Kiek priaugti – normalu?

Lietuvos sporto universiteto (LSMU) lektorius A. Sujeta sako, moksliškai, jeigu žmogus priauga daugiau nei 1 proc. savo kūno masės, tai jau reikia manyti, kad priaugo daugiau riebalinio audinio, o ne raumenų.

„Aš abejoju, kad žmonės per šventes sportavo, tikriausiai be fizinio krūvio priaugti raumenų nepavyksta. Tarkime, jeigu per pirmas 2-3 dienas po švenčių, kai žmogaus mityba jau stabilizuojasi svoris grįžta į pradines ribas, viskas yra gerai, – sako sporto klubo „Gym+“ mitybos specialistas, bet jei, tarkime, priaugote 3 kilogramus, praėjo pora dienų, prieaugis sumažėjo iki 1,5 kg ir liko stabilus, tai turite žinoti, kad tai yra riebalinis audinys ir jo yra daugiau nei reikia.“

Svarbu akcentuoti, svertis reikėtų ryte – nevalgius, negėrus vandens, išsituštinus.

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas sako, kad teko matyti ir tokius atvejus, kai po švenčių žmonės priaugo net 6 kg.

„Visgi tokiais atvejais raminu klientus. Juk per šventes vartojote ir įvairių skysčių, daugiau valgėte
sūraus maisto, o jis irgi gali kaupti skysčius, sulaikyti organizme. Yra natūralu, kad galite priaugti 5 kg, ypač, kai sveriate 100 kg ar daugiau, – sakė LSU lektorius A. Sujeta. – Jeigu žmogus sveria, tarkime, 70 kg, tai priaugti 2-3 kg jau nebūtų gerai.“

Ką reikėtų daryti?

Mitybos specialistas bent savaitei vakarienei pataria dažniau rinktis augalinės kilmės produktus.

Be to, rekomenduoja daugiau valgyti produktus, kurie turi sulforafano. Šie produktai padės kepenims detoksikuotis: Briuselio kopūstai, kopūstas, kalafiorai, Kiniški kopūstai, kale, Kiniški brokoliai, ropė, kaliaropė, garstyčia, pašarinė ropė, ridikas, sėjamoji gražgarstė, paprastasis rėžiukas.

„Gym+“ mitybos specialistas taip pat rekomenduoja atsisakyti gazuotų gėrimų, gerti daugiau vandens, galima papildomai pavartoti maistinių skaidulų, sugrįžti į fizinio krūvio normas.

„Galima atsisakyti pusryčių porą kartų per savaitę, padaryti protarpinį badavimą, tik jokiais būdais ne agresyviai visą dieną nevalgyti“, – pataria A. Sujeta.

A. Sujeta: produktai, kurie labiausiai tukina:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)