„Taip, žinoma, man irgi taip buvo, čia tavo „kūnas valosi, - atsako jam. - Pagerk dar čiobrelių arbatos ir daugiau kvėpuok."

Aš net nesigilinsiu dėl čiobrelių arbatos, kaip potencialaus diuretiko ar šiaip per daug nieko bendro su jūsų odos būkle neturinčio gėrimo, poveikio jums. Nekalbėsiu ir apie tikėtiną aknę ar tikėtinai nusilpusią jūsų organizmo imuninę sistemą. Ne, tiesiog palikime tai „guru“ – jie jus išgydys apvynioję jūsų kūną folija nuo 5G ir padaužę meduje pamirkyta verba. Gydūnai Lietuvoje populiarūs ypatingai šiuo sudėtingu (jau labiau ekonominiu nei epidemiologiniu) metu Lietuvoje.

Taigi, badavimo mimas, protarpinis badavimas (16:8, 14:10, 12:12). Kas turėtų vengti šios mitybos strategijos?

1. Neštumas. Jeigu jūs esate nėščia, turėtumėte žinoti kelis dalykus:

a) Jūs turite valgyti už du, bet ne dvigubai!

b) Jums nereikia jokio kalorijų ribojimo, nes tai gali tapti problema surenkant reikalingas maistines medžiagas. Folinės rūgšties ir D vitamino vartojimas visko neįšspręs.

c) Ar skaitėte daug mokslinių straipsnių apie nėštumą ir badavimą? Ne. Žinote kodėl? Todėl, kad jų nėra (Ramadanas nesiskaito).

d) Net jeigu norite išgąsdinti jus prižiūrintį gydytoją savo šlapimu ir jame padidėjusių ketonų kiekiu, tai nėra nei juokinga nei protinga.

Protarpinis badavimas

2. Valgymo sutrikimai. Neapsiribokime anoreksija, bulimija ar ortoreksija. Net jeigu patiriate „lengvas“ valgymo sutrikimo formas, jos gali tapti sunkios taikant savęs ribojimo strategijas. Obsesinės mintys apie jūsų kūno svorį niekur nedings taikant šią strategiją. O jeigu jūsų KMI yra mažesnis nei 18,5, atsiras ne tik kokybiško gyvenimo trukmės, bet ir pačio gyvenimo baigties rizika.

3. Pirmo tipo diabetas. Nebadaukite. Valgykite reguliariai, vartokite savo insuliną, dozuokite angliavandenius. NEBADAUKITE.

4. Aukšto meistriškumo ištvermės sportas. Profesionalus sportinis darbingumas reikalauja tinkamos dietos, šiuo atveju kalorijų ribojimas nėra tinkama dieta. Kasdien jums reikia kur kas daugiau maistinių medžiagų nei nesportuojančiam Petrui ar Antanui. Mityba yra ne tik skonis ir maisto medžiagos – traumų, ligų prevencija jums yra labai svarbi.

5. Kvailumas. Trumpalaikis badavimas, badavimo mimas, protarpinis badavimas gali turėti teigiamą poveikį ne tik galvos smegenims, bet ir kitoms organizmo sistemoms, kaip ir jų senėjimui (de Cabo and Mattson, 2019). Tačiau, jeigu tikite, kad jūsų šunvotės atsiradusios badavimo metu yra organizmo „valymas“, jums negalima to daryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)