Pirma pagalba – raudonėlis

Pradėjus pokalbį su žolininku ir paklausus, ką daryti, jei per šventes persivalgome, M. Lasinskas atsakė paprastai: visų pirma, tai geriausia yra išvis nepersivalgyti.

„Man atrodo, kad didžiausia prevencija yra pamąstymas, kiek žmonių ant stalo neturi maisto ar neturi, su kuo švęsti šventes. Prieš Kalėdas lekiame į prekybos centrus, viską šluojame nuo lentynų, nukrauname stalus maistu, o po to pusę jo išmetame, nes būna per daug. Juk galima švęsti ir kukliau, taip pat pasikviesti draugų, kaimynų ir pavaišinti juos. Mes daug valgome ir dėl to, kad dažnai stokojame gerų emocijų“, – sakė M. Lasinskas.

Ir vis dėlto, ką daryti, jei persivalgėme?

„Yra toks augalas raudonėlis, aš jį vadinu skrandžio draugu. Raudonėlį žino dauguma žmonių, galbūt ir turi soduose užsiauginę. Jį galima dėti į maistą kaip prieskonį arba išgerti arbatos pusvalandį prieš maistą. Galima gerti ir po valgio praėjus valandai. Jis savotiškas skrandžio „motoriukas“, kuris padeda virškinimui“, – pasakojo žolininkas.

Be to, raudonėlis gerina nuotaiką ir yra puikus antioksidantas, stabdantis senėjimo procesus. Šis augalas padės ir nuo pilvo pūtimo, tą patį padarys ir gaurometis. Negana to, gaurometis puikiai padeda nuo skrandžio rūgščių, kurios šiais laikais kankina labai dažnai.

1 puodeliui arbatos reikia 1 arbatinio šaukštelio raudonėlių, juos užpilti karštu, bet ne verdančiu vandeniu, uždengti ir palaikyti 10-15 min.

Prieš šventes – po stikliuką pelyno arbatos

Jei nepadėjo raudonėlis, reikia pelyno. Tai daug stipresnis augalas, kuris padeda virškinti, kam apetito trūksta – jį pagerina, o kam apetitas per didelis, padeda sumažinti.

„Puikus augalas, kuris pravalo kepenis. Beje, nebijokime valgyti ir karčių vaistažolių, raugintų produktų – neapsiribokime tik saldumynais“, – ragina M. Lasinskas.

Pelyną, kai jis žalias, galima tiesiog pakramtyti, o kai džiovintas – padaryti arbatos. Žolininkas sako: labai geras būdas pradėti šventes atsisėdus prie stalo – pasidaryti pelyno arbatos, palaukti, kol ji atšals, supilti į gražų butelį, užkimšti, uždėti etiketę, jog tai sveikatos gėrimas, o tada visai šeimai įsipilti ir palinkėjus sveikatos išgerti.

„Taip darėme ir mūsų šeimoje – prieš pradedant valgyti visi kartu išgėrėme pelyno arbatos. Senelis net nusipurtė, sako, Mariau, kiek čia laipsnių? Atsakiau, kad nei vieno, tik žolelių arbata. Todėl patariu visiems prieš valgį įsipilti stikliuką pelyno arbatos ir pradėti šventes nuo sveikatos. Jis padės nesustoti skrandžiui ir galva bus šviesesnė“, – linksmai pasakojo žolininkas.

Vis dėlto, jei žmogų kankina skrandžio rūgštys ar žmogus jautresnis, su pelynu reikėtų elgtis atsargiai, mat jis pakankamai stiprus augalas, nuo kurio gali ir galva apsisukti.

Dar vienas M. Lasinsko patarimas – nebijokite į maistą dėti daugiau natūralių lietuviškų prieskonių. Jei turite susidžiovinę prieskoninių žolyčių, žolininkas pataria jas sutrupinti ir naudoti kaip naminius prieskonius maistui pagardinti vietoje pirktinių. Į ryžius puikiai tiks medetka – nuspalvins juos gražia gelsva spalva, visai, kaip ciberžolė.

Medetka

„Nors šiuo metu šviežių žolelių nerasime, galime rasti daug naudingų medžiagų ant spygliuočių. Pavyzdžiui, kadagio uogos padeda gerinti virškinimą. Šios tamsiai mėlynos uogos puikiai tiks kaip prieskonis, taip pat padės, jei kankina užkietėję viduriai. Tik jo reikia vengti nėščiosioms“, – kalbėjo M. Lasinskas.

Daugelis nei nepagalvotumėte, bet eglės, pušies ir kadagio spygliai irgi labai naudingi, mat juose gausu vitamino C. Be to, jie gerina virškinimą. Tereikia juos užpilti karštu vandeniu ir gerti „žiemos arbatą“.

Arbatas reikia užpilti 85-90°C, pirmos virimo fazės vandeniu, vos tik pradėjus skirtis pirmiems burbuliukams. Užpylus karštu vandeniu geriausia arbatą uždengti, palaikyti 10 minučių ir gerti šiltą arba vėsią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)