Juose galime rasti B grupės vitaminų ir tokių mineralų kaip magnio ir mangano. Taip pat reiktų pabrėžti, kad dauguma sveikatai naudingų savybių yra dėl gausaus skaidulų kiekio.

1 valgomasis šaukštas (apie 15g) kviečių sėlenų:
30 kcal
2 g baltymų
5-6 g skaidulų

Tautvilė Šliažaitė

Nauda sveikatai:

  1. Dėl gausaus skaidulų kiekio kviečių sėlenos naudingos, jei jus kamuoja cukrinis diabetas ar antsvoris. Didelis skaidulų kiekis patiekale, sulėtina cukraus įsisavinimą į mūsų organizmą, bei suteikia sotumo jausmą ilgesniams laikui.
  2. Didesnis skaidulų kiekis naudingas širdies ir kraujotakos sistemai, ypač jei jus kamuoja padidėjęs cholesterolis.
  3. Skaidulos reikalingos virškinimo sistemos darbui palaikyti – pagerina tuštinimąsi, sumažina vidurių užkietėjimą ir dėl gausaus prebiotikų kiekio, maitina mūsų pačių gerąsias bakterijas žarnyne. Įdomu ir tai, kad didesnis skaidulų kiekis racione yra siejamas su mažesne vėžio rizika, šiuo atveju ypač žarnyno.
  4. Padeda hormonų reguliavimui, dėl sėlenose esančių skaidulų ir lignanų, teigiamai veikia moteriškus hormonus, taip pat tikėtina, kad sumažina krūties vėžio riziką.

Kada reiktų atsargiai naudoti kviečių sėlenas:

  1. Kviečių sėlenose mes randame gliuteno, tad žmonės, kuriems nustatyta celiakija ar neigiamą reakcija į gliuteną turėtų jų vengti.
  2. Sėlenose gausu fitato rūgšties ir per didelis jos vartojimas gali neigiamai veikti tokių mineralinių medžiagų, kaip cinkas ar geležis, įsisavinamą. Jei jus kamuoja anemija, kviečių sėlenas rekomenduočiau maišyti su vandeniu ir naudoti atskirai nuo maisto.
  3. Jei jus kamuoja plonojo žarnyno bakterijų perteklius (angl. small intestinal bacterial overgrowth – SIBO), sėlenose esantys fruktanai, gali neigiamai veikti mūsų virškinimo sistemą ir sukelti pilvo pūtimą ar dujų kaupimąsi. Nors šio sutrikimo atvejų Lietuvoje dar nėra daug ir jam diagnozuoti yra naudojamas labai specifinis kvėpavimo testas, savo praktikoje, vis dažniau susiduriu su pacientais, kurie vis labiau reaguoja į tokius iš pažiūros sveikus produktus.
Sėlenos


Kaip naudoti?

Siūlyčiau kuo dažniau rinktis pilno grūdo produktus arba papildomai naudoti kviečių sėlenas ant košių, jogurto ar vaisių, ruošiant kepinius – kaip duoną, blynus ar sausainius.

Staigus skaidulų kiekio pasikeitimas mūsų racione, gali sukelti pilvo pūtimą, norint to išvengti siūlyčiau pradėti nuo 1 arbatinio šaukštelio ir didinti iki ne daugiau nei 2 valgomųjų šaukštų per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)