Valgykite be sąžinės graužaties, jei nubėgote maratoną

Nors savo išvaizda persimonas labiau primena vaisių, visgi tai yra uoga. Ir net lyginant persimoną su vaisiais, jis būtų vienas kaloringiausių – net 127 kcal/100 g. Įdomu, kad japoniška jų rūšis turi dvigubai mažiau kalorijų – vos 70 kcal. Vis dėlto Lietuvoje šis vaisius atvežamas iš Ispanijos ir Italijos.

Beje, visų dėl didesnio cukrų kiekio baramos vynuogės turi tik 67 kcal /100 g, t.y. net du kartus mažiau nei persimonai. Taigi šiuos vaisius valgyti saikingai. Na, nebent prabėgote maratoną. Deja, lakstymas po parduotuves ne tas pats.

Įprastas persimonas 100 g turi:
- 66 mg Vitamino C
- 2.5 mg geležies.

Persimonuose yra daugybė įvairių flavanoidų ir kitų antioksidantų, pavyzdžiui, katechinų (angl. catechins). Pastarieji turi natūralių antibiotnių savybių – kaip tik žiemą persimonus ir valgome. Taip pat gausu ir malšinančių uždegiminius procesus, stiprinančių kapiliarus medžiagų. Šiuose vaisiuose yra gaokatechinų (angl. gallocatechins) ir betulininės rūgšties (angl. betulinic acid), kurie stabdo navikų augimą.

Persimonai

Persimonuose yra ir beta-karotenų, likopenų, liuteino, kryptoksantino (angl. cryptoxanthin) bei zeaksantino (zeaxanthin). Visi išvardinti teigiamai veikia regą ir jos išsaugojimą.

Tačiau kad ir kiek naudos jie turėtų, persimonus reikia vartoti atsargiai dėl didelio fruktozės – natūralaus cukraus – kiekio.

Kaip vartoti?

Jei įsigijote nesunokusį, jį laikykite kambario temperatūroje. Jei jis jau sultingas ir tinkamas valgyti, bet norite dar pataupyti, ilgiau išsaugosite sudėję į šaldytuvą.

Dažniausiai persimonai valgomi švieži, trinami desertams, pavyzdžiui, su ispaninio šalavijo sėklomis. Bet tinka ir kepant pyragą, ruošiant želę, iš jų verdamas marmeladas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)