Kartu, bet naudinga

„Pelynas yra labai geras ir vertingas augalas, vienas iš tų, kuriuos žmogui reikėtų žinoti ir vartoti. Moksliškas jo pavadinimas yra kartusis kietis. Jį galima rasti Lietuvos gamtoje, dažniausiai Dzūkijoje. Vartojimas paprastas – galima gerti jo arbatą ar tiesiog pakramtyti, bus puiki burnos gleivinės dezinfekcija nuo įvairių bakterijų, pagerės net virškinimas. Pakramčius galima jį išspjauti, jei burnoje labai neskanu, nes augalas tikrai pakankamai kartus“, – pasakojo žolininkas.

Vis dėlto, jei kartumo neišsigąsite ir augalas bus kartais pakramtomas ar išgeriama pelynų arbata, organizmas tikrai gaus naudos.

„Pelynas liaudies medicinoje yra gerai žinoma priemonė nuo parazitų, kurie atsiranda nuo neplauto maisto ar naminių augintinių. Tokiu atveju profilaktiškai rekomenduojama išgerti pelyno tabletes, taip pat augalas seniau būdavo naudojamas ir smilkymui, padėdavo apsisaugoti nuo uodų, kandžių“, – patarė M. Lasinskas.

Galima ne tik smilkyti, bet ir dėti į laužą ar apsišlakstyti pelynų arbata, purkšti augalus nuo amarų. Taigi, pasak žolininko, pelynas yra puiki priemonė gerinti virškinimą, nervų sistemą, kepenų veiklą, apsisaugoti nuo uodų ar kitų mašalų.

„Jokiu būdu negalima pelyno vartoti per daug. Kartais nutinka, kad nesilaikius rekomendacijų, nuo pelyno pradeda dvejintis akyse, apsvaigsta galva. Profilaktiniam vartojimui užtenka 7 dienas išgerti po puodelį arbatos, ir net po 3 dienų organizmas jau gauna gerą rezultatą. Jei žmogus turi virškinimo problemų, galima išgerti po 50 g arbatos prieš valgį“, – sakė žolininkas.

Profilaktiškai tinka net naminiams augintiniams

Pasak M. Lasinsko, gali būti ir taip, kad žmogus jaučia, jog jam tokio stipraus augalo nereikia, galbūt reikia silpnesnio, pavyzdžiui, kraujažolės ar medetkos, svarbiausia klausyti savo organizmo. Galima jį maišyti su čiobreliu ar gvazdikėliu, taip pat su medumi. Vaikams jį galima duoti su duonos riekele, ant kurios užtepta medaus.

Pelyno arbatą galima gerti ne tik karštą, bet ir šaltą. Prieš valgį likus pusvalandžiui ar po valgio 1-2 valandoms, reikėtų išgerti jos 50 g. Galima gerti ir valgant maistą, tačiau poveikis bus mažesnis.
„Smagu ant šventinio stalo pasidėti butelį šaltos stiprios pelynų arbatos, ji bus gražios geltonos spalvos. Tokiu atveju šventės prasidės nuo sveikatos, o ne nuo stiprių gėrimų. Esu tai išbandęs ir pats, tikrai pasiteisino. Beje, šios žolės galima užbarstyti ir ant šunų ar kačių ėdalo profilaktiniam apsaugojimui nuo parazitų. Tačiau svarbu nepadauginti ir prisiminti, kad augintiniai sveria žymiai mažiau nei žmogus“, – kalbėjo žolininkas.

Pelynas renkamas žydėjimo metu, žydėti jis pradėjo liepos mėn. ir žydės iki rugpjūčio. Šio augalo nepatariama vartoti alergiškiems žmonėms, kurie yra jautrūs daugeliui žolių, žiedadulkių, taip pat turintiems padidėjusį skrandžio rūgštingumą, nėščioms, maitinančioms moterims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)