Kasdien po tris porcijas

„Jei suaugęs žmogus nori pieno, tai gali jį gerti. Nuo paauglystės rekomenduojama kasdien gauti tris porcijas pieno ar jo produktų – viena porcija lygi vienai stiklinei pieno, kefyro ar saujelei varškės“, – sakė gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit.

Pasak jos, su amžiumi žmogaus organizme mažėja fermento laktazės, kuris skaido pieno cukrų laktozę.

„Kas trečias Lietuvos gyventojas turi fermento laktazės aktyvumą ar laktazės nepakankamumą. Antrinis laktazės nepakankamumas gali išsivystyti po persirgtų uždegiminių žarnų ligų. Dažnai tokie žmonės gryno pieno tikrai negali gerti, nes jo išgėrus pradeda pūsti pilvą, gali varginti „dažnesnis tuštinimąsis“, – kalbėjo dr. R. Petereit.

Tačiau, jei laktazės nepakankamumo žmogus neturi, pieną gerti tikrai gali, sako gydytoja. Kitas atvejis, kai jo geriau atsisakyti yra tada, jei yra alergija karvės pieno baltymui kazeinui.

„Dėl to karvės pienas nėra rekomenduojamas vaikams iki dvejų metų. Aišku, alergija gali atsirasti ir suaugus, bet ją nustato gydytojas alergologas“, – sakė gydytoja dietologė.

Būna, kad žmogus tiesiog nemėgsta nei pieno, nei pieno produktų. Vis dėlto gydytoja savo pacientams rekomenduoja vartoti rūgščių pieno produktų, tokių kaip kefyras, pasukos ar natūralus jogurtas, nes su jais gaunamos gerosios bakterijos.

„Jei žmogus mėgsta ir pienas jo organizme yra skaidomas, jį vartoti tikrai galima“, – apibendrino dr. R. Petereit.

Turi būti kasdienėje sveikoje mityboje

Kaip anksčiau DELFI rašė VUL Santaros klinikų gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė, tyrimų duomenimis, dieta be pieno produktų patenkina tik iki 44 proc. kalcio poreikio. Viena iš priežasčių yra ta, jog kalcio kiekiai augaliniuose produktuose ženkliai mažesni. O kita, kad kalcio pasisavinimas iš augalų gerokai silpnesnis.

„2012 m. Europos komisija pateikė išvadas, kad baltymai, kalcis, fosforas, magnis, manganas, cinkas ir riebaluose tirpūs vitaminai D ir K yra būtini gerai kaulų sveikatai. Pieno produktai ypatingi tuo, jog, išskyrus vitaminą D, turi visus kitus kaulinei sistemai reikalingus elementus“, – sakė E. Cikanavičiūtė.

Pasak jos, pieno produktų reikšmę kaulų sveikatai suaugusiame amžiuje nagrinėjančių tyrimų rezultatai šiuo metu prieštaringi. Bet nepaisant to, kad pieno produktų reikšmė osteoporozės ir lūžių rizikai suaugusiems kvestionuojama, visgi atsižvelgiant į tarptautines ir nacionalines rekomendacijas, pienas ir pieno produktai turi būti kasdieninės sveiko žmogaus dietos dalis, sako gydytoja.

Pienas sukelia vėžį?

Gydytojos teigimu, riebių pieno produktų tiesioginę įtaką cholesterolio koncentracijos padidėjimui, širdies kraujagyslių ligų rizikai nagrinėjančių tyrimų rezultatai prieštaringi. Nepaisant to, tarptautinės organizacijos rekomenduoja riebius pieno produktus pakeisti liesais.

„Kai kurių tyrimų duomenimis, liesi pieno produktai padeda sumažinti kraujospūdį, riebūs pieno produktai – priešingai – tokiu poveikiu nepasižymi.“, – pasakojo E. Cikanavičiūtė.

„Daug diskusijų ir baimių kyla dėl tariamų pieno produktų sąsajų su vėžiniais susirgimais. Apibendrinant tyrimų rezultatus, pieno produktai mažina storosios žarnos, šlapimo pūslės, krūties, skrandžio riziką. Manoma, kad kancerogenezę slopinančiuose procesuose dalyvauja su pieno produktais suvartojamas kalcis“, – sakė gydytoja.

Pasak dietologės E. Cikanavičiūtės, tyrimų duomenimis, pieno produktai nedaro nei teigiamos, nei neigiamos įtakos kiaušidžių, plaučių ir kasos vėžiui. Šiuo metu tik vienintelis prostatos vėžys, kai kurių tyrimų duomenimis, yra susijęs su pieno produktų vartojimu. Bet dėl tyrimų rezultatų kontraversiškumo reikalingi tolimesni pieno produktų įtakos prostatos vėžiui tyrinėjimai.

Kai kurios daržovės trukdo pasisavinti kalcį

„Vyrauja nuomonė, kad kalcio iš karvių pieno žmogaus organizmas nepasisavina, o pieno produktai žmogui netinka, nes karvių pieno baltymas mums yra svetimas. Taip mąstant, svetimas mums būtų ir augalinis, pavyzdžiui, pupelių baltymas“, – sakė Nacionalinio vėžio instituto gydytoja dietologė Lilija Jasevičienė.

Pasak jos, pienas yra vienas iš kalcio šaltinių. Jį taip pat gauname ir iš tamsiai žalių lapinių bei kai kurių ankštinių daržovių. Žmogaus organizmas iš maisto pasisavina tik 30 proc. kalcio, priklausomai nuo maisto, kurį jis valgo. Vaikų organizmas jį įsisavina geriau įsisavina, o vyresniame amžiuje įsisavinimas sumažėja.

Be to, maiste esančios medžiagos, pavyzdžiui,. oksalo rūgštis, natūraliai esanti špinatuose, mažina kalcio įsisavinimą. Vegetarai gali įsisavinti mažiau šios medžiagos, nes valgo daugiau augalinių produktų, turinčių oksalo rūgšties. Teisybė ir tai, kad pieno produktai netinkami žmonėms, turintiems fermento laktozės netoleravimą. Beje, tai dažnai pasitaiko vyresniame amžiuje.

„Įvertinus visus už ir prieš, pieno produktai žmogui nėra nei privalomi, nei kenksmingi. Tai turėtų būti asmeninis pasirinkimas, priklausomai nuo to, ko jums reikia. Vartojant juos saikingai, suvalgant pusryčiams varškės ar išgeriant puodelį pieno, organizmas gaus reikalingų medžiagų. Tačiau reikia žinoti, kad valgant pakankamai žalių lapinių daržovių ir riešutų organizmas taip pat gaus kalcio ir baltymų,“ – pasakojo L. Jasevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)