Niekam nekyla klausimų, jog mityba, kalbant apie sveikatą, vaidina vieną svarbiausių vaidmenų. Vargiai ar bereikia žmones įtikinėti, kad nesveika vartoti daug cukraus, druskos ir riebalų, o subalansuota mityba ir gausus šviežių vaisių ir daržovių vartojimas mažina tam tikrų sveikatos būklių riziką.

Kaip jau žinoma, gana sunku patvirtinti atskirų maisto produktų poveikį specifinėms būklėms. Tai pamėgino atlikti neseniai žurnale „Advances In Nutrtion“ aprašytos analizės autoriai. Jie norėjo panagrinėti ankštinių daržovių – pupų, žirnių ir lęšių – poveikį širdies veiklai.

Mokslininkai ypatingą dėmesį skyrė širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms ir mirtingumui nuo tokių ligų. Tarp tokių ligų yra ir koronarinė širdies liga, miokardo infarktas ir insultas. Mokslininkai taip pat nagrinėjo ankštinių daržovių vartojimą kenčiant nuo diabeto, hipertenzijos ir nutukimo.

Kodėl ankštiniai?

Ankštinėse daržovėse yra gausu ląstelienos, baltymų ir maistinių medžiagų. Jose taip pat mažai riebalų ir cukraus. Todėl šio tyrimo autoriai aiškina: „Amerikos širdies asociacija, Kanados širdies ir kraujagyslių ligų draugija bei Europos kardiologų draugija ragina vartoti ankštinių produktų“ kaip blogojo cholesterolio (LDL) kiekio mažinimo priemonę, padedančią mažinti kraujospūdį ir kontroliuoti diabetą.

Europos diabeto studijų asociacija neseniai užsakė atlikti seriją sisteminių apžvalgų ir metaanalizių. Remdamasi jų rezultatais, asociacija tikisi atnaujinti dabartines rekomendacijas dėl ankštinių daržovių vartojimo kaip prevencinės priemonės užkertant kelią kardiometabolinėms ligoms.

Dabartinės analizės metu autoriai palygino duomenis apie mažiausiai ir daugiausiai ankštinių daržovių suvartojančius žmones. Jie nustatė atitinkamai 8, 10, 9 ir 13 proc. širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, hipertenzijos ir nutukimo atvejų rizikos sumažėjimą.

Tačiau mokslininkai nenustatė ankštinių daržovių vartojimo ir miokardo infarkto, diabeto ar insulto atvejų ryšio. Taip pat nebuvo pastebėtas ir ankštinių daržovių vartojimo ir mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, koronarinės širdies ligos ar insulto ryšys.

Nors mokslininkų komanda nustatė teigiamą gausaus ankštinių daržovių vartojimo ir tam tikrų širdies ir kraujagyslių sistemos veiklos rodiklių pablogėjimo rizikos santykį, išvados yra santykinai neutralios.

„Bendras gautų įrodymų tvirtumas buvo pripažintas „mažu“ kalbant apie širdies ir kraujagyslių sistemos ligas bei „labai mažu“ kalbant apie visas kitas būkles“, – konstatavo mokslininkai. Jų teigimu, dabar gauti duomenys rodo, kad ankštinės daržovės yra siejamos su sumažėjusią širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizika bei labai maža koronarinės širdies ligos, hipertenzijos ir nutukimo rizika.

Sunkumai

Vienas iš pagrindinių sunkumų, su kuriais susiduria mokslininkai, tirdami mitybos ir sveikatos dalykus, yra vadinamoji likutinė paklaida. Pavyzdžiui, jeigu kas nors valgo daugiau ankštinių daržovių už vidutinį statistinį gyventoją, vadinasi toks žmogus apskritai valgo daugiau daržovių. Ir, priešingai, kas nors, kas valgo mažiau ankštinių daržovių, gali valgyti mažiau vaisių ir daržovių apskritai.

Tokiais atvejais sunku tiksliai nustatyti, koks yra specifinis ankštinių daržovių poveikis. Veikiausiai poveikis yra tiesiog dėl gausesnio daržovių vartojimo.

Be to, labai tikėtina, kad daugiau daržovių savo racione vartojantis ir apskritai sveikai besimaitinantis žmogus taip pat ir sportuoja. Todėl beveik neįmanoma nustatyti, ar galutiniam rezultatui įtakos turi ankštiniai produktai, bendra mityba ar bendra gyvensena, nurodo mokslininkai.

Dar kita problema susijusi su žmogaus atmintimi ir jo paties pateikta informacija apie mitybą. Žmogaus atmintis, kokia įspūdinga ji bebūtų, gali klysti. Vienas mokslinis tyrimas šiuo klausimu parodė, kad pačių žmonių pateikti duomenys apie suvartojamus maisto produktus „yra tokie prasti, kad beveik visiškai netinkami moksliniams tyrimams“.

Mokslininkai mėgina iki minimumo sumažinti tokių veiksnių poveikį, tačiau tai padaryti sunku. „Nepaisant to, kad analizė apėmė kelis didelius ir itin aukštos kokybės kohortinius tyrimus, tai, kad neįmanoma visiškai panaikinti likutinės paklaidos, yra vienas iš visų stebimųjų tyrimų apribojimų“, – konstatuoja naujausio tyrimo autoriai.

Visgi akademikai mano, kad gausesnis ankštinių daržovių vartojimas yra labai naudingas širdžiai. „Širdies ir kraujagyslių sistemos ligos yra pagrindinė ir brangiausia mirties priežastis pasaulyje. Vien tik Jungtinių Valstijų ekonomikai tokios ligos kainuoja beveik 1 mlrd. JAV dolerių per dieną“, – sakė viena iš šio tyrimo autorių, Vašingtone veikiančio Gydytojų komiteto už atsakingą mediciną narė mokslų daktarė Hana Kahleova.

Todėl labai svarbu ir toliau tyrinėti viską, kas susiję su širdies sveikata, sakė ji. Be to, jeigu tik nedidelis mitybos pakeitimas galėtų nors kiek padėti, visos populiacijos mastu tai būtų ženklus pasiekimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)