Kaip suprasti, kad atėjo laikas skirti dėmesio savo sveikatai?

Mūsų kūnas yra neįprastai tiksliai ir kartu visiškai chaotiškai veikianti „mašina“. Buferiniai organai, saugantys mus nuo įvairiausių sveikatos problemų, gali metų metus pakankamai gerai atlikti savo funkcijas esant nepalankioms sąlygoms. Paprastai tariant, pats žmogus sistemiškai „nuodydamas“ save, kaip vartodamas prastą maistą, mažai judėdamas, ar turėdamas žalingų įpročių, gali jaustis sąlyginai gerai.

Savo profesinėje aplinkoje dažnai tenka girdėti du teiginius – „Jaučiuosi gerai, bet noriu numesti svorio“ arba „Jaučiuosi blogai, reikia numesti svorio“. Dirbdamas sveikatingumo projekte Healthy Fit, jo dalyviams siekiu ne tik padėti atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, bet ir pagerinti kasdienę savijautą. Žinoma, profesionalių trenerių komanda nuolat rūpinasi kiekvieno dalyvio treniruočių rėžimu ir tinkamai atliekamais funkciniais pratimais, kas tik prisideda prie sveikatos gerinimo.

Kalbant apie sveikatą, vieno patikimo filtro objektyviai įvertinti savo sveikatos būklei tikrai nėra. Žinoma, būtina paminėti kraujo tyrimus, kurių pokyčiai be abejonės yra labai svarbūs mūsų sveikatos būklės rodikliai. Tačiau, gyvenančio pasyviu gyvenimo ritmu, vartojančio daug saldumynų žmogaus geri bendrieji kraujo tyrimai tikrai nepadarys sveikuoliu. Ilgainiui toks žmogus gali turėti daugybę sveikatos problemų, pradedant nugaros skausmais, depresiniais simptomais, kurių atsiradimui įtakos turi ir mažas fizinis aktyvumas. Ir galbūt tik po 10-15 metų bendrame kraujo tyrime mes pamatysime padidėjusį gliukozės kiekį, kuris gali būti II tipo diabeto pasekmė. Verta išskirti tris svarbius, bet ne vienintelius rodiklius, kurie gali būti puikūs nepakankamo dėmesio savo sveikatai indikatoriai:

  • Profilaktiniai sveikatos tyrimai
  • Staiga krentantis arba priaugtas kūno svoris
  • Fizinio darbingumo suprastėjimas
  • Dėmesį skirti vertėtų ir bendram darbingumui, miego kokybės pokyčiams. Visi šie rodikliai labai priklauso nuo mūsų gyvenimo ritmo.

Kokie simptomai nurodo, kad mūsų kūnui trūksta fizinio aktyvumo?

Yra daugybė paprastų fizinio pajėgumo testų, kuriais galima gana tiksliai įvertinti ne tik žmogaus širdies ir kraujagyslių sistemos būklę. Pavyzdžiui, paprastas atsispaudimų testas per 2 minutes leidžia įvertinti viršutinės kūno dalies jėgą ir galingumą. Raumenų jėga ir apskritai mūsų kūno raumenynas yra labai svarbus kokybiško ir ilgo gyvenimo markeris. Paprastai tariant, jeigu negali pakelti savo kūno svorio, tau ne trūksta, o būtinai reikia papildomo fizinio aktyvumo.

Cukrus

Kokie pagrindiniai iššūkiai laukia sveikatingumo siekiančio žmogaus?

Iššūkis visada yra ne pasiekti, bet išlaikyti pasiektą rezultatą. Jeigu tik pradedate keisti savo gyvenimo įpročius, visų pirma, atsisakykite saldumynų ir pusfabrikačių. Susidėliokite aiškų savo kasdienių pirkinių „projektą“. Ne taip seniai vykusio pirmojo sveikatingumo projekto Healthy Fit metu dalyviai pasiekė puikių rezultatų tik subalansuota mityba ir sportu. Šiuo metu tikslas yra tęsti ir palaikyti pasiektus pokyčius. Esu tikras, kad kiekvienas sveikatingumo projektas turi turėti kvalifikuotų specialistų komanda, kas ir yra bene pagrindinis sėkmės garantas. Su nekantrumu laukiame antrojo projekto sezono.

Ar sunku išsirinkti tinkamą sporto erdvę pradedančiajam sportuoti?

Šiai dienai, kalbant apie sporto klubo erdves, jaučiamas milžiniškas progresas – tą galiu tvirtai pasakyti kaip sporto klubo GYM+ darbuotojas. Vertinant vos 3-5 metų laikotarpį, Lietuvoje atsirado sporto erdvės, siūlančios geros kainos ir kokybės santykį. Įranga ir komfortas yra labai svarbūs faktoriai kiekvienam žmogui, ieškančiam geros sporto erdvės mieste. Tačiau, kaip ir minėjau anksčiau, kvalifikuotas personalas yra nemažiau svarbu. Džiaugiuosi, kad dirbdamas Lietuvos sporto universitete turiu galimybę prisidėti prie ateities sveikatingumo specialistų kvalifikacijos.

Šiai dienai ypatingai jaunam žmogui, ieškančiam sporto erdvės bei asmeninio trenerio, patarčiau visais atvejais pasidomėti specialisto kvalifikacija ir patirtimi. Būtent nuo formaliai įgytų žinių ir patirties priklauso ir jūsų sėkmės istorijos tikimybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)