Padės įveikti artėjančias peršalimo ligas

Kuo daugiau skini – tuo daugiau vėl užauga. Žydinčių medetkų skinti reikia tik žiedelius, jie nesunkiai atsiskiria nuo stiebo. Tačiau ir nužydėjęs šis augalas taip pat vertingas, nes galima pasiimti jo sėklas.

Šių vaistažolių arbata gali padėti įveikti uždegimą ar jo išvengti, išgėrus vakare sumažins kraujospūdį ir veiks raminančiai. Medetka padės gerinti kepenų veiklą, be to, pasak žolininko, neseniai ištirta, kad ji turi ir priešvėžinių savybių.

„Ją naudoti galime labai daug kam, namų vaistinėlėje šį augalą tikrai reikėtų turėti. Medetka turi antibakterinių savybių, tad susižeidus, žaizdą galima praplauti jų nuoviru. Ji padės nuo bet kokio uždegimo“, – sakė M. Lasinskas.

Dažniausiai nė nepagalvotume, tačiau oranžiniai sudžiovinti ir sutrinti žiedlapiai atstos brangų prieskonį šafraną ir nudažys patiekalus gražia rusva spalva.

„Buvo ir taip, kad žmonės iš užsienio parsivežė maišelį prieskonių ir tikėjo, jog parsivežė šafrano. Tačiau, kai paprašiau parodyti, pamačiau, kad ten tiesiog medetkų žiedlapiai“, – juokiasi M. Lasinskas.

Ją galima naudoti ir vietoje ciberžolės, norint nudažyti ryžius rusva spalva, mat ji padarys lygiai tą patį.

Medetka puikiai tinka įvairiems apsiplovimams, pūliniams gydyti – tereikia padaryti nuovirą. O jei žiedus užpiltume aliejumi, palaikytume keletą savaičių, gautume tepalą, kuris taip pat padėtų gydyti uždegimus.

Medetka

„Norint pasidaryti arbatą, žiedelius reikia užpilti karštu, tačiau ne verdančiu, vandeniu. Palaikius 5-7 minutes jau galima gerti, tik reikia nepamiršti, kad tai daryti geriausia likus pusvalandžiui ar valandai iki valgio, jei norime skatinti kepenų ar skrandžio veiklą. O jei pavalgius – turėtų būti praėjusios bent 2 valandos“, – kalbėjo M. Lasinskas.

Džiovinti – ne ant palangės

Medetkos žiedlapius galima vartoti žalius arba sudžiovinti ir sutrinti, tokiu atveju galėsime naudoti ne tik arbatai, bet ir kaip prieskonį. Žolininkas pataria, kad kol orai šilti, džiovinti vaistažoles geriausia tiesiog padėjus šiltoje sausoje vietoje, tam užtenka ir poros dienų.

„Namuose reikėtų paimti kartotinę nenudažytą dėžutę ir pažerti jas plonu sluoksniu. Tačiau negalima dėti džiovinti ant palangės, nes tiesioginiai saulės spinduliai šiam procesui pakenks“, – sako pašnekovas.

Į medetkų arbatą galima įdėti beržų lapų, raudonėlių, mėtų – tai būtų tikras sveikatos eliksyras kepenims. Pridėjus melisos, mėtos ir sukatžolės gausime ramaus miego arbatą.

„Labai gera vaistažolė, tik, žinoma, negalima jos vartoti nuolat. Jei arbatą geriame visą savaitę, būtinai turime padaryti 3 dienų pertrauką, vėliau vėl 7 dienas ir vėl pertrauką. Vaistažolės kiekis priklauso nuo to, kokiu tikslu vartojame arbatą: jei ramiam miegui ar profilaktikai – užtenka 1-2 arbatinių šaukštelių, o jei uždegimui gydyti, galime įberti ir daugiau“, – pasakojo žolininkas.

Medetkos negalima vartoti tiems žmonėms, kurie yra jai alergiški, taip pat tiems, kurie vartoja cheminius vaistus panašiu poveikiu. Vis dėlto tai nėra pavojingas augalas, tad nepiktnaudžiaujant tikrai nepakenks. Deja, bet ji auga tik ten, kur yra pasodinta, tad nepasisodinus teks laukti kitų metų arba ieškoti pas kaimynus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)