Reikia stebėti, kiek per dieną gauname kofeino

Kalbant apie kavą, yra visokių nuomonių, todėl žmogui gali būti sunku suprasti, kaip elgtis geriau, sako dr. Rūta Petereit. Vis dėlto net ir visiškai sveikas žmogus negali piktnaudžiauti kava.

„Reikia atkreipti dėmesį, kokį maistą, kokius gėrimus žmogus vartoja visą dieną. Dėl ko nerekomenduojama gerti daug kavos? Nes joje yra kofeino. O šios medžiagos dienos norma yra 300 mg sveikam žmogui“, – kalbėjo dr. R. Petereit.

Tokią normą sudaro du didesni puodeliai, jei skaičiuotume, kad viename puodelyje gali būti du kupini šaukšteliai kavos ir maždaug 200 ml vandens.

„Tačiau, jei žmogus silpnesnės sveikatos, turi širdies ir kraujagyslių ligų, kofeino rekomenduojamas kiekis bus mažesnis nei 200 mg. Toks žmogus gali išgerti tik vieną puodelį per dieną, bet reikia prisiminti, kad ne tik kavoje, o ir arbatoje yra kofeino, taip pat energetiniuose gėrimuose, šokolade“, – pasakojo daktarė.

Pavyzdžiui, 100 g šokolado gali būti nuo 50 iki 100 mg kofeino.

Rūta Petereit

„Vis dėlto teiginys, kad kavą gerti galima vieną kartą per savaitę, manau, tikrai nepagrįstas. Nors, pasikartosiu, kofeino norma visiškai sveikam ir ligas turinčiam žmogui turi skirtis“, – kalbėjo dr. Rūta Petereit.

Kava mažina mirtingumą

Pasak gydytojos dietologės Barboros Jarašūnės, kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, o jos vartojimas – ne vien malonus ritualas.

„Kava gerina koncentraciją ir dėmesingumą, todėl ją gerti mums ne tik malonu – jaučiamas ir savijautos pagerėjimas. Negana to, galimai yra tam tikra nauda sveikatai. Manoma, jog kavos vartojimas susijęs net su mažesniu mirtingumu“, – pasakojo gydytoja dietologė.

B. Jarašūnė sako, kad daugumai suaugusiųjų saugu vartoti iki 400 mg kofeino per dieną – tai maždaug atitiktų 3 puodelius filtruotos kavos arba netgi 4-5 espreso ar jo pagrindu pagamintus kavos gėrimus.

Tačiau gydytoja pabrėžia, kad toks kiekis galimas tik tada, jei kava filtruota – bet ne plikyta puodelyje, kai yra geriama su tirščiais.

Pasak jos, nefiltruotoje kavoje lieka daug kofeino bei kitų cheminių medžiagų, kurios, be teigiamo kavos efekto sveikatai, manoma, gali turėti ir nepageidaujamą poveikį organizmui.

Pavyzdžiui – kaveolis ir kafestolis galimai veikia blogojo cholesterolio kiekį kraujyje padidindami jo koncentraciją. Be to, neretai nefiltruota kava, o ypač plikyta puodelyje, labiau dirgina virškinąmąjį traktą, jautriems asmenims gali provokuoti gastroefozaginio refliukso ir kitus simptomus.

Tokioje kavoje kofeino kiekis sunkiai išmatuojamas, tačiau yra ženkliai didesnis nei aparatu ruoštoje ar filtruotoje kavoje.

„Esti individualių kofeino metabolizmo skirtumų – kai kurie asmenys yra „lėti metabolizuotojai“ ir kofeino poveikis jiems išlieka daug ilgiau. Todėl jie kavą toleruos sunkiau ir, akivaizdu, jog gers mažesnius jos kiekius, nes didesni sukelia nemalonius pojūčius“, – kalbėjo gydytoja dietologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)