Artėjant laikotarpiui, kai spaudimas darbe ir socialiniame gyvenime smarkiai sustiprės, verta pasidomėti, kaip švenčių laikotarpiu išlaikyti gerą psichinės sveikatos būklę. Forbes.com pateikia penkis patarimus, kaip tą sėkmingai padaryti.

Pakankamai išsimiegokite

„Psychology Today“ rašo, kad, pasak tyrimų, miego trūkumas gali smarkiai paveikti nuotaiką. Jei nepakankamai išsimiegate, fizinė ir psichinė sveikata nuo to tik blogėja. Tad stenkitės kiekvieną vakarą gultis anksti, kad jūsų galimybės, jog kita diena klostysis puikiai, būtų pačios didžiausios.

Laikykitės įprastos dienotvarkės

JAV Nacionalinis psichinės sveikatos aljansas netgi ir šventiniu laikotarpiu, užplūdus kvietimams ir įvairiems renginiams, rekomenduoja kaip įmanoma labiau nenukrypti nuo įprastos dienotvarkės. Kuo nuosekliau laikysitės dienotvarkės, net jei tą darysite tik dalį dienos, tuo tvirčiau jausitės ir mažiau nerimausite, kai vyks kažkas nenumatyto ir neatitinkančio planų. Tad kaip įmanoma labiau laikykitės kasdienės dienotvarkės ir darykite įprastus dalykus, net jei galite tą padaryti tik dalį dienos ar vos kelias valandas.

Nusistatykite biudžetą ir jo laikykitės

Vienas iš lengviausių būdų šventiniu laikotarpiu pašalinti streso sukėlėjus – kontroliuoti išlaidas. Nusistatykite biudžetą ir jo laikykitės – tuomet jums nereikės verstis per galvą norint padovanoti labai daug ar brangių dovanų. Egzistuoja galybė būdų brangiems žmonėms išreikšti savo meilę ir dėkingumą, ir visai nebūtina plėšti banko.

Neieškokite nusiraminimo vaistuose, alkoholyje ar maiste

Norint šventinių laikotarpiu sumažinti stresą ir nerimą, paprasčiausia išgerti raminamųjų tabletę, pasimėgauti alkoholiniu gėrimu ar smarkiai patuštinti gėrybių pilną šaldytuvą. Tačiau mentalhealth.gov rekomenduoja ne raminti save alkoholiu, maistu ir vaistais, o išmėginti sveikesnes priemones – sportą, buvimą gryname ore, meditaciją, apsilankymą pas psichologą ar veiklas su brangiais žmonėmis ir neužmiršti skirti laiko sau, kad nebesijustų įtampos.

Monotoniškas ir pasikartojančias užduotis palikite sunkesnėms dienoms

Straipsnyje apie tai, kaip darbe dorotis su psichikos sveikatos problemomis, „New York Times“ besikartojančias ir monotoniškas užduotis rekomenduoja palikti sunkesnėms dienoms, o kūrybiškumo reikalaujantį, sudėtingesnį darbą – toms dienoms, kai psichikos sveikatos būklė gera. Jei jūsų darbe yra ir kūrybiškų užduočių, idėjų generavimo, ir monotoniškų veiklų, pavyzdžiui, duomenų suvedinėjimo, pamėginkite nuobodų ir kruopštumo reikalaujantį darbą pasilikti prastesnėms dienoms. Tai gera strategija, padėsianti darbe sėkmingiau išgyventi tas dienas, kai jaučiatės blogiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)