tai mūsų valioje pakeisti požiūrį į ją. Stresą mažinti padeda fizinis aktyvumas, meditacija, dvasingų knygų skaitymas, kvėpavimo pratimai, malda, taip pat santykių gerinimas – galbūt kažko turite atsiprašyti, pabendrauti“, – patarė A. Keturkienė.

Be to, labai svarbu nepykti ant savęs už suvalgytą saldumyną ar per didelį svorį.

„Jei turime papildomus kilogramus, vietoje to, kad žiūrėdamos į veidrodį save keiktume ir pyktume, geriau save galime priimti tokią, kokia esame, tik tuo pat metu imtis priemonių. Ir tą energiją, kurią išnaudojame pykdamos ant savęs, geriau panaudokime veiklai. Pripažinkime – taip, apsileidau, bet galiu pasitaisyti. Kai save koneveikiame, streso hormono organizme tik daugėja, – kalbėjo sveikos gyvensenos konsultantė.

– Labai svarbu pirma pamilti save ir tada pakeisti gyvenseną, nes nereikalingas svoris kenkia visam kūnui, dėl jo daugiau nei įprastai turi dirbti širdis, papildomai apkrauti kaulai, didėja ligų rizika, silpsta imunitetas“.

Kaip pataria gydytoja, net ir nenorint išleisti papildomų pinigų, sulieknėti tikrai galima. Pavyzdžiui, jei nenorite mokėti už sporto klubą, galite kasdien tiesiog eiti pasivaikščioti greitu žingsniu ar po vieną valandą pašokti. Fizinis aktyvumas privalomas visiems.

„Be to, saldžiai norime valgyti ir tada, kai žarnyne užsiveisia daug mielagrybių. Jos dauginasi būtent saldžioje terpėje, dėl to norime valgyti daugiau saldumynų. Jei dažnai pučia pilvą, užkietėję viduriai ar vargina protarpinis viduriavimas, taip pat reikia susirūpinti žarnyno sveikata. Tam puikiai tinka bitkrėslės, pelyno ir gvazdikėlio arbatos mišinys – rytais po arbatinį šaukštelį žolių mišinio ir šaukštelį medaus, toki arbatą reikėtų gerti 3 savaites, o vėliau daryti pertrauką. Tai tikrai padeda sumažinti norą valgyti daug saldumynų“, – sakė A. Keturkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)