Aviečių ketonų papildai pastaruoju metu kaip reikiant išpopuliarėjo, jie reklamuojami kaip padedantys atsikratyti nereikalingų kilogramų, tačiau mokslinio pagrindo tam nėra. Kas tie avietėse aptinkami organiniai junginiai, ir kokią naudą mums žada, aptaria šis straipsnis.

Padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų?

Vienas iš populiariausių su aviečių ketonais susijusių teiginių – aviečių ketonai padeda atsikratyti svorio, nepaisant to, pagrindo toks teiginys praktiškai neturi. Pats veiksmingiausias kovos su nepageidaujamais kilogramais būdas – vartoti mažiau kalorijų nei organizmams sunaudoja ir, žinoma, daugiau judėti.

Ką sako tyrimai? Buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, jog daug aviečių ketonų vartojusios žiurkės neteko svorio. Aviečių ketonai struktūriškai panašūs į kapsiciną – cheminę medžiagą, aptinkamą kai kuriuose pipiruose, ir sinefriną – apelsinuose aptinkamą organinį junginį. Tiek kapsicinas, tiek sinefrinas naudingi kovoje su papildomais kilogramais.

2016 metais buvo atliktas asociacijos „National Processed Raspberry Council“ finansuotas tyrimas, kurio metu nustatyta: ketonai – ne vienintelis būdas, kaip avietės gali pasitarnauti kovoje su antsvoriu. Ekspertai sako, kad šiam tikslui naudingos ir aviečių sultys (jos sulėtino pelių svorio augimo procesus).

Nors tyrimai su gyvūnais ir žada gerų dalykų, tiriant gyvūnus gauti duomenys nebūtinai taikytini ir žmonėms. Kol kas nė vienas klinikinis tyrimas su žmonėmis neatskleidė, kad aviečių ketonai gali padėti kovoje su nereikalingais kilogramais. Mokslininkai sako, kad tai dar tik kelio pradžia.

Kitas tyrimas su gyvūnais paneigia mintį, esą, ketonai padeda mažinti svorį. 2017 metais atliktas tyrimas su pelėmis, valgiusiomis daug riebalų turintį maistą. Nustatyta, kad aviečių ketonai joms padėjo malšinti apetitą. Nepaisant to, tiesiogiai aviečių ketonai svorio nemažino ir organizmo deginti daugiau riebalų neskatina.

Ar aviečių ketonai sukelia ketozę?

Labai svarbu pažymėti, jog aviečių ketonai neturi nieko bendro nei su ketoze, nei su ketogenine dieta. Ketozės atveju organizmas energiją gaminasi degindamas riebalus, o ne gliukozę.

Kepenų ligos

Dietos, kurių pagrindą sudaro riebalai, gali pakenkti kepenims ir sukelti jų suriebėjimą. 2012 metais su gyvūnais atliktas tyrimas atskleidė, jog aviečių ketonai padėjo žiurkėms, valgiusioms riebų maistą, išvengti šios sveikatos problemos. Nepaisant to, kaip ir kitų žinduolių atvejų, niekas negali užtikrinti, kad tokie patys rezultatai pasireikštų ir žmonėms.

Kepenys

Uždegiminiai procesai

Valgydami aviečių, galite sumažinti lėtinio uždegimo procesus. Anot ekspertų, būtent uždegiminiai procesai organizme atlieka labai svarbų vaidmenį daugelyje sveikatos problemų. Avietės ne tik mažina uždegimą, bet šių ligų riziką: diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio ir artrito.

Vienas tyrimas padėjo nustatyti, kad avietės pelėms palengvino artrito simptomus – padėjo sumažinti tinimą ir kitus su šia liga siejamus simptomus, nepaisant to, norint daryti rimtesnes išvadas, būtina atlikti daugiau tyrimų. Aviečių ketonų ir žmogaus organizme vykstančių uždegiminių procesų ryšį mokslininkai dar tik tirs.

Demencija ir smegenų sveikata

Demencija – labai sudėtinga smegenų liga, kurios medikai dar iki galo nėra perpratę. Yra įrodymų, leidžiančių teigti, kad prie šios ligos atsiradimo galimai prisideda uždegiminiai procesai. Avietėse esantys ketonai malšina uždegimą, tuo pačiu mažindami ir demencijos riziką.

Kol kas nė vienas mokslinis tyrimas tiesiogiai neanalizavo aviečių ar avietėse esančių ketonų ir demencija sergančių žmonių būklės ar pačios ligos rizikos. Nepaisant to, ekspertai aptiko aviečių ir Alzheimerio ryšį.

Vieni tyrimai domėjosi, kaip elaginė rūgštis – avietėse esantis fitochemikalas – veikia amiloidų plokštelių formavimąsi. Alzheimerio liga sergančių asmenų smegenyse kaupiasi amiloidų plokštelės. Ligai progresuojant, jų daugėja.

Tyrimas atskleidė, jog elaginė rūgštis gali sulėtinti minėtųjų plokštelių formavimąsi. Jeigu tai tiesa, valgyti avietes gali būti žymiai naudingiau nei vartoti aviečių ketonų papildus. Nepaisant to, šiam teiginiui patvirtinti, reikia atlikti daugiau tyrimų
Šalutinis poveikis

Dėl klinikinių tyrimų su žmonėmis stokos medikai ir mokslininkai negali tiksliai pasakyti, ar vartoti aviečių ketonų papildus yra sveika. Mokslininkai taip pat negali tiksliai pasakyti, ar vienos aviečių ketonų grupės turi didesnę šalutinių poveikių riziką nei kitos.

Užfiksuotas vienas atvejis, kai moteriai, vartojusiai aviečių ketonų papildų, sutriko vidaus organų veikla. Ji vartojo ir kitų svorį mažinti padedančių papildų, taigi medikai nėra iki galo tikri, kas tiksliai sutrikdė jos sveikatą.

Pavieniai tarpusavyje nesusiję atvejai leidžia daryti išvadą, jog aviečių ketonų šalutinis poveikis gali būti toks pat kaip ir kitų papildų. Šalutinis poveikis gali būti: nemiga, sutrikęs širdies ritmas, nerimas, aukštas kraujospūdis.

Žmonės, svarstantys galimybę vartoti aviečių ketonų papildų, pirmiausia turėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Tai padaryti privalo asmenys: turintys sveikatos problemų, geriantys receptinius vaistus, vartojantys augalinius papildus.

Aviečių ketonai nerekomenduojami besilaukiančios ir maitinančios moterims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)