Žuvų taukai, Omega-3 riebalų rūgštys papildai, yra labai populiarūs. Tikriausiai pastebėjote, kad juos vartojantys žmonės juos visada rekomenduoja aplinkiniams, nes yra įsitikinę jų veiksmingumu. Tačiau mokslininkai primena, kad, nors žuvų taukai turi savo vietą ir paskirtį, tai nėra panacėja nuo visų ligų. Štai depresijos ir nerimo sutrikimų jie negali išgydyti.

Problema yra ne ta, kad žmonės vartoja žuvų taukus, kai jie negali padėti. Problema ta, kad vartodami maisto papildus žmonės pamiršta vartoti tikrus vaistus. Jei žuvų taukus vartojate kaip priemonę emociniams sutrikimams gydyti, jums reikėtų prieš tai pasitarti su gydytoju ir sekti jo rekomendacijas.

Tai ar padeda žuvies taukai nuo depresijos ir nerimo sutrikimų? Mokslininkai sako, kad ne. Mokslininkai peržvelgė 31 tyrimą, bendras dalyvių skaičius siekė 41470. Dalyviai vartojo didesnes ar mažesnes žuvies taukų dozes. Paaiškėjo, kad nuo žuvies taukų vartojimo žmogaus protinė sveikata visiškai nepriklauso. Paprastai tariant, tie, kurie kentėjo nuo depresijos ar nerimo sutrikimų, niekas nepasikeitė ir ėmus vartoti žuvies taukus ar padidinus šių papildų dozę.

Tai paneigia kai kuriuos ankstesnius tyrimus, kurie teigė, jog žuvies taukai padeda susitvarkyti ir su protinės bei emocinės sveikatos problemomis. Mokslininkams tie tyrimai atrodė nenuoseklūs savo metodologija. Kita vertus, kartais žuvies taukų veiksmingumas priklauso ir nuo placebo efekto.

Vyriausiasis tyrimo autorius Lee Hooperis pasakojo: „Mūsų ankstesnis tyrimas parodė, kad Omega-3 papildai, įskaitant žuvies taukus, neapsaugo ir nuo širdies ligų, insulto, diabeto ar mirties nuo kitų priežasčių“.

Žuvies taukų nauda mokslininkai abejoja jau kurį laiką. Viena vertus, panašu, kad vartojami teisingai ir vartotojui suprantant jų paskirtį, žuvies taukai gali būti naudingi. Kita vertus, daugybė teigiamų žuvies taukų savybių nėra paremta išsamiais tyrimais.

Žuvys, iš kurių išgaunami žuvies taukai, iš tikrųjų pačios neišskiria omega-3 riebalų rūgščių. Jos jas kaupia misdamos dumbliais ir kitomis žuvimis. Tai reiškia, kad žuvies taukai gali būti lengvai užteršti sunkiaisiais metalais ar net mikroplastikais. Tiesa, papildų gamintojai, tikimės, tuo pasirūpina.

Tyrimai rodo, kad žuvies taukai, ypač išskirti iš menkės kepenų, gali padėti gydyti žvynelinę. Kartais žuvies taukai rekomenduojami ir nėščiosioms, nes gali padėti vaisiaus nervinės sistemos vystymuisi (bet jos vis tiek turėtų pasitarti su gydytojais). Galiausiai, žuvies taukai gali padėti sumažinti per aukštą kraujo spaudimą, tačiau kartu gali paskatinti kraujavimą. Maždaug tiek. Mokslininkams sunkiai sekasi surasti įrodymų, kad žuvies taukai yra naudingi širdžiai, saugo nuo prostatos vėžio, Alzheimerio ligos, diabeto, stiprina imunitetą ir daro viską kitką, kuo tiki jų vartotojai.