„Siūlyčiau kiekvienam pagalvoti – ar valgote tam, kad sportuotumėte, ar sportuojate tam, kad galėtumėte valgyti bet ką? Ir kas yra geriau? – sako A. Sujeta.

– Kalbant apie svorio mažinimą, vienareikšmiškai svarbesnė yra mityba. Kodėl? Įsivaizduokite, kad esate dvidešimties ir turite ištreniruotą pilvo presą bei visiškai jokio antsvorio. Valgote praktiškai bet ką – kartais ir riebaus, greito maisto, pusfabrikačių. Ir, be jokios abejonės, sportuojate išties daug.“

Tačiau po kurio laiko – galbūt net keleto metų – kūnas pamažu praranda savo turėtas gerąsias maistines medžiagas, mat didžiuma jų išeikvojama sporto metu. Be to, vietoje kokybiškų baltymų, gaunama kenksmingų sočiųjų riebalų. Negaunant vitaminų bei mineralų, silpnėja ir imunitetas.

„Tad, vienaip ar kitaip, prasta mityba darys milžinišką įtaką žmogaus sportiniam darbingumui. O kai jis pradės mažėti, svoris ims augti, – sako LSU lektorius.

– Jei norite numesti svorio ir esate paprastas žmogus, sportuojantis savo malonumui, turėtumėte koncentruotis į mitybą. Mat nė vienas mūsų be pasiruošimo negalėtume nubėgti maratono ar lengva ranka sudeginti 12 000 kalorijų – tą sugebėtų nebent, tarkime, profesionalūs „Tour de France“ dalyviai.“

Sporto mėgėjai treniruotės metu vidutiniškai praranda 400-500 kalorijų. Tokį išdegintos energijos kiekį atitiktų, pavyzdžiui, mėsainis su kokiu nors gėrimu. Tai – labai mažai. Tad visų pirma – maistas, pataria mitybos specialistas.

Ar įmanoma numesti svorio pakoregavus tik mitybą?

„Vien pakoregavus savo mitybos strategiją, svorio numesti tikrai įmanoma. Tačiau to tikrai nerekomenduočiau, – sako A. Sujeta. – Įsivaizduokite, kad esate vidutinio amžiaus. Be sporto ar fizinio aktyvumo netenkate didelio kiekio raumenų masės.

Artūras Sujeta

O esant jų trūkumui, žmogus silpsta, jam sunkiau judėti, o tuo pačiu – ir numesti visą blogąjį antsvorį, t. y. sumažinti riebalinio audinio kiekį.“

Sporto metu aktyvinant raumenis šie išstumia šimtus natūralių, mūsų ląsteles veikiančių vaistų. Pastarieji padeda atjaunėti, gerina galvos smegenų veiklą, širdies darbą.

„Tad metant svorį be sporto, galbūt ir atsikratysite kokių 10 kilogramų, iš kurių nemaža dalis bus raumenys. O vėliau, galimai, priaugsite vien riebalų, kurių antrąsyk atsikratyti nebus taip lengva, – sako mitybos specialistas. – Tad sportas būtinas sudarinėjant visas mitybos strategijas ir tikslus.”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)