„Mes mėgstame valytis pavasarį, bet pavasarį mūsų „baterija“ būna išsikrovusi, o valymasis reikalauja daug energijos sąnaudų, – sako A. Keturkienė. – Pavasarį mes galime švelniai pasivalyti organizmą, o rudenį galimas giluminis organizmo valymas.“

Gydytoja akcentuoja, kad valymasis rudenį paruošia žiemai, dėl šios priežasties neprisikaupia gleivių, taip pat, juk žiemą gyvename sėsliau, maitinamės ne taip kokybiškai kaip vasaros pabaigoje ar rudenį.

Sveikos gyvensenos konsultantė sako, kad rudenį paūmėja lėtinės ligos, tokios kaip žvynelinė, kitos odos ligos (atopinis dermatitas), bronchinė astma, paūmėja psichikos ligos (šizofrenija, bipoliniai susirgimai, depresija), todėl šiems žmonėms reikėtų ypač dabar reikėtų prisižiūrėti mitybą – apriboti aštrius patiekalus, alkoholį, kepsnius, padažus.

„Žinoma, tai apskritai nepalanku sveikatai ir to nerekomenduoju, tačiau dabar ypač reikėtų to vengti“, – pataria gydytoja.

A. Keturkienė sako, kad dabar – puikus laikas pirtintis.

„Taip pat galima šiek tiek grūdintis. Ajurveda nerekomenduoja didelės temperatūrų kaitos, maždaug 18-25oC svyravimas yra palankus sveikatai“, – sako sveikos gyvensenos konsultantė.

A. Keturkienė pataria sau atlikti klizmas. Tai, pasak jos, padeda išvengti organizmo išsausėjimo.

„Žiemą, kai vėjai būna atšiaurūs, išsausėja oda, lūpos skilinėja. Sausėjimas vyksta ir viduje (sausėja ląstelių membranos), dėl to sutrinka ląstelių mityba ir valymasis. Tad tam reikia pasiruošti“, – sako sveikos gyvensenos konsultantė.

Pirmiausia reikėtų atlikti aliejinius masažus, vėliau išbandyti aliejines klizmas. Gydytoja įspėja, kad šią procedūrą galima atlikti tikrai ne bet kas – geriausia dėl to pasitarti su gydytoju. Ši procedūra gali būti net pavojinga tiems, kurių žarnose jau yra opų, kamuoja hemorojus ir kt.

„Individualiai, priklausomai nuo žmogaus, konstitucinių savybių ir ligos, bet reikia apie 25-30 ml juodojo sezamo šilto, 40oC aliejaus. Po pietų valgio, per pirmas 15 minučių, įsivesti į storąjį žarnyną. Po klizmos reikėtų pagulėti, pasivartyti 10 minučių nuo šono ant šono, – aiškina A. Keturkienė. Po šios klizmos nereikės eiti į tualetą. – Tai maitinamoji klizma. Procedūra ypač palanki tiems, kam pučia pilvą, kam sausėja viduriai.“

„Sausas, t. y. neatmirkytas, organizmas nevalomas, – neatmirkyti toksinai negali valytis, – teigia A. Keturkienė. – Gali būti bandoma valyti, bet niekada nebus visiškai išvalyta. Dėl to paruošimas yra labai svarbus.“

Gydytoja papasakojo apie 3 etapus:

1. Duodama virškinimo fermentų išskyrimą stiprinantys vaistai, arbatos, arba prieskoniai.
2. Kūnas kiekvieną dieną yra aliejuojamas, atliekami ajurvediniai masažai.
3. Duodamas gerti šiltas aliejus, juodojo sezamo aliejus arba ghi sviestas. Jį reikėtų vartoti didėjančiu kiekiu. Pavyzdžiui, pradedant nuo 20 ml ir kasdien didinti – 30, 40, 50 ml.

„Pasiruošimas priklauso nuo to, ar liga yra sena, ar ką tik pasireiškusi. Jei tik profilaktiškai valomės, tai gali būti tik vienos dienos pasiruošimas, jeigu sergame lėtine liga, kuriai nuolat vartojami cheminiai vaistai, tada gali prireikti iki 7 dienų“, – pasakoja sveikos gyvensenos konsultantė.

Gydytoja rudenį pabrėžia saugoti kojas. „Pėdose esantys kanalai yra susiję su gerkle ir inkstais, kvėpavimo sistema, nosiarykle, tai jeigu taip nutinka, kad kojas pašąlame, mes turime jas atsišildyti, – pataria gydytoja. – Grįžę namo pamerkite jas į karštą sūdytą vandenį ir palaikykite kol įkais oda. Ištraukus turėtų kojos turėtų būti tarsi apmautos raudonomis kojinėmis. Tada galima į vilnones kojines įsiberti garstyčių miltelių ir – į lovą arba namuose pavaikščioti.“

Kam plečiasi venos, vietoje karšto vandens reikėtų įsipilti šilto. Gydytoja sako, kad ši procedūra apskritai palanki tiems, kurie dažnai šąla. Į karštą vandenį verta pamerkti ne tik kojas, bet ir rankas.

Gydytoja sako, kad ruduo taip pat labai palankus dėlių terapijai. Ypač jiems, kurie kenčia nuo opaligių, odos uždegiminių ligų. Tiesa, dėlių procedūras gali atlikti tik tie, kurių hemoglobino kiekis kraujyje nėra per mažas. Kam dėlės – nepriimtinas variantas apsivalyti, gydytoja pataria atiduoti savo kraujo donorystei. Tai nebus tas pats, kaip dėlių terapija, tačiau tai taip pat bus naudinga sveikatai.

Pirmasis valymosi etapas apima fermentus, aliejavimasi, aliejaus gėrimą. Antras – pats valymasis: vėmimo, viduriavimo sukėlimas, klizmos, gleivių šalinimas iš nosiaryklės ir kvėpavimo takų bei dėlių terapija. Trečias etapas – atjauninantis gydymas augalais žolėmis bei sveika mityba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)