Galima naudoti kaip prieskonius, gerti arbatą

„Vienas iš naudingiausių pasaulio augalų yra kiaulpienė. Kartais atrodo taip keista, nes jos tiek daug yra“, – sakė žolininkas Marius Lasinskas.

Svarbiausia augalą tinkamai paruošti. Tereikia stiebą iškasus ir nuplovus, supjaustyti gabalėliais bei išdžiovinti.

„Ir gausite išdžiovintus gabaliukus, juos galima po šaukštelį, po du per dieną sukramtyti, sumalti ir naudoti kaip prieskonius, užpilti ir naudoti kaip arbatą organizmo stiprinimui“, – kalbėjo LNK žinių pašnekovas.

Išdžiovinus, sutrynus ir įbėrus druskos galima gauti prieskonius. Salotoms tinka kiaulpienės lapai, valgomi ir žiedai.

Žolininkas sako, kad patvoriuose turime ir tris muškietininkus, kuriuos pavasarį turime dėti ant stalo. Šios žolės padeda atstatyti vitaminų kiekį, stiprina imunitetą, valo organizmą. Tai garšva, dilgėlė ir kiaulpienė.

Garšva dar kitaip vadinama vištakoju, nes primena vištos kojas. Maistingiausia šios žolės vieta yra lapai, kurie tinka prieskoniams. Pasak žolininko, garšva gali būti naudojama ir kaip mėsos pakaitalas.

„Atrodo, kaip čia gali būti toks augalas ir mėsos pakaitalas. Jame yra amino rūgščių, baltymų, taip, kaip mėsoje panašiai. Žmonės daug metų išgyvendavo valgydami garšvas“, – sakė M. Lasinskas.

Ir augalus reikia valgyti su saiku

Žolininkas pataria organizmą stiprinti ir pumpurais, dabar juos rinkti – pats metas. Tiesa, nepersistenkite, nes suvalgius visus pumpurus galite nebeturėti uogų.

„Pušų ir eglių pumpurai, ir serbentų. Serbentų galite tiesiai į burną įsidėti, atrodo, kad visą saują uogų privalgei. Labai skanios bus iš jų arbatos“, – sakė žolininkas.

Marius Lasinskas

Specialistai sako, kad verta prisirinkti ir meškinio česnako.

„Yra legenda, kad meška, pabudusi ankstyvą pavasarį, išeina ir pirmiausia susiranda meškinių česnakų. Taip išsivalo savo organizmą ir papildo reikalingomis medžiagomis“, – sakė VDU Vaistinių ir prieskoninių augalų sekcijos vedėja Ona Ragažinskienė.

Pasak specialistų, net ir augalus reikia valgyti su saiku, o kai kuriems jie iš viso netinka. Pavyzdžiui, kiaulpienių nereikėtų rinkti žmonėms, turintiems tulžies pūslės ligų, o dilgėles ribotai vartoti turintiems padidėjusį kraujo krešumą.

LNK reportažas:



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)