1. Sumažėjusi traumų tikimybė

Jėgos ugdymas yra bene geriausia priemonė siekiant sustiprinti raumenis, raiščius ir sausgysles, išlaikyti ar padidinti raumeninę masę bei kaulų tankį. Tai svarbu ne tik sportininkams, jaunimui, bet ypatingai vyresnio amžiaus žmonėms. Sulaukus 40 metų, pradedame natūraliai silpnėti, prarandame dalį raumeninės masės bei prasideda kaulų retėjimas. Šis procesas gali paspartinti sarkopenijos ligos (amžiaus sukelto raumenų masės ir jėgos sumažėjimo) atsiradimą vyresniame amžiuje. Šios ligos efektyvi prevencijos priemonė yra atliekami jėgos pratimai ir tinkama mityba.

Remiantis osteoporozės susirgimų statistika, kaulų tankio palaikymas ir didinimas yra be galo svarbus, kadangi padeda išvengti pavojingų kaulų lūžių. Raumenų stiprinimas taip pat padeda stabilizuoti sąnarius ir palengvina jiems tenkantį krūvį, todėl, pavyzdžiui, bėgikams, kurie praleidžia jėgos treniruotes, gali padidėti kelių traumų tikimybė.

Tautvydas Petrusevičius

2. Pagerėjusi širdies veikla

Kalbant apie širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą, daugelis iškart pagalvojame apie bėgiojimą ar kitas aerobinio krūvio formas, tačiau, remiantis Ajovos Universiteto mokslininkų atliktais tyrimais, svorių kilnojimas net ir vieną valandą per savaitę gali sumažinti insulto ir infarkto tikimybę 40-70%.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja atlikti dviejų tipų fizinius krūvius:

• Bent 150 minučių aerobinio krūvio per savaitę vidutiniu intensyvumu arba 75 minutes per savaitę dideliu intensyvumu.
• Bent 2 dienos per savaitę raumenų stiprinimo treniruočių.

3. Sudegintos nereikalingos kalorijos

Nors kardio treniruotės metu sportininkai sudegina daugiau kalorijų, tačiau, kalbant apie svorių kilnojimo treniruotes, medžiagų apykaita bus pagreitėjusi net iki 38 valandų po treniruotės. Dėl to per dieną sudeginsite daugiau kalorijų nei įprastai.

Mūsų raumenims reikia energijos. Daugiau raumenų – greitesnė medžiagų apykaita, daugiau resursų organizmui save „išlaikyti“. Natūralu, kad pradėjus tinkamai sportuoti sporto salėje ir teisingai maitinantis, raumeninė masė padidės, o jūs kiekvieną dieną sudeginsite daugiau kalorijų praktiškai nieko nedarydami.

4. Pagerėjusi nuotaika

Yra ne vienas mokslinis tyrimas, įrodantis sporto naudą nuotaikos gerinimui, nerimo ir depresijos mažinimui. Sunkių svorių kilnojimas skatina daugelio hormonų išsiskyrimą, įskaitant ir IGF-1 hormoną, kuris stimuliuoja neuronų jungtis smegenyse ir sustiprina kognityvinę (pažintinę) funkciją. Įdomus faktas, kad 2016 metais Anglijos mokslininkai pastebėjo teigiamą didesnės kojų jėgos sąsają su vyresnių žmonių protiniais gebėjimais.

Healthy Fit sveikatingumo projekto dalyves treniruojantis Tautvydas pabrėžia, kad svorių kilnojimo sporto nauda nenuginčijama. Todėl treniruotėse jis taiko įvairius jėgos pratimus, padedančius dalyvėms ne tik numesti nereikalingus kilogramus, bet ir sustiprėti fiziškai. Žinoma, ir pagerinti nuotaiką! Jėgos treniruočių rezultatus jausite ne tik matydami pagerėjusią išvaizdą ar tvirtesnį kūną, progresą tikrai pajausite ir buityje atlikdami paprastus kasdieninius darbus, kurie nuo šiol taps daug lengviau įveikiami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)