Pradėti reikia nuo mažiausių žingsnių

Anot V. Kurpienės, neretai nutinka taip, jog pradėjus lieknėti aplinkiniai pradeda žiūrėti kreivai. Kai kurie nesigėdija paklausti – gal tu sergi? Tačiau, kai esi stambus ir didelėje rizikos grupėje, sako dietistė, niekas apie tai nekalba ir nesiteirauja, ar kartais neužpuolė kokia liga.

„Dar viena mintis, kuri stabdo žmones – jog iškart reikia pradėti daryti labai daug. Todėl kai kurie tiesiog klausosi, bet nieko nedaro. Dėl to ir noriu, kad iš pradžių žmogus pradėtų bent po truputį, nors ir visai nedideliais žingsniais“, – „Žinių radijo“ laidai „Umami skonis“ sako mitybos specialistė.

Iš savo patirties pašnekovė sako pastebėjusi, jog labiausiai savo svoriu rūpinasi paauglės. Tačiau labai dažnai viskas priklauso nuo motyvo. Pavyzdžiui, jei moteriai 30-40 metų, dažniausiai motyvu numesti svorį tampa priaugti kilogramai po gimdymo. Be to, ji nori rodyti gerą pavyzdį savo vaikams.

Vyresnio amžiaus moterys pas dietistę ateina dėl prasidėjusio klimakterinio laikotarpio, nes jo metu pasikeičia hormonų pusiausvyra, pradeda augti svoris, keičiasi nuotaika, atsiranda cholesterolis.

„Beje, net ir nenorintiems sulieknėti, o tiesiog pakeitus savo mitybą į sveikesnę, nuotaika tikrai smarkiai pagerėja“, – priduria V. Kurpienė.

Ne visada pirminis motyvas yra lieknėjimas – vyresni žmonės dažnai ateina dėl savo sveikatos, sako mitybos specialistė. Na, o vyrai dažniausiai ateina tada, kai jau pražilsta. Rečiau ateina jauni vyrai, dar viena besikreipiančių vyrų kategorija yra tie, kuriuos atveda žmonos.

„Vienas iš tokių vyrų yra pasakęs viešai, kad jo gyvenimą pakeitė žmona ir Vaida – aš, nes jis numetė apie 30 kg. Vyrams dažnai atrodo, kad, kol gyvena, tol reikia linksmintis, o kai pasens, tai mirs ir nebus dėl ko sukti galvos. Tačiau, juk gyvenime yra ir tarpinių etapų. Vyrai neretai užsiaugina pilvus, juose kaupiasi riebalai, riebalais apauga ir vidaus organai. Tada prasideda širdies ir kraujagyslių ligos, insultai, infarktai. Nesveika mityba gali baigtis taip, kad 10 metų gulėsi lovoje kaip daržovė“, – įspėja dietistė.

Svarbiausia turėti motyvą

Atsakyti, geriau svorį mesti sekasi vyrams ar moterims, sunku, sako mitybos specialistė, nes viskas priklauso nuo asmenybės. Tačiau, jei vyras nusprendžia, kad tikrai mes svorį, jam tai sekasi lengviau nei moteriai. Kodėl? Nes moterims būna gerų dienų, o būna blogesnių, juokiasi V. Kurpienė.

Vis dėlto esminis dalykas, kuris lemia, kaip seksis sveikiau maitintis, yra motyvas. Todėl itin svarbu šiam žingsniui pasiruošti, nes, jei tai nebus padaryta, žmogus greitai viską mes.

„Pavyzdžiui, viena moteris, kuri lankė mano skaitomas paskaitas ir buvo apkūni, tik klausydavo, bet niekada nieko nedarydavo. Kai paklausiau, kodėl, ji atsakė, kad nesijaučia blogai, gauna daug komplimentų ir nemano, kad jai reikia mesti svorį. Vėliau vieną paskaitą kalbėjau apie virškinimą ir jo problemas. Pamačiau, kad tos moters veidas tik keičiasi, pabalo, o po paskaitos ji priėjo ir sako: žinokite, man tikrai yra šitie jūsų išvardinti simptomai. Nuo tos dienos ji pradėjo lieknėti, dabar tikra gazelė“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Motyvo turėjimas – svarbus sveikos mitybos komponentas: „Todėl, kai žmonės pasako, kad nori sulieknėti, paklausiu – ką jums tai duos? Atsakymai įvairūs, pavyzdžiui, vieniems labai svarbu rūbai, nes, jei dydis yra didesnis nei 42, įprastose parduotuvėse rasti drabužių tikrai sunku. Kai aš pati svėriau 24 kg daugiau nei dabar, buvo nutikusi tokia situacija, kad atėjau į parduotuvę, o ten pardavėja iš kito kampo suriko – čia tokių dydžių nėra!“

Būna teisingų, bet būna ir neteisingų motyvų. Vienas iš tokių blogų pavyzdžių – noras sulieknėti, kad susirastum vyrą ar moterį.

„Jei sulieknėsi, bet būsi pikta arba piktas, tie numesti kilogramai tikrai nepadės. Įvyksta taip, jog žmogus sulieknėja, per kelis mėnesius antros pusės nesusiranda, o tada baigiasi noras gyventi sveikai. Viena diena sveikos mitybos lemia mažai – daugiausiai padaro nuoseklumas. Trumpam mes visi galime susiimti ir savaitę valgyti tik grikius. Deja, tokių stebuklų nebūna, didžiausias stebuklas yra nuoseklioje mityboje ir turint aiškų motyvą“, – patarė dietistė.

Paklauskite savęs: ar tai, ką darau šiandien, džiugins rytoj?

Pasirodo, jog turėti aiškų norą, kodėl laikomasi tam tikrų mitybos principų, yra labai svarbu dar ir dėl to, jog kai išgyvename blogą dieną, mūsų kūnas nori daugiau nesveiko maisto, saldumynų. Riebalai, druska ir cukrus, patekę į organizmą, skatina malonumo hormono išsiskyrimą. Nuo tokio noro, gali sustabdyti motyvas ir klausimas: ar tai, ką dabar padarysiu, mane džiugins rytoj?

„Dažniausias žmonių klausimas, atėjus pas mane, būna – tai ką man dabar valgyti? Valgyti galima viską, svarbu kiek ir kada. Tačiau aš visada rekomenduoju pradėti ne nuo maisto, o nuo miego ir nuo valgymo proceso“, – sako V. Kurpienė ir pateikia kelis patarimus, nuo ko pradėti.

1. Išsimiegokite. Jei neišsimiegame, greičiau senstame, esame blogos nuotaikos, nervingi, lėtėja medžiagų apykaita, didėja alkio jausmas, mažėja sotumo jausmas. Vienas iš kriterijų, kuris įvardina, ar miego užtektinai – jei visada atsibundame panašiu metu be žadintuvo, nesvarbu, savaitgalis ar darbo diena.

2. Išmokite valgyti. Kokį valgymo malonumą patiriame, jei valgydami žiūrime į kokį nors ekraną ar blaškomės? Tada blogai sukramtome, skrandis apsunksta, jaučiamės blogai ir pradedame norėti kavos, saldumynų, gyvenimas atrodo niūresnis. Nepajaučiame nei malonumo, nei sotumo jausmo, ir suvalgome daugiau. „Savo klientams sakau, kad pirmą savaitę valgytų tuos pačius produktus, kuriuos valgo įprastai. Bet valgyti reikia būtinai prie stalo, mažais kąsniais ir pajaučiant kiekvieno kąsnio skonį, sukramtyti iki košės konsistencijos. Tada jie pamato, kad nebesuvalgo tiek daug, kiek anksčiau“, – sako V. Kurpienė.

3. Suplanuokite savo mitybos režimą. Labai svarbu kasdien valgyti tuo pačiu metu, nes smarkiai išalkus neretai persivalgoma arba suvalgomi prasti produktai. Vis dėlto, jei nebus laikomasi kitų prieš tai buvusių patarimų, gerų rezultatų taip pat nebus. Pasak specialistės, žmogus dažnai net nesupranta, kad jaučiasi blogai dėl maisto, nes tokia pat savijauta jį kamuoja dešimtmečius, todėl galvojama, kad tai normalu. Tik po savaitės nuoseklios mitybos jausmas pasikeičia ir žmogus supranta, kad maitinosi visai ne taip.

4. Išmokite rinktis produktus. Nesvarbu, ką pasirinktume, visada galioje taisyklė: produktas turi būti kuo paprastesnis. Jis turėtų būti iš vienos sudedamosios dalies, pavyzdžiui, jei morka – tai ne morkų traškučiai ir pan. Kuo produktas paprastesnis, tuo geriau ne tik aplinkai, bet ir piniginei, sveikatai.

5. Apdorokite produktus tinkamai. Visiems augaliniams produktams galioja tas pats principas – kuo trumpiau, tuo geriau.

6. Stenkitės valgyti daugiau daržovių. Per savaitę reikia suvalgyti 30 skirtingų augalinių produktų, tik tada galima tikėtis, kad organizmas gavo visų reikiamų medžiagų.

„Ne rytoj, ne poryt, bet dabar pradėkite galvoti apie savo mitybą. Pavyzdžiui, šiuos pusryčius suvalgykite lėtai ir įsijungę lėtą muziką, bet ne televizorių. Pagalvokite, ką galite padaryti šiek tiek geriau nei vakar“, – patarė Vaida Kurpienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)