Kvėpavimas per burną

Žmonės yra sukurti kvėpuoti per nosį. Jei miegate atvira burna, įkvepiamas oras veikia minkštuosius audinius gerklės gale ir priverčia juos vibruoti bei skleisti knarkimo garsą. Kartais knarkia maždaug 45 proc. žmonių, o 25 proc. knarkia reguliariai. Ir kvėpavimas per burną yra pagrindinė knarkimo priežastis. Knarkia ir apie 10 proc. vaikų. Dažniausiai taip yra dėl padidėjusių adenoidų, kurie sumažėja iki septynerių metų amžiaus.

Vaikai gali išaugti knarkimą, tačiau suaugusieji to padaryti negali. Galite pasirūpinti, kad naktį burna nebūtų atvira, užsidėję specialų dirželį su kilpa smakrui, kuris užtikrina, kad nemiegosite išsižioję.

Laisva nosis

Jeigu jūsų nosis užgulta, tikimybė, kad miegosite atvira burna ir knarksite, bus daug didesnė. Atsikratyti nosies užgulimo gali padėti įvairus purškalai. Nosis gali užgulti ir dėl alkoholio ar rūkymo. Jeigu negalite nerūkyti, bent jau stenkitės to nedaryti likus keturioms valandoms iki miego. O alkoholio vartojimą patariama apriboti iki dviejų dienų per savaitę.

Nosyje taip pat gali būti ir struktūrinių kliūčių, pavyzdžiui, kreiva nosies pertvara po senos traumos. Tokiu atveju padėtų operacija, kurios metu būtų ištiesinta nosies pertvara ir atlaisvintas kvėpavimas per nosį.

Svoris

Knarkti žmogus gali ir dėl storo kaklo, nes užspaudžiami kvėpavimo takai. Vyrams ant kaklo kaupiasi daugiau riebalų nei moterims, todėl jie dažniau knarkia. Tokiu atveju atsikratyti knarkimo padėtų viršsvorio atsikratymas, nes dėl jo sumažėtų ir riebalų kiekis ant kaklo.

Žandikaulis

Vertikalusis kandžių perdengimas gali prisidėti prie knarkimo, nes miegant liežuvis gali nuslysti žemyn ir blokuoti kvėpavimo takus. Norėdami pasitikrinti, ar jums nėra šio sutrikimo, sukąskite dantis ir pažiūrėkite, ar jūsų viršutiniai kandžiai neuždengia apatinių. Jeigu taip yra, galėtų pagelbėti specialus prietaisas, padėsiantis stumti apatinį žandikaulį į priekį ir taip ištaisyti defektą.

Ant šono

Geriausia miegoti yra ant šono, o ne ant nugaros. Galite nusipirkti specialią pagalvę, kuri skatins miegoti ant šono. Arba galima panaudoti seną triuką ir prie pižamos viršutinės dalios nugaroje prisiūti teniso kamuoliuką. Problema ta, jog šiais laikais nemažai žmonių ne tik nedėvi pižamos, bet ir nebemoka siūti. Tiesa, geras susierzinusios antrosios pusės niuksas ar spyris knarkiančiam žmogui suveiks geriau nei bet koks teniso kamuoliukas.

Išsitirkite

Miego apnėja pasireiškia tuomet, kai gerklė visiškai užsidaro, ir žmogus nekvėpuoja dešimt ir daugiau sekundžių. Deguonies kiekis kraujyje sumažėja, todėl smegenys atnaujina kvėpavimą. Dažnai žmogus sukruta ir žiopteli lyg gaudydamas orą. Miego apnėja yra labai pavojinga būsena. Dėl jos dieną žmogus jaučiasi mieguistas, gali padidėti kraujospūdis, padidėja insulto, diabeto ir depresijos rizika.

CPAP aparatas

Vidutinio sunkumo ir sunkūs apnėjos atvejai yra gydomi naudojant nuolatinio teigiamo oro slėgio (CPAP) aparatus. Tai yra nedidelė pompa, kuri užtikrinta suspausto oro tiekimą į nosį ir burną per kaukę, neleidžiančią gerklei užsiblokuoti. Aparatas skleidžia nedidelį garsą (kaip nešiojamas kompiuteris), tačiau ne visi gali priprasti miegoti užsimovę kaukę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)