1. Sportuojant sporto klube temperatūra neturi skirtis 10-15°C nuo aplinkos. Jeigu oro kondicionierius daro tą mirtiną jūsų anginai skirtumą 20°C prieš 31°C šilumos, visų pirma, reikia suprasti, kad didelę dienos dalį praleidžiame aukštoje temperatūroje.

2. Yra žinoma, kad trumpalaikė adaptacija esant vasaros karščiams pasireiškia per maždaug 3 dienas, visiškai ramus galite būti po maždaug 14 dienų.

3. Jūsų širdies ir kraujagyslių sistema karščių metu bus nemenkai apkrauta. Širdies susitraukimo dažnis bus 15-25 proc. didesnis, o šie procentai sumažės tik po 1-2 savaičių.

4. Jeigu prakaitas bėga upeliais sporto klube, kuris visgi nusprendė pagailėti jūsų anginos, atminkite, ten bėga ne riebalai, o jūsų elektrolitai. Žinoma, po ilgalaikės adaptacijos tai pasikeis – mūsų kūnas optimizuojasi ir praranda mažiau elektrolitų prakaituojant. Tai reiškia, kad kalio, magnio ir kalcio be saiko graužti nereikia – nieko blogo nenutiks jeigu truputį pakentėsite.

5. Jeigu džiaugiatės, kad po treniruotės numetėte svorio, prisiminkite, kad tai vyksta vandens sąskaita. Netekę apie 1-2 proc. bendro kūno svorio, prarandame apie 1-1,5 l skysčio. Nieko blogo nenutiks, bet jeigu neteksime 6 proc. ir daugiau, tikėtina, reikės pailsėti ligoninėje su lašeline. Tada jau ir magnis su kaliu, ir kiti priedai bus reikalingi.

6. Vanduo ir jūsų žarnynas yra du draugai, nes pirmąjį pasisavina antrasis ir tai užtrunka maždaug 6 minutes. Gerti iki sporto privalu (kiekis individualus) likus bent valandai, likus 15-20 minučių vandens kiekis turėtų būti apie 200 ml. Papildomai išgerti yra gerai, bet čia jau priklauso nuo sporto šakos. Krūvio metu, tarkime, fitneso sportininkai, gerti vienu metu turėtų apie 100-300 ml. Ir tai daryti reikėtų ne prieš pakartojimą su 150 kg.

7. Kiek gerti? Jeigu jaučiate troškulį, gerkite vandenį. Jeigu nejaučiate troškulio, bet jaučiate galvos skausmą, pykinimą, šlapimo spalva tamsi, nustojote prakaituoti – greitai jums nutiks taip, kaip aprašiau 5 punkte. Jeigu, pavyzdžiui, bėgimo metu, jums tinsta pirštai – tai ne „skysčių kaupimosi“ ženklas, tai reiškia, kad jūsų inkstams greitai bus šakės.

8. SVARBU. Jeigu jūs nesate profesionalus sportininkas, apribokite krūvio laiką, pasirinkite tinkamą paros metą, mažiau dėmesio kreipkite motyvaciniams filmukams „Youtube“ naktį ir ankščiau kelkitės arba įpraskite sportuoti vakarais.

9. Žinau, kartais juk taip norisi kalio pagraužti, bet pakentėkite. Jeigu nėra kraujo tyrimo, gal net jo išvis nereikia – nebent jūsų tikslas hyperkalemija. Kitą vertus, kalio vartojimo dozės nuo 500 iki 1000 mg, panašu, yra saugios net gaunant jo nemažai su maistu. Todėl tiems, kuriems visgi reikia, tikiuosi, žinosite, kaip vartoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)