Šį kartą norėčiau apžvelgti keletą pusryčių variantų ir aptarti, kodėl jie nėra iki galo subalansuoti ir kaip galėtumėme juos pagerinti.

Tautvilė Šliažaitė

Natūralios apelsinų sultys su bandele

Natūralios šviežios apelsinų sultys vis dar išlieka kaip vienas iš pusryčių produktų, kuriais nereiktų piktnaudžiauti. Vienoje stiklinėje sulčių mes galime gauti net iki trečdalio rekomenduojamo cukraus kiekio per dieną. Nors sultyse bus gausu vitamino C, jose trūks mums taip reikalingų skaidulų, kurios naudingos reguliariam tuštinimuisi ir svorio reguliavimui.

Jei sultys geriamos kartu su bandele, tokie pusryčiai bus itin gausūs angliavandenių. Nors angliavandeniai ir yra energijos šaltinis, tačiau svarbu nepamiršti baltymų ir skaidulų, kurių šiame patiekale bus itin mažai. Būtent dėl to mes greitai išalksime ir ieškosime užkandžio dar neatėjus pietums. Taip pat norėčiau priminti, kad bandelės tokios kaip vidutinio dydžio kruasanas, savo kalorijomis prilygs kokiems 4 kiaušiniams.

Kuo pakeisti? Siūlyčiau sultis pakeisti kokteiliais, kurie būtų ruošiami iš vaisių, daržovių ir pagardinami baltymų milteliais, kurie suteiktų sotumo jausmą ir pripildys mūsų mitybą reikalingomis aminorūgštimis.

Užpilamos avižinės košės

Avižinė košė dažnai siejama su sveikata, tačiau itin svarbu, kokią pasirinkti ir kaip teisingai ją paruošti. Siūlyčiau vengti užpilamų avižinių dribsnių, kadangi dažnai tokie dribsniai yra gerokai „nuvalyti“, tad juose bus mažiau skaidulų bei maistinių medžiagų. Taip pat grūdinius produktus, įskaitant ir avižas, visada patarčiau gerai išvirti, kadangi nepakankamai apdorotos avižos, gali sukelti virškinimo sistemos problemas, kaip pilvo pūtimą.

Ką rinktis? Geriausiai būtų valgyti pilno grūdo avižų dribsnius, virti juos karvės ar riešutų piene, pagardinant ceilono cinamonu ir žiupsneliu druskos. Norint pagerinti tokios košės maistingumą, siūlyčiau papildomai paskaninti natūraliu jogurtu ir uogomis, kurios turi mažai kalorijų, bet daug antioksidantų.

„Sveikuoliški“ sausi pusryčiai

Dažnas iš mūsų jau žinome, kad sausi pusryčiai nėra pats geriausias pusryčių pasirinkimas.

Tačiau „sveikuoliški“ sausi pusryčiai vis toliau užkariauja mūsų lentynas. Reiktų itin atsargiai skaityti etiketes ir, jei mėgstate sausus pusryčius, pasirūpinti, kad juose būtų kuo daugiau riešutų ir sėklų. Net ir „sveikuoliškuose“ sausuose pusryčiuose kartais galima rasti net apie 50 kcal viename valgomajame šaukšte.

Ką rinktis? Valgykite ne daugiau nei 4-5 valgomuosius šaukštus sausų pusryčių, dėkite papildomai saulėgrąžų, migdolų ar lazdyno riešutų, taip gausime daugiau baltymų ir skaidulų. Naudinga valgyti su jogurtu ir norint papildomo saldumo paskaninti uogomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)