Tingite lupti imbierą? Ir nebūtina

Jei prabudus naktį reikėtų pasakyti, kiek stiklinių per dieną privaloma išgerti žmogui, tikriausiai pasakytų beveik kiekvienas. Tačiau kiek iš mūsų laikosi pakankamo skysčių vartojimo taisyklės? T. Šliažaitė sako, kad išgerti maždaug 8 stiklines vandens yra itin svarbu.

„Tačiau kuo žmogus aukštesnis ar stambesnis, tuo vandens reikia daugiau. Jei norime subalansuoti savo svorį, visi tyrimai rodo, kad skysčius reikėtų gerti 30 minučių iki valgio. Tai padeda svorio reguliavimui ir neigiamai nepaveikia mūsų virškinimo sistemos. Mano rekomendacija yra tokia – visada gerkime vandenį tarp valgymų, bet ne vėliau nei 30 min iki maisto“, – pasakojo mitybos specialistė.

Kitas labai svarbus dalykas prasidėjus šventiniam laikotarpiui – įtraukti į savo mitybą tokių produktų, kurie padėtų virškinimo sistemai. Pavyzdžiui, imbierą.

Imbieras

„Dažniausiai su juo nutinka taip, kad nusiperkame, padedame į šaldytuvą ir vis neprisiruošiame nulupti. Tai ir nesukime sau galvos – naudokime su odele ir nelupkime. Sumalkite citriną kartu su imbieru, įdėkite truputį medaus ir gerkite tokį gėrimą iš pat ryto. Arba galima vartoti kartu su maistu – kuo maistas riebesnis, tuo geriau imbieras padės virškinti tiek riebalus, tiek baltymus“, – patarė T. Šliažaitė.

Kitas paprastas ir nebrangus produktas – citrina. Dėl joje esančios rūgšties žmonėms, kuriems padidėjęs rūgštingumas, dažniausiai nė nekyla mintis jos valgyti. Bet iš tiesų ji suaktyvina mūsų virškinimo fermentų darbą ir gamybą. Dėl šios priežasties valgant kavinėse, kai patiekalas buvo keptas neaiškiame aliejuje, T. Šliažaitė rekomenduoja suvalgyti skiltelę citrinos prieš maistą ir tik tada pradėti valgyti.

Produktas, dėl kurio virškinimas padėkos

„Mano vienas iš mylimiausių dalykų – obuolių sidro actas. Tačiau reikia žinoti, kaip jį vartoti. Visų pirma, labai svarbu nusipirkti tinkamą produktą. Jei obuolių sidro actas yra ne geltonas, o balkšvas, jokiu būdu jo nepirkite, nes susigadinsite skrandį. Jis turi būti nepasterizuotas, nefiltruotas, natūraliai fermentuotas. Tokiu atveju jis savyje turės tiek virškinimo fermentų, tiek gerųjų bakterijų“, – kalbėjo natūropatinės mitybos specialistė.

Kaip jį naudoti? Yra daug skirtingų būdų, bet, pasak specialistės, pats saugiausias ir praktiškiausias – naudoti prieš valgį. Reikia paimti pusę arba vieną valgomąjį šaukštą, praskiesti truputėliu vandens, išgerti ir pradėti valgyti.

„Visi mano pacientai, su kuriais dirbu, ir kurie turi virškinimo problemų, geria obuolių sidro actą. Jis naudojamas net žmonėms, kuriuos kamuoja refliuksas. Kai ateis Kūčių vakaras, padėkite tokius stikliukus su actu visiems šeimos nariams, prieš vakarienę visi išgerkite ir tada jau galite eiti valgyti. Pamatysite, kad tikrai virškinimas pagerės“, – linksmai patarė pašnekovė.

Tačiau kaip ir kiekvieną produktą, taip ir šį reikėtų vartoti protingai.

„Vieną kartą pas mane atėjusiai pacientei pradėjau pasakoti apie obuolių sidro actą. Pacientė man pasakė, kad jį geria jos mama, bet gydytojas perspėjo, kad to daryti griežtai negalima dėl kenksmingo poveikio kaulams. Grįžau namo, pradėjau ieškoti tyrimų. Ir radau – viena moteris metus kasdien gerdavo po pilną stiklinę obuolių sidro acto. Po to pasireiškė neigiamas poveikis kaulams“, – pasakojo specialistė. Tad net ir sveikatai naudingų produktų nereiktų padauginti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)