Sudėtyje – daugybė priedų

Pasak gydytojos dietologės, nors prekybininkai bando atrasti sveikesnius majonezo receptus, iš esmės jų visų sudėtis nesikeičia. Tai aliejus, kiaušinių tryniai, actas, prieskoniai ir įvairūs priedai.

Viena iš priežasčių, kodėl majonezas kenkia sveikatai – tai sudėtyje esantys netinkami riebalai. Mat jame retai kada būna sveikatai naudingi produktai – pasak gydytojos, daug dažniau sudėtyje yra sveikatai nepalankūs, omega-6 riebalų rūgščių gausūs riebalai. O šios medžiagos patartina naudoti rečiau.

Omega-6 daug yra įvairiuose saulėgrąžų aliejuose. Kuo daugiau riebaluose yra omega-6, tuo didesnė rizika sirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis – širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis ir t.t. Beveik visas ligas galime susieti su tuo, kad vartojame per daug omega-6, pasikeičia omega-6 ir omega-3 santykis, vystosi lėtinis akimi nematomas uždegimas“, – sakė dr. R. Petereit.

Kenkia ir į majonezą dedami priedai. Pavyzdžiui, kaip tirštiklis į majonezą dedamas krakmolas. Ir ne paprastas, bet dažniausiai modifikuotas – bulvių ar kukurūzų.

Rūta Petereit

„Jis leidžiamas vartoti, bet aš asmeniškai, kaip gydytoja, esu prieš jo vartojimą, nes jo mūsų medžiagų apykaitai nereikia“, – kalbėjo pašnekovė.

Taip pat sudėtyje yra ir įvairūs antioksidantai, kurie dedami tam, kad būtų išgauta norima konsistencija. Pastarieji, pasak gydytojos, gali sukelti medžiagų apykaitos sutrikimus.

„Dedami dirbtiniai saldikliai, kurie yra daug kartų saldesni už cukrų. Kodėl jie žalingi? Jie populiarūs, nes nelaikomi cukrumi, tačiau jų poveikis nėra pakankamai ištirtas ir neigiamai veikia mūsų žarnyno mikrobiotą“, – pasakojo dr. Rūta Petereit.

Pasak gydytojos dietologės, labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad tiek cukrus, tiek saldikliai maitina blogąsias žarnyno bakterijas, o skaidulinės medžiagos, kurių majoneze tikrai nėra, maitina gerąsias bakterijas.

O sutrikusi mikrobiota gali sukelti alergines reakcijas, nuotaikos svyravimus, gali būti nutukimo, lėtinių ligų priežastis.

„Į majonezą skoniui ir kvapui pagerinti dedamos įvairios medžiagos, stabilizatoriai, daugybė priedų, kurių nereikėtų. Tada kyla klausimas, kam jį išvis vartoti? Aš, kaip gydytoja dietologė, nerekomenduoju to daryti“, – sakė pašnekovė.

Asociatyvi nuotr.

Daugybė būdų jį pakeisti

Tačiau majonezo mūsų kūnui, atrodo, taip norisi, nes jis yra riebalas, sako gydytoja dietologė. Dažnai nesusimąstome, bet ir riebalai mityboje yra itin svarbūs. Jie pagerina patiekalo kokybę, maisto tekstūrą, skonį.

„Dėl to jį ir renkasi, juk, atrodo, kaip padarysime savo mėgstamą mišrainę be majonezo. Ką siūlau savo pacientams, tai pasirinkti sveikatai mažiau žalojantį poveikį darančius produktus. Pavyzdžiui, pasidaryti avokado užtepėlę, pagardinti česnaku, truputį įpilti gero alyvuogių aliejaus su polifenoliais ir pasidaryti tokį savo majonezą iš avokadų“, – kitas alternatyvas vardino pašnekovė.

Jei nepatinka avokadas, kiaušinius galima valgyti su įvairiomis daržovėmis. Tačiau, kaip sako gydytoja dietologė, jei žmogus tikrai negali gyventi be majonezo, yra dar vienas pasirinkimas.

Naminis avokadu majonezas

„Tai irgi nėra palanku sveikatai, bet kenkia šiek tiek mažiau. Jei žmogus negali gyventi be majonezo, tada rekomenduoju jį per pusę maišyti su graikiniu jogurtu“, – patarė dr. R. Petereit.

„Geriau rinktis alternatyvas ir namuose pasidaryti majonezą, pavyzdžiui, gaminti iš anakardžių riešutų. Internete daug receptų. Patys riešutai turi daug gerųjų riebalų ir baltymų, o avokadas irgi“, – sakė dr. R. Petereit.

Dar viena alternatyva – naminis majonezas. Tačiau ir čia yra keletas taisyklių, kurias būtina atsiminti.

„Naminis majonezas iš riebalų ir kiaušinių būtų sveikiau dėl to, kad nebūtų priedų. Tačiau svarbu, kokį aliejų pasirinksime. Jei jis bus sveikatai nepalankus, kuris turi daug omega-6 riebiųjų rūgščių, irgi bus negerai, – sakė pašnekovė.

– Reikėtų nevartoti saulėgrąžų aliejaus, geriausia rinktis alyvuogių aliejų. Jei recepte yra kiaušinių tryniai, reikia atkreipti dėmesį, kad jie žali ir nėra labai rekomenduojami, kyla didesnė rizika susirgti salmonelioze.“

Žinoma, dėl vieno šaukšto majonezo per Velykas tikrai nereikėtų savęs graužti. Vis dėlto gydytoja dietologė ragina atkreipti dėmesį į tai, kiek daug per vieną dieną galime suvalgyti sveikatai nepalankaus maisto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)